Špica minula

Turisti masovno skraćivali odmor zbog lošeg vremena

Foto: 'Goran Stanzl'
Turisti masovno skraćivali odmor zbog lošeg vremena
16.08.2010.
u 19:27
Istra, recimo, i s pet do deset posto više turista u srpnju i kolovozu vuče minus od tri posto u noćenjima.
Pogledaj originalni članak

Tko bi radije od jadranskih domaćina da se može ostvariti ono što je hrvatskom turizmu poželjela njemačka obitelj Raum, baka, djed, mama, tata i djeca, na ljetovanju u okolici Zadra? "Zašto ne produljite sezonu? Šteta je da se mnogi hoteli u manjim mjestima tako rano zatvaraju. U rujnu bi u Hrvatskoj, osobito gosti u poznijim godinama, s obzirom na ugodne vremenske prilike, još mogli provesti dosta vremena", kazali su Raumovi. Hrvatski se turizam, međutim, polovicom kolovoza suočava s time da je sama špica već minula. Dok je, recimo, u Istri u prvom tjednu kolovoza boravilo 240.000 gostiju, procjenjuje se da ih u ovom tjednu ima oko 200.000.

– Hoteli su dobro popunjeni, u privatnom smještaju lakše se nađe mjesta, dobre su najave i za dolazeće tjedne, tako da smo ipak još uvijek usred najboljeg dijela sezone. Istina, ona je netipična po broju prekinutih odmora. Zadnja tri četvrtka u srpnju padala nam je kiša, u kolovozu smo, pak, imali dva kišna vikenda za redom i mnogi su gosti otišli kući dan, dva prije plana. U srpnju i kolovozu imali smo pet do deset posto više gostiju, a sedmomjesečno razdoblje svejedno završavamo s tri posto manje noćenja nego lani – kaže Denis Ivošević, direktor turističke zajednice Istre.

S obzirom na predsezonske minuse zadovoljni su i na Kvarneru. No, turista ipak više odlazi nego dolazi. Proteklog vikenda preko prijelaza Rupa i Pasjak iz Hrvatske je otišlo 119.800 stranaca, a došlo 106.500.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TA
Takaros
10:41 17.08.2010.

ma, u kom su smještaju ti Raumovi? pa u okolici Zadra nitko ne zatvara hotel u rujnu, a barem taj kraj dobro poznajem. kakve su to gluposti u ovom članku? a ako znatan broj turista odlazi zbog lošeg vremena to znači da je ponuda dodatnih sadržaja nikakva. opet nudimo more i sunce i kartanje na plaži, ak se naoblači onda nemamo ništa. svake godine ista priča...i tako od SFRJ preko RH u EU, stalno jedno te isto.

JS
ja sam gladan
18:58 17.08.2010.

Hej ti , RI. Otkuda si ti došao i izvukao ovaj članak koji je bezvezan i nadrobljen. Moj deda koji ima 98 godina isto tako priča o ratovima,malo pomiješa vrijeme i mjesto, ali bar se trudi. Otkud tebi ove informacije? Izvuk/la/ao si to iz nekog arhiva. U ovom večernjaku sve je manje novinara.