Kolumna

Tko će biti novi predsjednik HDZ-a gotovo je svejedno

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Predsjedništva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Davor Ivo Stier
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Ivan Penava
17.01.2020.
u 09:50
Stierove, Kovačeve i Karamarkove riječi mogu biti ugodne uhu ali od tih riječi neće nikome porasti uzbuđenje ni uzavreti krv. Stoga je Plenković kao pojava u priličnoj prednosti, već samom tom pojavom on je uvjerljiv
Pogledaj originalni članak

Dok je dr. Franjo Tuđman bio živ, u izboru predsjednika Hrvatske demokratske zajednice nije bilo ni dvojbe ni promašaja. Poslije njegove smrti redali su se sami promašaji. Hoće li tako biti i s idućim predsjednikom HDZ-a?

Neki mediji pišu kako je u HDZ-u već donesena konačna odluka da stranački izbori budu do kraja svibnja, pa bismo za četiri mjeseca ili nešto više mogli znati u kojem će smjeru ići stranačka politika, hoće li se stranka vraćati Tuđmanu ili će pogodovati Miroslavu Škori ili kome sličnome pa na parlamentarnim izborima proći slično kao i na predsjedničkim. Kad bi oporba Andreju Plenkoviću u stranci imala kandidata s karizmom, jaku osobnost sa stilom vođe, ishod bi izbora već sada bio gotovo poznat ili barem manje neizvjestan, no mogući Plenkovićevi protukandidati ni izdaleka nemaju osobine prvog hrvatskog predsjednika od kojeg se, kako sve više ističu, HDZ udaljio.

VIDEO Bačić u studiju Večernjeg: Unutarstranački izbori u HDZ-u će biti najdemokratskiji u Hrvatskoj

Prethodnik je neusporedivo jači od mogućih nasljednika. Konzervativnijem, desnijem članstvu a vjerojatno i većini Ivo Davor Stier, Miro Kovač i Tomislav Karamarko su bliži, ali nijedan nema privlačnost čelnika koji zna razbuditi i povući masu, kad treba povisiti glas i podignuti stisnutu šaku. Više temperamenta vođe imale su dvije HDZ-ove žene nego i Stier i Karamarko i Kovač, to su Jadranka Kosor i Kolinda Grabar Kitarović koje su na skupovima znale dići na noge tisuće ljudi.

Što god zanimljivo govorili Plenkovićevi oponenti koji bi se mogli kandidirati na stranačkim izborima neće zapaliti slušatelje, oduševljenje neće prijeći granicu rutinskog pljeska niti će biti skandiranja njihovih imena ili prezimena. Stierove, Kovačeve i Karamarkove riječi mogu biti ugodne uhu ali od tih riječi neće nikome porasti uzbuđenje ni uzavreti krv. Stoga je Plenković kao pojava u priličnoj prednosti, već samom tom pojavom on je uvjerljiv. U doticajima s ljudima, sa ženama pogotovo, uvjerio sam se da su mnogi na njegovoj strani i da ga uporno brane koliko god im se čovjek protivio ne znam kako jakim argumentima.

Toj pojavi (stasit, rječit, zgodan...) zacijelo će do izbora dodati i uvjeravanje da čvrsto stoji na Tuđmanovom putu, da je i kršćanin i konzervativac, i da su optužbe kako je skrenuo ulijevo podmetanja. Kad bi se pojavio netko tko bi mu mogao parirati izgledom, govorom i svekolikim dojmom, uz nesumnjivu desnu orijentaciju, Plenković ne bi imao šanse. Ovako, Stier i Kovač sa svojim mlakim protivljenjima koja su se uvijek zaustavljala prije opasnog rizika ne unose u izbornu utrku politički kapital koji im jamči pobjedu. Nekoliko sam puta napisao kako bi i za HDZ a i za državu možda bilo bolje da su ga rušili (uskratom potpore u Saboru, u eventualnoj sprezi s još nekim zastupnicima) te isprovocirali nove izbore, ali oni su se zacijelo bojali za svoju političku sudbinu. Takvi, Stier i Kovač kao kandidati vjerojatno ne bi puno više od Plenkovića spriječili otimanje birača na koje se na parlamentarnim izborima sprema Škoro, koji neće biti jedini.

Ni u jednoj inačici HDZ-u se ne piše dobro. Istanbulskom konvencijom, Marakeškim sporazumom i skretanjem ulijevo šteta je već učinjena i posljedice su neizbježne i s Plenkovićem i s njegovim protukandidatima. To zapravo umanjuje važnost unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na parlamentarnima je HDZ osuđen na cijepanje slično onom na predsjedničkim. Istina, Škoro bi mogao platiti veliki ceh svojem zadrtom neprijateljstvu prema Kolindi Grabar Kitarović uoči drugog kruga izbora za Pantovčak, a i bljedilu koje je pokazao na sučeljavanju na kojem se vidjelo kako nema političke težine te da bi s političke scene, u stilu svoje lake glazbe, mogao lagano odlepršati kao što je na nju lagano dolepršao.

Podosta se govori o velikoj koaliciji, no bez obzira na to tko će biti predsjednik HDZ-a nije nemoguće da poslije parlamentarnih izbora SDP uz još nekoga formira vlast, pa bi HDZ, bio mu na čelu Plenković, Kovač, Stier ili Karamarko, bio u oporbi. Kao što bi bio u oporbi Škoro ili tko drugi tko mu otme glasove na koje je prije mogao računati. To se nekima čini nemogućim, ali ako je poslije razlaza s Mostom HDZ uspio skrpiti većinu, zašto je slično ne bi skrpio i SDP? Za kraj – HDZ je na duži rok izgubio moć tko god ga vodio, pa je gotovo svejedno hoće li stranački izbori biti prije ili poslije parlamentarnih.

VIDEO Davor Ivo Stier: 'Svijet se ne vrti oko mene, ali ni oko Andreja Plenkovića. Ovo su izbori za šefa države'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

VA
Vagabundo
10:13 17.01.2020.

Rezultati ove vlade dovoljno govore, a takodjer i ugled koji Plenkovic uziva van drzave. HDZ treba ponoviti sastav iz 2016. i ostvariti takve ili jos bolje rezuzltate

Avatar Šipo
Šipo
10:10 17.01.2020.

Ako itko od ovih kandidata brine za dobrobit stranke i Hrvatske onda bi trebali podrzati Plenkovica jer je napokon Hrvatska na pravom putu.

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
10:11 17.01.2020.

Smatram da je Plenkoviceva politika odlicna i usmjerena prema napredovanju Hrvatske i mislim da nema kandidata koji bi ga mogao zamijeniti.