tesla in lika festival

Tesla je Gospićem šetao, svirao , pjevao, dirigirao... i dijelio savjete

Foto: Teslainlika
Tesla IN Lika festival
Foto: Teslainlika
Tesla IN Lika festival
10.06.2019.
u 09:10
Nikola Tesla Svjetski poznati izumitelj iz Smiljana bio je prisutan među svojim Ličanima koji su ga mogli pitati za pokoji “svjetlosni” savjet i fotografirati se s njim. Dio je to prvog festivala Tesla IN Lika kojim se promiče Tesla kao najjači lički brend, ali i ljepote Gospića i posvećenost ovog dijela Hrvatske sportu
Pogledaj originalni članak

Svjetski poznati izumitelj Nikola Tesla ovog je vikenda bio u Gospiću. Šetao je među svojim Ličanina, svirao gitaru, pjevao, dirigirao Puhačkim orkestru, mogli ste ga pitati i za neki “svjetlosni” savjet ili se slikati s njim. Bio je odlično raspoložen i najveća atrakcija prvog Tesla IN Lika festivala koji je održan od četvrtka do nedjelje u Gospiću, nedaleko od rodnog mu Smiljana.

Mnoštvo Ličana četiri je dana uživalo u prvom Tesla IN Lika festivalu koji su organizirali lokalna turistička agencija Zelengaj i Grad Gospić, Lokalna akcijska grupa Lika i Lika destination kako bi dodatno istaknuli najjači hrvatski i lički brend – Teslu i njegovu inovativnosti, ali i kako bi predstavili Gospić kao mjesto gdje su se godinama postizali vrhunski sportski rezultati.

Organizirana je vožnja biciklima za rekreativce, ali i profesionalce, uz predstavljanje ljepota ličkoga kraja i važnih pojedinaca porijeklom iz Like koji su postizali vrhunske rezultate u sportu i znanosti.

Primjerice, tenis se u Gospiću igrao još davne 1900. godine, kad je osnovan prvi teniski klub u Hrvatskoj. Prije 65 godina osnovan je hrvački klub, a prije 72 godine nogometni klub Žabica. Osim sportskih susreta, bilo je i mnoštvo događanja za mališane kojima su kostimirani glumci pričali bajke i legende o vilama s Velebita, noću je upriličeno gledanje zvijezda kroz teleskop. Rijeka Novčica odlično je poslužila kako bi se na njoj pokazali svjetlosni efekti na vodi i uljepšala je koncerte grupa Vatra, Detour i Pavel. Festival je promovirao i inovativnost kroz natjecanje robotičara, a predstavljen je i robot od lego kockica tvrtke Ericsson Nikola Tesla te električni bicikl tvrtke Mate Rimca.

Predstavili su se i lokalni KUD-ovi, lokalni proizvođači hrane i pića, čiji su se proizvodi mogli kušati i kupiti. U Baškim Oštarijama na Velebitu, gdje je festival započeo, održana je i završna manifestacija, 1. Tesla run trail. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DI
Direkt
10:25 10.06.2019.

Kakvi smo licemjeri. Najpre mu poubijemo 100 rodjaka u ndh, zatim srušimo dom,a sada ga veličamo i svojatamo. Sve što činimo krivotvorimo.

Avatar zong
zong
09:42 10.06.2019.

Dobro je prošao! U ovoj nadasve primitivnoj državi mogli su naići oni još primitivniji SA odredi kao na Braču...

KO
KosovoUck
09:34 10.06.2019.

Sto ce vam ta prica o tesli srbijancu