Umalo kobna nepažnja

Teta iz vrtića umjetnim disanjem oživjela curicu izvučenu iz zdenca

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
bunar
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
curica pala u bunar (4)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
curica pala u bunar (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
curica pala u bunar (2)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
curica pala u bunar (3)
30.03.2010.
u 11:10
Djevojčicu je iz bunara izvukao susjed Anto, a odgojiteljica Marijana vratila ju je u život umjetnim disanjem.
Pogledaj originalni članak

Iako je dan prije nekoliko minuta provela u bunaru punom vode, dvogodišnja Maja Ramić iz Darde nedaleko od Osijeka već se danas veselo igrala sa svojom majkom Izabelom Medić u osječkoj bolnici. Djevojčica je u ponedjeljak oko 17.15 sati upala u zdenac dubok oko dva metra. Trenutak roditeljske nepažnje umalo je bio koban za malenu, no brzom intervencijom njezine majke i susjeda život joj je ipak spašen. Presudna je bila i uloga odgojiteljice iz obližnjega vrtića Marijane Cmrečnjak (33) koja je reanimirala djevojčicu.

– Prijateljica Ivana i ja sjedile smo i pile kavu, a malena je neprestano bila kraj mene. Na trenutak se izgubila. Odmah smo je počele tražiti, a kad smo vidjele kako više nema terpapira na otvoru za bunar i opeka koje su bile poslagane, shvatile smo da je upala. Pogledala sam u rupu i vidjela je. Strašno je bilo. I sad me strah pogledati u taj bunar – kroza suze je govorila majka Izabela. Dodala je kako su odmah pozvale susjede, a najhrabriji je bio Anto Marković (40) koji je uzeo uže i spustio se u zdenac.

Buket za tetu Marijanu

– Izvukao ju je iz vode, a ona je bila beživotna. Tada je odgojiteljica iz vrtića priskočila i dala joj umjetno disanje – prepričala je Izabela koja je beskrajno zahvalna svima koji su spašavali njezinu djevojčicu. Hrabra Marijana smatra pak kako je samo jedna od karika u lancu ljudi koji su spašavali djevojčicu.

– Posao mi je znati pružiti prvu pomoć i samo sam napravila ono za što sam se školovala – skromna je odgojiteljica. Ipak, kaže, cijelu noć nije spavala i razmišljala je o tome što se moglo dogoditi.

– Kad su je izvukli, preko lica je imala trave i morala sam je prvo očistiti. Na sreću, već nakon nekoliko pokušaja pružanja umjetnog disanja zakašljala se i ispljunula vodu. Odmah smo je premjestili na bok, presvukli i utoplili, a tada je došla hitna pomoć – priča Marijana koju su njezini mališani iz vrtića dočekali s buketom cvijeća i pjesmom “Ja želim život”. Ivana Kovačević, koja kao podstanar živi u kući u kojoj je stradala malena Maja, odmah se odlučila preseliti.

Bunar bez zaštite

– Govorili smo gazdarici da zaštitimo taj bunar, no nije slušala. Ne želim više živjeti u kući u kojoj i moja djeca mogu stradati – kazala je Ivana koja je već našla novi stan.

 

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

RI
Ringo
13:02 30.03.2010.

Svaka čast, to se traži.

JA
jankoprekobrda
13:30 30.03.2010.

Eto u polavi losih vijesti desi nam se ponakada i nesto dobroga i humanoga.

CH
chino49
12:21 30.03.2010.

Svaka čast hrabrim i pribranim ljudima! Ovo je najljepša vijest što sam čula nakon već dugo vremena! Medalju za hrabrost!