Pad kupovne moći

Tko je kriv za visoku cijenu? Hrvati benzin i dizel toče u Mađarskoj, Austriji i BiH

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Tko je kriv za visoku cijenu? Hrvati benzin i dizel toče u Mađarskoj, Austriji i BiH
05.05.2018.
u 11:11
Građani koji se voze na posao 30-ak kilometara moraju za gorivo izdvojiti oko tisuću kuna, odnosno petinu prosječne plaće.
Pogledaj originalni članak

Razdoblje jeftine nafte je iza nas tako da potrošači sa skepsom prate kako cijena supera premašuje deset kuna i približavanje cijene dizela toj granici. Super se prije dvije godine kupovao za 8,85, a dizel za 7,89 kuna po litri, što se itekako osjetilo na kućnim budžetima i cijenama javnih prijevoznika.

Prema plaćama i kupovnoj moći građana, Hrvatska ulazi u red zemalja čiji građani plaćaju skupo gorivo. Uz trgovačke marže, na cijenu utječe i skupa država koja je litru benzina opteretila s 3,86 kuna trošarina, a dizel s 3,06 kuna. S PDV-om davanja državi premašuju polovinu maloprodajne cijene benzina pa se može očekivati da će građani sve češće točiti u jeftinijoj Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Crnoj Gori.

Po benzin, ali ne i po dizel, isplati se do Srbije, a onima koji odlaze prema srednjoj Europi najisplativije je zaustaviti se u Austriji, gdje su cijene goriva gotovo identične onima u Bosni i Hercegovini. Italija nije blagonaklona prema vozačima jer ih progresivno oporezuje kao i Hrvatska te se tamo ne isplati točiti gorivo, no kupovna moć talijanskih vozača veća je nego hrvatskih koji, ako se svaki dan voze 30-ak kilometara na posao, moraju za gorivo izdvojiti oko tisuću kuna, odnosno petinu prosječne plaće u zemlji.

Jeftina nafta utjecala je i na gospodarski rast u 2015. i 2016. godini, no taj se efekt u međuvremenu ispuhao pa se idućih mjeseci međunarodne cijene mogu preliti na domaće tržište samo kroz veću inflaciju. Dio trošarina na benzin koristi se za financiranje željezničke infrastrukture te gradnju i održavanje autocesta. Nastave li cijene rasti, bilo bi dobro da Vlada razmisli o njihovu smanjenju.

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
Citroën Ami 6
Foto: Thomas doerfer/Wikimedia Commons
Kia Opirus
Foto: Jeremy/Wikimedia Commons
Pontiac Aztek
Foto: Andrea Mazza/Wikimedia Commons
SsangYong Rodius
Foto: Kim H Yusuke~commonswiki
Mitsuoka Orochi
Foto: Wikimedia Commons/High Contrast
Stutz Blackhawk
Foto: Alexander Plushev/Wikimedia Commons
Sbarro Autobau
Foto: El monty/Wikimedia Commons
Bufori Geneva
Foto: Wikimedia Commons/SG2012
Marcos Mantis M70
Foto: Screenshot Youtube
Tirrito Ayrton R

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

DU
Deleted user
11:23 05.05.2018.

Gorivo je bilo 10 kuna pred par godina kada je barel nafte bio 200 dolara. Sada je barel nafte 75 dolara, a gorivo je opet 10 kuna.

PR
prokurator
11:29 05.05.2018.

uostalom zašto mi ne bi imali najskuplji benzin? kad već imamo najskuplju mobilnu telefoniju u europi, najviše poreze, donedavno najskuplji taksi, itd...

TA
tarzan
11:23 05.05.2018.

Hrvatska je inače jedna jako skupa zemlja