TERORISTI DOBILI DRŽAVU

Tko financira ISIL? I tko im je dao balističke rakete?

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
ISIL
10.07.2014.
u 14:00
Amerika će reagirati onog trenutka kada ISIL postane opasan i za zapadne zemlje, kaže Vlatko Cvrtila
Pogledaj originalni članak

Nakon što je militantna skupina Islamska država Irak i Levant proglasila kalifat, a njihov vođa Abu Bakr al-Baghdadi proglašen je kalifom i vođom “svih muslimana u svijetu”, otvara se niz pitanja.

Kako je ISIL s nekoliko tisuća boraca preko noći pokorio iračku vojsku koja je obučena i opremljena od SAD-a? Gdje leži snaga ISIL-a, je li to njihova organiziranost ili financijska podrška? Tko ih zapravo financira? I ono što je najčudnije – zašto je SAD dopustio da im se nešto tako dogodi pred nosom, s obzirom na to da je njihova prisutnost na Bliskom istoku vrlo važna?

Stručnjak za međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost i dekan na Veleučilištu VERN Vlatko Cvrtila nije iznenađen razvojem situacije na Bliskom istoku. Prema njegovu mišljenju, vladajuća struktura u Iraku nije uspjela održati onu stabilnost koja je bila potrebna da bi nakon odlaska američkih snaga država mogla funkcionirati kao pravna država. S druge stane, sunitske grupacije organizirale su pobunjeničke pokrete i počele se pripremati za pobunu protiv središnje vlasti još dok su u Iraku bili Amerikanci.

Naftna postrojenja

– ISIL, koji je nastao iz pobunjeničkih struktura koje su se borile protiv Assadove vlasti, iskoristio je priliku i počeo osvajati svoje teritorije, pogotovo one ekonomski jake. Prije svega govorim za područja gdje su bila naftna postrojenja. Nakon što su zauzeli cijeli teritorij duž iračko-sirijske granice, došli su u Irak gdje je državna struktura bila izuzetno slaba i nije ih mogla zaustaviti niti im se suprotstaviti. Pripadnici ISIL-a imali su jako dobre podatke o samoj strukturi iračke vojske. To za mnoge analitičare i promatrače nije nikakvo iznenađenje. Uspjeli su osvojiti strateški jake centre u Iraku i Siriji – istaknuo je profesor Cvrtila.

Jedan od razloga zašto vladajuća struktura nije uspjela održati onu stabilnost koja je bila potrebna da bi država funkcionirala jest podjela među šijitima koji čine većinu stanovništva Iraka. Naime, šijiti su podijeljeni su u nekoliko grupacija.

Dok sadašnji premijer Al-Maliki drži ravnotežu između SAD-a i Irana samo kako bi ostao na vlasti, najutjecajniji šijitski lider u Iraku, ajatolah Ali al-Sistani želi da irački šijiti djeluju autonomno i samostalno, bez direktive iz Teherana.

S druge strane je klerik Moqtade Al-Sadra koji je osnovao Mahdijevu vojsku, šijitske paravojne snage u Iraku, koja broji nekoliko tisuća pripadnika i čije su borce uvježbavale elitne postrojbe Iranske revolucionarne garde Quds.

Treća grana je klerik Mahmoud al-Sarkhi protiv kojeg je u svetom iračkom šijitskom gradu Karbala iračka vojska i policija pokrenula vojnu akciju zbog toga što je kritizirao Al-Sistanijev dekret kojim se poziva sve Iračane da se bore na strani snaga sigurnosti protiv ISIL-a.

– Brz raspad iračke vojske dogodio se zbog toga što su šijiti više skloni tome da se pridruže nekoj paravojnoj farmaciji nego da se integriraju u iračku vojsku, što je porazna činjenica i tužna realnost Iraka danas – smatra irački novinar Muhamed Alzaydi.

Ono što predstavlja opasnost u novoj samoproglašenoj Islamskoj državi jest teško naoružanje koje posjeduju. Naime, na vojnu paradu, koju su organizirali u gradu Raka u Siriji, uz tenkove i teško topništvo prikazali su i dalekometne projektile.

– Gotovo sve zemlje koje je obuhvatilo Arapsko proljeće bile su financirane od financijsko moćnih zemalja Zaljeva. One su financirale sve islamističke skupine koje su bile protiv strukture vlasti u tim zemljama. To se dogodilo u samoj Siriji. Međutim, radikalne organizacije počele su i same zarađivati novac od prodaje nafte, pa su na taj način postigle na vrlo visokoj razini financijsku moć da danas čak mogu opstati i bez pomoći tih bogatih Zaljevskih zemalja. Naravno, kada imate novaca, vrlo lako možete doći do naoružanja koje želite. Jer oružja ima svuda na crnom tržištu – ističe profesor Cvrtila.

O vođi ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadiju ne zna se mnogo. Međutim, svi su sigurni kako je on sljedeći Osama Bin Laden. Al-Bagdadi se pojavio na molitvi u petak u džamiji u Mosulu. Do sada su bile objavljene samo dvije njegove fotografije jer ga nitko nije vidio, pa čak ni njegovi najbliži suradnici. Kada se obraća svojim vojnicima nosi masku te je zbog toga dobio nadimak “nevidljivi šeik”, a na sebi uvijek ima prsluk s eksplozivom. Sve što znaju o Al-Bagdadiju jest da je rođen 1971. u gradu Samari u sjevernom Iraku te da je dobio doktorat iz islamskih studija na sveučilištu u Bagdadu. Za razliku od Osame bin Ladena, Al-Bagdadi ima daleko opakiju strategiju. Otvorio je vrata stranim borcima, osobito Europljanima i Amerikancima. Koliko su korisni na sirijskom bojištu, toliko su opasni i kad se jednog dana vrate kućama.

– Vratit će se s iskustvom, jakom ideologijom i vjerovanjem i bit će moja produžena ruka koja može udarati neprijatelja izvan Bliskog istoka – siguran je Al-Bagdadi.

Krive procjene

ISIL je već izdao 11 tisuća putovnica za novu Islamsku državu. Na koricama putovnice velikim slovima piše Islamski kalifat, a dolje malim slovima upozorenje svijetu: “Islamska vojska pokrenut će rat protiv svakog tko se suprotstavi nositelju i ne priznaje ovu putovnicu.”

– SAD je donio niz pogrešnih procjena u vezi s nekim stvarima. Kroz povijest su stvorili nekakve strukture koje su na početku bile od koristi SAD-u, a na kraju se uspostavilo da su im postale veliki problem. Tako je danas s ISIL-om, a prije toga s Al-Qa’idom. Za sada ne vjerujem da bi SAD mogao direktno intervenirati protiv ISIL-a jer oni danas ugrožavaju samo Irak i Siriju i možda zemlje regije. Siguran sam sa će SAD intervenirati ako će ISIL postati potencijalna opasnost i ugroziti europske zemlje – zaključio je profesor Cvrtila.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

MI
Milivoje
15:51 10.07.2014.

isis solidarisu se medjusobno, ali mene briga tko finansira Israel,tu okupacijsku vojsku israela koja okupra pljacka i ubija djecu i ljude, zatim tko finansira srbiju, tko finansira ku klux klan,tko finansira cionizam ?

GE
Georgij
15:43 10.07.2014.

amerikanci naravno. pa kome je u interesu da suniti i šijiti međusobno ratuju? sigurno ne iranu i siriji i drugim muslimanima. sve je to zakuhao veliki sem...tvorac "demokracije" koja se prodaje svima a znamo kako na kraju sve završi. eto i mi smo dobili malo te demokracije pa smo sad u banani kao zadnja rupa na svirali EU.

IV
ivgreif
15:13 10.07.2014.

Bogataši sunitski iz Saudijske Arabije i Katara koji su ujedno i vjerski fanatici financiraju sunitske borce u Siriji i Iraku.