korupcije

Sudac Turudić Sanaderu će suditi i za mito od mađarskog MOL-a

Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
'03.11.2011., Zagreb - Sudjenje za ratno profiterstvo bivsem premijeru RH Ivi Sanaderu na Zupanijskom sudu. Predsjednik sudskog vijeca Zupanijskog suda u Zagrebu Ivan Turudic i sutkinja Ivana Krsul.
Foto: AFP/PIXSELL
\'Former Croatian Prime Minister Ivo Sanader stands at the beginning of his trial in Zagreb, on November 3, 2011. The corruption trial of former Croatian prime minister, which was postponed for today
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Sanader (1)
Foto: 'HRVOJE POLAN'
'Former Croatian Prime Minister Ivo Sanader looks on as he sits in the court room at the beginning of his trial in Zagreb, on November 3, 2011. The corruption trial of former Croatian prime minister,
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
05.11.2011.
u 10:00
U prilog spajanju optužnica ponajprije idu argumenti o ekonomičnosti postupka.
Pogledaj originalni članak

Sudac Ivan Turudić vjerojatno će bivšem premijeru Ivi Sanaderu, osim za ratno profiterstvo, suditi i za predaju Ine mađarskom MOL-u. Potvrdi li sud optužnicu protiv Sanadera za primanje 10 milijuna eura mita od MOL-a, USKOK će, kako doznajemo, tražiti od suda da taj predmet spoji s optužnicom za uzimanje provizije od Hypo banke oko čega je u četvrtak započelo suđenje.

Manje sudaca i tužitelja

Hoće li se Sanaderu suditi u jednom postupku po dvije optužnice trebalo bi se znati vrlo brzo nakon što vijeće Županijskog suda u Zagrebu donese sud o optužnici Ina - MOL. Ta im je optužnica na dnevnom redu u ponedjeljak, kada će suci odlučiti hoće li je potvrditi i dopustiti suđenje ili će je pak vratiti USKOK-u da nastavi istragu.

U prilog spajanju optužnica ponajprije idu argumenti o ekonomičnosti postupka. Ako se za oba slučaja bude sudilo odjednom, to znači angažiranje manjeg broja sudaca i tužitelja, znači da se neki svjedoci koji bi se eventualno saslušavali u oba predmeta neće dva puta pozivati, pa samim tim proces mora biti jeftiniji i brži. Optužnicu protiv Sanadera za primanje mita od MOL-a USKOK je, podsjetimo, podignuo potkraj rujna. U njoj ga se tereti da je kao predsjednik Vlade početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovorio da će za mito od 10 milijuna eura poduzeti sve da se upravljanje Inom prepusti Mađarima.

USKOK tvrdi da je Sanader iskoristio čelnu poziciju u Vladi kako bi utjecao na to da se izmijeni dioničarski ugovor, i to tako da se Hrvatska obvezala prepustiti MOL-u prevladavajući utjecaj u Ini, a usto se još i išlo na izdvajanje plinskog biznisa. Tužitelji u optužnici tvrde da je Sanader bio svjestan da se time šteti interesima Hrvatske, ali je svejedno utjecao na to da se dogovor s Hernadijem provede, pa su ugovori zaključeni 30. siječnja 2009.

Pokriće za isplatu

Istraga je u ovome slučaju krenula od Sanadera, Hernadija, ali i vlasnika Diokija i prijatelja bivšeg premijera Roberta Ježića. No, za kraće vrijeme Ježić se pretvorio u svjedoka i upravo je on ključna karika za podizanje optužnice. Ježić je, naime, ispričao da je Sanader od njega tražio da mu pomogne u preuzimanju novca od MOL-a. Iznio je detalje o tome kako je angažirao tvrtku u Švicarskoj kojoj je suvlasnik i sklopio ugovore s MOL-ovim firmama o fiktivnim uslugama. Ugovori su bili pokriće za isplatu pola ugovorenog iznosa mita. Na Ježićeve firme u dva navrata uplaćeno je 5 milijuna eura. Kada je Sanader otišao s vlasti, Ježić nije želio preuzeti preostalih 5 milijuna.

USKOK je zatražio da sud odredi Sanaderu oduzimanje 10 milijuna eura, kolika mu je imovinska korist od ovog djela.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

DE
deus ex machina
10:23 05.11.2011.

TREBA I \"NJU\" PRIUPITATI! Ako je ovo iole \"ozbiljna\" optužnica, a ne \"predstava\" za stoku sitnog zuba, onda definitivno treba u postupak oko MOL-a uključiti i Jadranku Kosor. Ne zaboravimo, Ona je vodila završne pregovore sa MOL-om, a Ona je potpisala i ugovor koji je više nego štetan za Hrvatsku. Dakle, ako i Ona nije učestvovala u \"mitologiji\" u najmanju ruku je nestručnošću i neznanjem prouzročila ogromnu i dugoročnu štetu Hrvatskoj. U svakoj civiliziranoj i demokratskoj zemlji za takvo što se i .....KAZNENO ODGOVARA !

Avatar Mater
Mater
10:27 05.11.2011.

U intervjuu tjedna na ***, ovog tjedna je gost bio Branko Smerdel. Postavio je sljedeće pitanje; Kako važni slučajevi uvijek dolaze u ruke Turudića, kada bi slučajeve trebao dodijeljivati elektronski sustav...

DK
dkatica2
10:18 05.11.2011.

Za ništa nemaju dokaza , to je sve izvučeno iz novina i rekla kazala ! ----------------------------------------------------------------------------------------------