na novoj lokaciji

Titova bista s Pantovčaka stigla u kumrovečko Staro selo

Foto: Zagorje International
titova bista
Foto: Zagorje International
titova bista
Foto: Zagorje International
titova bista
19.03.2015.
u 14:34
Među umjetničkim su djelima poznata Augustinčićeva bista isklesana u mramoru, jedna Titova bista nepoznatog autora, dvije slike Titovih portreta ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića te pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra
Pogledaj originalni članak

Titova bista s Pantovčaka stigla je danas u kumrovečko Staro selo. Osim biste iz Vile Zagorje, iz Ureda predsjednice s Pantovčaka dopremljeno je 110 različitih umjetnina i darova koje je Josip Broz Tito tijekom obnašanja svoje predsjedničke dužnosti dobio na poklon, piše Zagorje International.

Pet umjetničkih djela Muzej Staro selo dobio je na trajnu posudbu, a 105 Titovih darova u trajno vlasništvo. Među umjetničkim djelima poznata je Augustinčićeva bista isklesana u mramoru, jedna Titova bista nepoznatog autora, dvije slike Titovih portreta ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića te pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra.

Među 105 Titovih darova nalaze se slonove kljove, različiti predmeti i figurice od slonovače, kristala, stakla, maketa Apolla 11 koja je dovela prve ljude na mjesec, a koju mu je poklonila NASA, kao i 20-ak fotoalbuma s egzotičnih putovanja Josipa Broza i njegove supruge Jovanke.

Svi će ti eksponati, nakon kratke restauracije, biti izloženi na izložbi u Titovoj rezidenciji 23. svibnja na Dan mladosti i radosti.

>> Tita će ukloniti iz ureda, ali ne odriče se antifašizma

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 161

ĆA
ćaćaća
14:49 19.03.2015.

eto sad se djeca i unuci skh/4c udba kos i partneri imaju gdje klanjati...

KA
KaNiDora
14:46 19.03.2015.

Ima li Hitler svoj Muzej ?

ZA
zagrepcaninb
15:03 19.03.2015.

OK, kipić je u muzeju. Sad treba organizirati štafetu i završni slet u muzeju. Očekujemo da će Drugu Titu, baš kao onda, štafetu predati glavom i bradom njegov omiljeni omladinac, Drug Goran Radman. I naravno, da će njegov HTV to prenositi.