ZAKON O OBNOVI ZAGREBA

Svađa u Saboru: Vidović Krišto ponovno odbila nositi masku. Reiner: 'Vi je jedini ne nosite'

Foto: PIXSELL
Vidović Krišto odbija nositi masku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Na prvoj sjednici Sabora zastupnici se pridržavaju mjera
28.07.2020.
u 15:54
Vidović Krišto zahvalila mu je na preporuci te i dalje odbila staviti masku.
Pogledaj originalni članak

Zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto i treći je dan zasjedanja novog saziva Sabora uporno ustrajna u tek jednoj stvari - odbijanju nošenja maske. Stoga je i tijekom današnje saborske rasprave, na čijem je dnevnom redu Vladin prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, izazvala prepirku s u tom trenutku predsjedavajućim u Saboru, potpredsjednikom Željkom Reinerom

Javivši se za riječ Karolina Vidović Krišto sa svog je mjesta u sabornici počela govoriti bez maske, na što je Reiner reagirao zatraživši od nje da stavi masku na lice. Vidović Krišto pritom mu je uzvratila da ima dvostruka mjerila podsjetivši kako je neki dan, dok je jedan HDZ-ov zastupnik hvalio Vladu, a da pritom nije imao masku, došlo do toga da su SDP-ovi zastupnici upozorili na takvo kršenje propisa, no dogodilo se da su SDP-ovci okrivljeni i opomenuti za ometanje zastupnikovog izlaganja, dok HDZ-ovcu nije upućen nikakav prigovor niti opomena. 

Reiner je njen prigovor ignorirao te i dalje inzistirao da stavi masku, dok je Vidović Krišto vrlo nevješto u blizini usta pridržavala laganiji šal koji ionako nosi oko vrata. 

Nakon nekog vremena ista se zastupnica opet javila za pojedinačnu repliku i dalje se oglušujući o zahtjev za nošenjem maske. Kako joj je Reiner ponovno, već pomalo i nervozno, uputio upozorenje da ne govori bez maske, Vidović Krišto ga je podsjetila da je predsjedništvo Sabora donijelo tek preporuku o nošenju maske u sabornici. 

- Očito ćemo samo radi vas opet sazvati predsjedništvo i donijeti odluku da je maska obavezna. Kao liječnik sam vam već i prije objasnio da maska ne štiti vas, ali štiti druge - reče joj Reiner, na što mu je Vidović Krišto replicirala da mišljenja stručnjaka po tom pitanju nisu ujednačena. 

- Vi se s tim što kažem možete slagati ili ne slagati, ali to je moja struka - uzvratio je Reiner dozvolivši joj da nastavi govoriti o temi rasprave, Zakonu o obnovi Zagreba i okolice.  No, za riječ se zatim javila zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić prijavljujući kršenje saborskog poslovnika. 

- Minimum kolegijalnosti navodi nas da poštujemo dogovor pa vas i ja molim za taj minimum kolegijalnosti, bez obzira što kažu pojedini epidemiolozi. Nikome od nas nije ugodno nositi masku cijeli dan. Teško nam je s njima disati, teško nam je s njima govoriti. I osjećam se sad povrijeđeno vašim ponašanjem. Zaista nije u redu da ne poštujete dogovor - kazala je Sandra Benčić obraćajući se izravno Karolini Vidović Krišto koja u sabornici sjedi nedaleko nje. 

- Sve što ste rekli, točno je. Zamolio sam zastupnicu Vidović Krišto da nosi masku. Nemam mogućnost natjerati je na to, ali bi bilo koretno prema drugim zastupnicima da stavi masku. Nema poslovničke mogućnosti da je na to natjeram ili uvjerim. Možda je kolege uvjere - nadovezao se Reiner na istup Sandre Benčić. Zastupnica Vidović Krišto potom je nastavila govoriti usta ipak donekle prekrivši šalom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 296

HR
hrUsrcu
18:43 28.07.2020.

ova picka je izgleda novi pernar u saboru

GA
Galebzeleni
20:32 28.07.2020.

Otkud je ova izgmizala. Uzas kakva kokoska

DU
Deleted user
22:17 28.07.2020.

Krišto je smeče.