Neispravni uređaji

Nova direktiva EU o kućanskim aparatima: Odnosi se na sve koji ih posjeduju

Foto: Armin Weigel/DPA/PIXSELL
Foto: Andrew McCaren/News Syndication/PIXSELL
07.10.2019.
u 12:36
Europska komisija odredila je da se zamjenski dijelovi za određene uređaje moraju proizvoditi barem deset godina i da popravak mora biti moguć bez uništavanja uređaja.
Pogledaj originalni članak

Nakon mnogo godina protestiranja raznih potrošačkih i zelenih udruga diljem Europe Europska komisija donijela je odluku da neki uređaji koji se proizvode i prodaju u Europskoj uniji moraju biti napravljeni da traju dulje i budu lakše popravljivi. Novi zakon stupa na snagu u travnju 2021. 

U odredbi stoji da proizvođači moraju proizvoditi zamjenske dijelove za svoje uređaje u razdoblju od najmanje deset godina i da ti zamjenski dijelovi moraju biti otvoreni za prodaju nezavisnim mehaničarima i stručnim osobama. Također, pristup ključnim dijelovima uređaja mora biti moguć široko korištenim alatom bez nanošenja trajne štete uređaju. 

Za sada se ove nove regulacije odnose samo na rasvjetu, perilice rublja, perilice posuđa i hladnjake

Aktivisti zbog svega ovog tvrde da Europska komisija nije išla dovoljno daleko i da bi trebala napraviti zamjenske dijelove dostupne privatnim osobama te da bi se nove regulacije trebale proširiti i na druge vrste uređaja. Proizvođači to odbijaju zbog straha od moguće štete koju bi korisnici mogli nanijeti uređajima.

Jedna od velikih promjena koje će ova nova regulacija donijeti jest postroženje regulacija o energetskoj učinkovitosti koje su dosta zastarjele. Čak 55% svih perilica rublja prodanih u Europskoj uniji imaju A+++ oznaku zbog pada kriterija. Stoga će nove regulacije dovesti do efikasnijih uređaja kojima bi se do 2030. moglo uštedjeti do 20 milijardi eura godišnje samo na električnoj energiji. 

Naravno, dulji vijek trajanja i lakša popravljivost uređaja dovest će do smanjenih emisija stakleničkih plinova i manje tehnološkog otpada što je, u vrijeme klimatske krize, dobra stvar. 

– Ovi novi standardi golemi su korak naprijed i mogli bi dovesti do smanjenja od čak 50 milijuna tona CO2 – rekla je Libby Peake Iz UK Green Alliance za BBC.

Video – Evo kako je lako puniti drugi uređaj novim Samsungovim S10 mobitelom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

HR
hrkljus
15:36 02.10.2019.

Prljava politika, zasto ti zamjenski djelovi ne mogu biti dostupni i privatnim osobama, pa tko zna nek si sam popravi vesmasinu , a ne da uz djelove mora da plati i majstora i porez drzavi, od koje i onako nikakve koristi.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:08 07.10.2019.

"Proizvođači to odbijaju zbog straha od moguće štete koju bi korisnici mogli nanijeti uređajima." Uređajima? Istim onim koji su vlasništvo kupca?

ST
stefj
12:55 07.10.2019.

To sa smanjenjem stakleničkih plinova je isto trenutna fama dok ne izmisle nešto drugo... Nikada mi nije bilo jasno ograničavanje kuhala za vodu ili usisavača na 1 kW. Tako i tako se isto energije utroši ako se litra vode zagrijava s 2 kW pola minute ili jednu minutu s 1 kW... Ili mašina za suđe, u eko modu pere suđe 3 sata, inače može biti gotova za sat vremena... A što se tiče stakleničkih plinova - sadite drveće, stavljajte filtere na termoelektrane ili gradite nuklearke, a ne tu vrištati da ljudi moraju trošiti manje i nabijati im porez na trošenje energije... Inače, podržavam ideju da kućanski aparati moraju biti sastavljeni od izmjenjivih dijelova, no nikako ne mogu podržati ovu zelenu histeriju koja danas liči na ravnozemljaški pokret ili neku religiju...