rat u Europi

Rusija tvrdi da je srušila američku pametnu bombu; SAD neće Moskvi dati nuklearne podatke

Foto: Toby Melville/REUTERS
British army train Ukrainian troops
Foto: NACHO DOCE/REUTERS
The Wider Image: Elderly brothers eke out life among ruins of Ukraine war
Foto: UKRAINIAN GROUND FORCES/REUTERS
Colonel general Syrskyi, Commander of the Ground Forces of Ukraine visits a position of his troops in a frontline in the town of Soledar
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
Colonel general Syrskyi, Commander of the Ground Forces of Ukraine, visits his troops at an advanced post, in north of Kyiv
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
FILE PHOTO: Colonel general Syrskyi, Commander of the Ground Forces of Ukraine, visits his troops at an advanced post, in north of Kyiv
28.03.2023.
u 18:03
Vijeće sigurnosti UN-a odbilo je u ponedjeljak ruski zahtjev za istragom eksplozija na cjevovodima Sjeverni tok koji prenose prirodni plin iz Rusije u Europu ispod Baltičkog mora. Rusija, Kina i Brazil glasovali su za ruski zahtjev, ali ostali članovi Vijeća sigurnosti bili su suzdržani ili su rekli da je još jedna istraga nepotrebna.
Pogledaj originalni članak

U Ukrajinu su stigli prvi britanski borbeni tenkovi i druga donirana oklopna vozila zapadne proizvodnje. Vijeće sigurnosti UN-a odbilo je ruski zahtjev za istragom eksplozija Sjevernog toka. Samo su Rusija, Kina i Brazil glasovali za taj prijedlog. U Kijevu su se noćas oglasile sirene za zračnu uzbunu te je zabilježeno više eksplozija. 

VIDEO: Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

Tijek događanja:

17:58 - Sjedinjene Države obavijestile su Rusiju da neće razmjenjivati podatke o svojim nuklearnim snagama, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće, što je odgovor na odluku Moskve da obustavi sudjelovanje u ugovoru o nuklearnom naoružanju Novi START.

"Prema međunarodnom pravu, Sjedinjene Države imaju pravo odgovoriti na rusko kršenje Novog START sporazuma poduzimanjem proporcionalnih i poništivih protumjera kako bi naveli Rusiju da se vrati na poštivanje svojih obveza", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"To znači da budući da je ruska tvrdnja o suspenziji Novog START sporazuma pravno nevaljana, SAD-u je zakonski dopušteno uskratiti naše dvogodišnje ažuriranje podataka kao odgovor na kršenja od strane Rusije", dodao je glasnogovornik.

17:34 - Rus kojega je istraživala policija nakon što je njegova kći nacrtala antiratni crtež u školi osuđen je u odsutnosti na dvije godine kaznene kolonije zbog diskreditiranja oružanih snaga, objavila je skupina za ljudska prava OVD-Info. No glasnogovornik suda rekao je da je muškarac Aleksej Moskaljov pobjegao iz kućnog pritvora preko noći. Nije poznato gdje se osuđeni Rus nalazi. 

"Optuženi, gospodin Moskaljov, nije bio prisutan na izricanju presude jer je sinoć pobjegao iz kućnog pritvora", rekao je glasnogovornik u videozapisu iz sudnice koji je objavila nezavisna novinska kuća SOTA.

Moskaljov je odvojen od kćeri Maše otkako mu je određen kućni pritvor početkom ožujka, a Maša je premještena u dječji dom u njihovom rodnom gradu Jefremovu, južno od Moskve. Slučaj je izazvao negodovanje među ruskim aktivistima za ljudska prava i potaknuo online kampanju za ponovno spajanje oca i kćeri.

Moskaljov je osuđen zbog komentara o ratu u Ukrajini koje je objavio na internetu. No istraga je započela nakon što je 12-godišnja Maša prošlog travnja nacrtala crtež ruskih raketa koje padaju na ukrajinsku majku i dijete, što je navelo ravnatelja škole da pozove policiju.

Policija je počela proučavati Moskaljovljeve aktivnosti na društvenim mrežama i prvo je kažnjen s 35.000 rubalja (460 dolara) zbog kritiziranja ruske vojske. Istražitelji su u prosincu otvorili još jedan slučaj protiv njega zbog sumnje da je diskreditirao oružane snage, ovaj put zbog objave na društvenim mrežama u lipnju.

Zabranjena ruska skupina za ljudska prava Memorial rekla je da Moskaljova smatra političkim zatvorenikom.

Odvjetnik obitelji posjetio je Mašu u utorak u dječjem domu. Bilo mu je dopušteno fotografirati pismo koje je napisala tati: "Tata, ti si moj heroj", prema videu koji je objavila nezavisna novinska kuća SOTAvision.

Nedugo od invazije na Ukrajinu prošle godine, Rusija je donijela zakone protiv diskreditiranja oružanih snaga ili svjesnog širenja "lažnih informacija" o njima, s maksimalnom kaznom od 15 godina zatvora.

17:32 - Rusija je objavila da je srušila američku pametnu bombu koju su ispalile ukrajinske snage, što je prvi put da Moskva tvrdi da je oborila tip oružja koje omogućuje Ukrajini da gađa udaljene mete.Tzv. GLSDB bomba lansira se na raketi i potom uz satelitsko navođenje nečujno lebdi do mete koja može biti udaljena 150 kilometara. To je dvostruko veća udaljenost u odnosu na raketni sustav HIMARS koji je Kijevu dostavljen prošle godine.

Ukrajina već dugo traži oružje kojim može gađati ruske zapovjedne centre, linije opskrbe i druge mete iza neprijateljskih linija. Nagađa se da joj je Washington taj tip naoružanja počeo dopremati ove godine. U ruskom priopćenju se navodi da je protuzračna obrana srušila GLSDB, ali se ne precizira gdje se to dogodilo.

Šira upotreba GLSDB-a izložila bi napadima ruske opskrbne linije u istočnoj Ukrajini i prisilila Moskvu da ih premjesti dalje od bojišnice. Neovisni vojni stručnjaci kažu da su HIMARS-i pomogli Ukrajini da promijeni tijek rata nakon što je propao inicijalni plan Rusije da izvede brzu invaziju.

17:30 - Bjelorusija je priopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o suradnji s Rusijom u priopćenju u utorak, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

“Tijekom zadnje dvije i pol godine, Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, gospodarskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Europske unije,” navodi se u priopćenju.

“S obzirom na te okolnosti, te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i obrambenih kapaciteta.”

Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

11:44 -  Mogući napadi dronovima na ključnu energetsku infrastrukturu ozbiljna su prijetnja energetskoj sigurnosti Rusije, rekao je u utorak ministar energetike Nikolaj Šulginov. Šulginov nije spomenuo Ukrajinu po imenu, ali Rusija kaže da je osujetila niz pokušaja ukrajinskih napada dronovima zadnjih mjeseci. Ukrajina nije javno priznala napade na mete unutar Rusije, ali visoki dužnosnici u Kijevu povremeno pozdravljaju vijesti o uspješnim napadima dronovima na rusko tlo.

"Ključna prijetnja sada su djela nezakonitog upletanja korištenjem bespilotnih letjelica (UAV)", rekao je Šulginov tijekom rasprave o sigurnosti ruskih energetskih postrojenja na okruglom stolu. Rekao je da po tom pitanju surađuje s ruskim ministarstvom obrane i sigurnosnom službom FSB-a. Rusija je ranije izvijestila o napadima dronovima u nekoliko mjesta i gradova, neki od njih stotinama kilometara od granice s Ukrajinom.

U nedjelju je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je zaustavilo napad bespilotne letjelice u gradu 220 km južno od Moskve, oborivši dron iznad stambenih kuća u gradu Kirejevsku. Rusija je optužila Ukrajinu za napade bespilotnim letjelicama na zračne baze duboko unutar ruskog teritorija u prosincu, uključujući glavnu bazu strateških bombardera u blizini grada Saratova, nakon što su projektili preletjeli stotine kilometara kroz ruski zračni prostor. Rusija je sama pokrenula valove raketnih i bespilotnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu tijekom zadnjih šest mjeseci sukoba, često prekidajući napajanje strujom milijuna civila diljem Ukrajine.

10:30 -  General Oleksandr Sirski rekao je u utorak kako je glavni cilj ukrajinske vojske u Bahmutu izmoriti ruske postrojbe i nanijeti im što veće gubitke. U snimci koja ga prikazuje kako govori vojnicima Sirski je rekao da se Rusija nastavlja usredotočivati na područje Bahmuta. Moskva zauzimanje ovog grada smatra ključnim za uspostavljanje potpune kontrole nad industrijskom regijom Donbas. "Ne prestaju s pokušajima okruživanja i osvajanja grada", rekao je Sirski. "Od danas, naš je glavni zadatak je izmoriti mnogobrojne neprijateljske postrojbe i nanijeti im teške gubitke. To će stvoriti uvijete za oslobađanje ukrajinskog teritorija i ubrzati našu pobjedu", govorio je zapovjednik. 

Prije rata grad je imao oko 70 tisuća stanovnika, ali je u toku 8-mjesečnih intenzivnih borbi gotovo u potpunosti uništen. Sirski obilazi trupe na prvim linijama u tijeku priprema za ukrajinski protunapad. U ponedjeljak je rekao kako je obrana Bahmuta nužna. Kako kaže,  posjetio je vojnike na terenu kako bi stvorio planove koji će imati "stvarne učinke na bojišnici, ali ne i na kartama" prenosi Reuters.

VIDEO: Šef ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Syrskyi: 'Cilj je eliminirati što više neprijatelja'

9:03 - Vođa NR Donjeck, Denis Pušilin govorio je o stanju u Bahmutu. "Postrojbe grupe Wagner stvorile su neizdržive uvjete za neprijatelja. Otežano dostavljaju oružje, ljudstvo i izvlače ranjene jer su sve ceste zauzele postrojbe Wagnera. Što se tiče samog grada, očistili smo industrijsku zonu i zauzeli tvornicu metala Azom. Dečki čiste militante, ali to su manje i odvojene grupe." rekao je Pušilin piše Tass.

8:20 - Prema informacijama zapovjedništva Ukrajinske vojske, ruske su snage u posljednja 24 sata pokrenula 24 zračna napada, 12 raketnih napada i 55 napada raketnim sistemima. Napadi na Slovjanska oštetili su stambene zgrade i kuće te uzrokovali pogibiju zasad nepoznatog broja civila. Napad na Bersislav oštetio je civilnu infrastrukturu. Ukrajinci navode kako su uništili 14 ruskih bespilotnih letjelica i 5 izviđačkih dronova te napali više kontrolnih točaka, kampova i artiljerijskih pozicija ruske vojske.

8:08 - Njemački ministar obrane Boris Pistorius potvrdio je u ponedjeljak dolazak 18 borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu. U objavi na Twitteru, Pistorious je rekao kako vjeruje da će tenkovi napraviti "ključnu razliku na frontu". Dolazak tenkova uslijedio je nakon isporuke 18 borbenih tenkova Leopard 2 koje je Njemačka osigurala u ponedjeljak zajedno s 40 borbenih vozila pješaštva Marder. 

7:50 - U Kijevu je tijekom noći zabilježeno više eksplozija. Čule su se u stambenim četvrtima Obolon i Sviatoshynskyi u ponedjeljak navečer, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. "Preliminarno, nema žrtava", rekao je.

Gradske sirene za zračnu uzbunu bile su aktivirane prije eksplozija, objavila je vojna uprava Kijevske regije na Telegramu. “Opasnost u susjednoj regiji glavnog grada ostaje! Snage protuzračne obrane su u pripravnosti”, navodi se u objavi vojne uprave Kijevske regije.

Institut za istraživanje rata (ISW) je rekao da su kvalitetnije jedinice Wagnera vjerojatno bile predane borbama oko Avdiivke "potencijalno kako bi ojačale nedavne ograničene taktičke uspjehe u tom području." ISW je rekao da se čini da je raspoređivanje namijenjeno pružanju podrške slabijim jedinicama Narodne Republike Donjeck i da bi, ako se potvrdi, njihova uključenost mogla pomoći u “objašnjenju ograničenih taktičkih dobitaka postignutih u tom području tijekom prošlog tjedna”.

Vijeće sigurnosti UN-a odbilo je u ponedjeljak ruski zahtjev za istragom eksplozija na cjevovodima Sjeverni tok koji prenose prirodni plin iz Rusije u Europu ispod Baltičkog mora. Rusija, Kina i Brazil glasovali su za ruski zahtjev, ali ostali članovi Vijeća sigurnosti bili su suzdržani ili su rekli da je još jedna istraga nepotrebna.

Da bi Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju, potrebno je minimalno devet glasova "za" u Vijeću od 15 članova, a niti jedan veto od strane jedne od stalnih članica - SAD-a, Rusije, Kine, Britanije i Francuske. Zamjenik američkog veleposlanika Robert Wood rekao je da nema potrebe za istragom UN-a kada se istrage Švedske, Danske i Njemačke "provode na sveobuhvatan, transparentan i nepristran način".

Ukrajina je dobila svoje prve britanske glavne borbene tenkove, zajedno s drugim doniranim oklopnim vozilima zapadne proizvodnje, objavio je u ponedjeljak ministar obrane Oleksii Reznikov. "Danas sam imao čast testirati najnoviji dodatak našim oklopnim postrojbama zajedno sa zapovjednikom Zračno-desantnih snaga, general-bojnikom Maksymom 'Mikeom' Myrhorodskyijem, i našim padobrancima", rekao je Reznikov u objavi na Facebooku. Očekuje se da će tenkovi biti uključeni u svaku proljetnu protuofenzivu koju pokrene Ukrajina.

7:40 -  Ruska ratna mornarica ispalila je nadzvučne protubrodske projektile Moskit na lažnu metu u Japanskom moru, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane. Rusko ministarstvo obrane je preciziralo da je meta, koja se nalazila na udaljenosti od oko 100 kilometara, uspješno pogođena

>> VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar "Ruski mir"
"Ruski mir"
11:45 28.03.2023.

zadnjih dana puno se pisalo o video snimci koja se masovno širila ruskim medijima, navodne ukrajinske brutalnosti prema majci s djetetom čiji je auto navodno pretekao ukrajinski vojni terenac pa onda zlostavljao majku i dijete te im na kraju izrešetao automobil! no naknadna OSINT analiza nedvojbeno je locirala mjesto radnje duboko u pozadini okupiranog Ddonetska, pod ruskom kontrolom!!!! nakon što su rusi skužili da je taj video njihov lažnjak, onda su okrenuli ploču i napali Ukrajince da su oni sami snimili lažnjak kako bi ruse optužili za lažnjake?!? 🤣😂

Königsberg
11:40 28.03.2023.

Spiegel Online piše da će Njemačka masovno povećati financijsku i vojnu potporu Ukrajini,s 2,2 milijarde eura do 15 milijardi eura....kako sad to kad su rusofili cijelo vrijeme tvrdili da opada potpora zapada Ukrajini!?!??

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
11:31 28.03.2023.

Bugarska će Ukrajini preko posrednika prodati veliku količinu sovjetskog streljiva. To je navedeno u publikaciji Euractiv. Plan je sljedeći: Ministarstvo obrane staro streljivo vrijedno gotovo 175 milijuna eura prebacuje državnom vojnom pogonu VMZ, a zauzvrat dobiva novo streljivo. "Ovo je najveće ponovno naoružavanje bugarskih kopnenih snaga u novijoj povijesti. To je ogromna količina streljiva prema ukrajinskoj fronti", objasnio je bivši ministar obrane Bugarske, Boyko Noev u intervjuu za bTV.