Neobičan ultimatum

Trump zaprijetio Europi – pustit ću vam džihadiste! Od RH nije tražio da primi ISIL-ovce

Foto: Reuters/PIXSELL
Islamska država
ISIL
17.02.2019.
u 19:59
Američki predsjednik pozvao saveznike da prihvate 850 boraca ISIL-a koji su se u Siriji i Iraku borili za gotovo potpuno uništeni kalifat Islamske države
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump uputio je ultimatum europskim zemljama tražeći od njih da preuzmu svoje borce koji su u zarobljeništvu te da im sude, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu s obzirom na to da već više od dva mjeseca Sirijske demokratske snage u zatvorima drže više od 850 džihadista ISIL-a koji su došli iz europskih zemalja.

Tri borca iz BiH

“Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag više od 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude. Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ih budemo morali pustiti”, napisao je američki predsjednik Donald Trump na svom Twitteru ističući kako “Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići”.

ISIL

Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom”, poručio je Trump.

Među zarobljenicima, uz borce iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koje je Trump spomenuo, nalaze se i borci iz Danske, Švedske, Belgije, Nizozemske, a prema neslužbenim informacijama, tu se nalaze i tri borca iz BiH.

Trump nije zatražio od Hrvatske da primi niti jednog uhvaćenog borca tzv. Islamske države, kazali su nam danas u Vladi. Prema posljednjem izvješću SOA-a iz 2017., na području pod kontrolom ISIL-a ukupno je boravilo sedam osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo. Od njih, samo jedna osoba ima isključivo hrvatsko državljanstvo, dok su drugi dvojni državljani i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj. Te je 2017. na području pod kontrolom ISIL-a boravilo šest osoba, jer se jedna osoba vratila u državu porijekla u zapadnoj Europi gdje je i ranije živjela. Od svih njih, poznat je identitet samo jedne - riječ je o 31-godišnjoj Dori Bilić iz Zagreba koja se u BiH udala za Senada Avdića te ga potom slijedila u Siriju. Dora je 2014. ranjena u američkim napadima, i od tada se o njoj ne zna ništa. Ujedno, ona je i jedina osoba sa samo hrvatskim državljantvom. Tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić 2014. je kazala kako se četiri hrvatske državljanke nalaze na području tzv. Islamske države, ali ne kao borci, već kao njihove supruge.

Prije dva dana državljanin Njemačke Martin Lemke sa svoje dvije žene predao se Sirijskim demokratskim snagama. Lemke je ušao u Siriju u studenom 2014.

U međuvremenu nastavljaju se žestoke borbe između pripadnika terorističke organizacije Islamske države i pripadnika Sirijskih demokratskih snaga koje su prošlog tjedna pokrenule ofenzivu kako bi istjerale ISIL iz njegove posljednje enklave u Siriji – malog grada Baghuz Al-Fawqanija na istoku zemlje.

Ćelije spavača

“U idućih nekoliko dana, vrlo brzo, moći ćemo objaviti dobre vijesti svijetu, svim ljudima u regiji, Kurdima, Arapima, Asircima, da je došao kraj terorističkoj grupi ISIL”, kazao je Chia Kobani, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga koji vodu tu operaciju.

Na svom vrhuncu ISIL je kontrolirao područje veličine Velike Britanije na kojem je živjelo više od 10 milijuna ljudi. Danas upravljaju s nekoliko malih ulica.

Između ostalog Kobani je najavio i da njihovo djelovanje neće stati s uklanjanjem ISIL-ove vojne prisutnosti na terenu te da će sljedeći napori biti usmjereni na ćelije spavača kako bi se osigurala sigurnost regije.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Danijel.Hrzic
Danijel.Hrzic
17:07 17.02.2019.

Zašto ne, ja bi ih svih 800 primio i u hangarima na njima testirao kvalitetu plina!

ST
Stipan
18:37 17.02.2019.

Pošto Hrvati nisu muslimani , nemamo ni isilovce.

ZH
Zlatousti Hrvat
20:17 17.02.2019.

Da bi trazio nesto od nas, prvo treba znati da uopce postojimo.