'Jastrebica' Nikki Haley

Trumpa je napustila i najmoćnija savjetnica

Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Nikki Haley
11.10.2018.
u 08:03
Nije jasan pravi razlog njene ostavke. Nagađa se da je bila pod pritiskom Bijele kuće
Pogledaj originalni članak

Potpuno nenadano Bijela kuća je objavila da je Nikki Haley, američka ambasadorica pri UN-u, podnijela ostavku te Trumpova administracija traži novu osobu koju će postaviti na dužnost. Ovo je sedamnaesti visoki dužnosnik i dužnosnica Trumpove administracije koji su otišli sa svoje pozicije u manje od dvije godine otkako se Donald Trump uselio u ovalni ured.

Za razliku od trenutka kada je Bijelu kuću napuštao bivši glavni Trumpov savjetnik Steve Bannon, američki predsjednik ovoga je puta imao samo riječi hvale za dužnosnicu čiju je ostavku upravo prihvatio.

“Ivanka idealni kandidat”

- Nikki Haley je fantastična osoba i odlična suradnica. Vjerujem da će za pola godine ponovo preuzeti neku od dužnosti u našem timu - ustvrdio je predsjednik Trump.

No teško je vjerovati da je ovaj stav Donalda Trumpa iskren. Naime, Haley ne samo da je postala pretjerano eksponirana i popularna među republikancima, već je u protekle dvije godine služila kao svojevrsna “brana” koja je čuvala UN od američkog novoprobuđenog antiglobalizma. Njezina popularnost među republikancima počela je toliko rasti da se špekuliralo kako bi se mogla kandidirati na predsjedničkim izborima za dvije godine, natječući se za republikansku nominaciju. Ona je do unatrag nekoliko dana u redovima američkih republikanaca viđena kao idealna osoba koja bi mogla zamijeniti u općoj javnosti nepopularnog Trumpa.

Uz ogromno iskustvo u međunarodnoj diplomaciji, uz iskustvo u državnoj upravi koje je stekla kao nekadašnja guvernerica Južne Caroline, Haley ima i veliku prednost budući da je žena. I to žena sa stavom. U protekle dvije godine svijet ju je vidio kao osobu koja je slala najotrovnije strijele prema sirijskom predsjedniku Al Assadu, ali i Putinu. I to u vrijeme dok sve više Amerikanaca sumnja kako je Donald Trump, ako ne lutka na koncu, a ono političar s velikim vezama s Kremljom.

Foto: Reuters/PIXSELL
Nikki Haley

– Nemam namjeru kandidirati se za predsjednicu na izborima 2020. – ustvrdila je Haley i kazala kako ostaje “vjerna Trumpovoj politici” koju “iznimno poštuje i slijedi”.

No Bijela kuća već sada ubrzano razmatra koga bi mogla imenovati na dužnost na East Riveru. A jedan od mogućih kandidata svakako je iznenadio američku i svjetsku javnost, izazivajući ujedno i zgražanje.

– Idealna osoba bila bi Ivanka Trump. Ona je britka, inteligentna, bila bi odlična osoba na tom mjestu – ustvrdio je Trump govoreći o svojoj kćeri.

No i on je shvatio kako bi time izazvao skandal i urušio si poziciju, jer je odmah napomenuo kako bi to bilo shvaćeno kao nepotizam.

No ni jednom rječju nije potvrdio da ipak neće predložiti svoju kćer da dođe na mjesto Nikki Haley.

Za sada nije potpuno jasno koji je stvarni razlog “ostavke” Haley koja je vrlo vjerojatno donesena pod pritiskom Bijele kuće. Jasno je samo da je Nikki Haley u vrlo nezavidnoj financijskoj situaciji, budući da njezini osobni dugovi, prema analizi američkih medija, u ovome trenutku iznose više od milijun dolara.

Njezina jedina greška

S druge strane, prilično je jasno da se Trump ovom “rošadom” rješava prilično teškog protivnika koji je, na svojevrstan način, blokirao njegove nerijetko ishitrene odluke i poteze na međunarodnoj sceni. Nikki Haley imala je tu težinu u međunarodnoj politici upravo zbog svog vrlo izgrađenog i jasnog stava prema Rusiji, Siriji, prema cijelom nizu režima, kao i zbog taktičnosti koju je pokazivala prema američkim saveznicima.

Veliko je pitanje koga će na mjesto ambasadora pri UN-u sada Trump postaviti. No prilično je izvjesno da, tko god to bio, neće biti toliko u koliziji s Trumpovom vanjskom politikom koju Bijela kuća pokušava provoditi. Po svemu sudeći, Nikki Haley sada prolazi isto ono što je prolazio njen nekadašnji šef Rex Tillerson, prvi Trumpov državni tajnik odnosno ministar vanjskih poslova koji je imao samo jednu grešku. Mislio je da može provoditi vlastitu vanjsku politiku i baviti se poslom na koji je postavljen. Tillerson je smijenjen jer nije htio ubiti lutka na koncu, a sada istu sudbinu proživljava i Nikki Haley.

Trumpov stil daje rezultate: sada svi više izdvajamo za obranu

Foto: REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
Jens Stoltenberg
Foto: REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
Foto: Prvatni album

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

LU
Lujo123
08:36 11.10.2018.

soroševci jadni ste, a pakao očekuje vašeg sponzora!

DU
Deleted user
17:57 11.10.2018.

da je klintonka na vlasti sad bi imali svjetski rat koji bi zapoceja u siriji

Avatar mofo
mofo
12:09 11.10.2018.

Hvala bogu pa je otišla, tko zna za što se zalagala zna i zašto je dobro da je nema...