Sretan rođendan

Vatreni pozdrav ljetu nad Kupom

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
24.06.2018.
u 10:33
Bogatim i raznovrsnim programima Karlovac će tri tjedna slaviti svoj 439. rođendan
Pogledaj originalni članak

Nekoliko tisuća Karlovčana, ali i njegovih gostiju, turista koji su odsjeli u gradu na četiri rijeke, uživali su u najdužoj, stoljećina neprekinutoj tradiciji Ivanjskog krijesa.

Manifestacija spajanja dviju obale Kupe, u kojoj mještani obje obale rijeke Kupe, Gažani i Banijanci, pale svaki svoj krijes, natječu se prije toga u nogometu, potezanju užeta, raznim drugim igrama, i ove je godine bila zabavna za brojne goste koji su takozvani 'vatreni pozdrav ljetu' dočekali na Kupskom mostu u Karlovcu. Susreti su počeli još poslijepodne, a u nogometu, kao i u povlačenju užeta pobjede su odnijeli stanovnici karlovačke četvrti Gaza, ali niti Banijanci se nisu lako predali. Nakon paljenja krijesa, nabo nad Kupom, na oduševljenje Karlovčana,a  posebno djece, dodatno je osvijetlio bogat vatromet.

Zabava je nastavljena uz koncert Crvene Jabuke na čije su hitove plesali i pjevali odrasli, ali i nešto mlađe generacije.

 

Nakon Ivanjskog krijesa, Karlovac poziva sve da dođu na proslavu rođendana Karlovca koji će svoju 439. svjećicu na rođendanskoj torti ugasiti 13. srpnja. No, do tada će se u Karlovcu svake večeri održavati neka događanja, njih preko 100, od koncerata, sportskih susreta, raznih festivala; poput kazališnog ili folklornog festavala, koncerata u sklopu pijanističkog, jazz festivala, festivala gitare i niza drugih događanja koja kulminiraju rođendanskim balom i koncertom Massima 13. srpnja na Trgu bana J. Jelačića.

Detaljan raspored događanja je na stranici Turističke zajednice i Grada Karlovca. 

 

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Završna priredba bit će tradicionalni Rođendanski bal u staroj gradskoj jezgri Zvijezda, na kojem će zaplesati 439 parova. Prijave za sudjelovanje su u tijeku, a gradonačelnik Mandić je rekao da mu je supruga obećala taj ples, te su se već prijavili.

Karlovac obilježava Dan grada 13. srpnja, jer je toga datuma 1579. počela gradnja Karlovca kao grada-utvrde s obrambenim šančevima i bedemima, u obliku pravilne šestokrake zvijezde, iako je Stari grad Dubovac nekoliko stoljeća stariji, kao i naselja i razne crkve u okolici, koja danas čine Grad Karlovac.

Naime, Karlovac je kao vojni grad jedan od rijetkih gradova koji ima točno zna svoj rođendan, jer je točno 13. srpnja 1579. tisuću radnika, kako piše na službenoj gradskoj internet stranici, pod nadzorom građevnoga povjerenstva i graditelja Martina Gambona, te pod vojnom zaštitom, počelo graditi novu tvrđavu i to po odluci plemstva njemačkih i austrijskih zemalja iz 1578. , a radi zaustavljanja tadašnjih osvajanja Osmanskoga carstva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.