Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudac Turudić Sanaderu će suditi i za mito od mađarskog MOL-a

U prilog spajanju optužnica ponajprije idu argumenti o ekonomičnosti postupka.
05. studenoga 2011. u 10:00 32 komentara 6 prikaza
'03.11.2011., Zagreb - Sudjenje za ratno profiterstvo bivsem premijeru RH Ivi Sanaderu na Zupanijskom sudu. Predsjednik sudskog vijeca Zupanijskog suda u Zagrebu Ivan Turudic i sutkinja Ivana Krsul.
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Sudac Ivan Turudić vjerojatno će bivšem premijeru Ivi Sanaderu, osim za ratno profiterstvo, suditi i za predaju Ine mađarskom MOL-u. Potvrdi li sud optužnicu protiv Sanadera za primanje 10 milijuna eura mita od MOL-a, USKOK će, kako doznajemo, tražiti od suda da taj predmet spoji s optužnicom za uzimanje provizije od Hypo banke oko čega je u četvrtak započelo suđenje.

Manje sudaca i tužitelja

Hoće li se Sanaderu suditi u jednom postupku po dvije optužnice trebalo bi se znati vrlo brzo nakon što vijeće Županijskog suda u Zagrebu donese sud o optužnici Ina - MOL. Ta im je optužnica na dnevnom redu u ponedjeljak, kada će suci odlučiti hoće li je potvrditi i dopustiti suđenje ili će je pak vratiti USKOK-u da nastavi istragu.

U prilog spajanju optužnica ponajprije idu argumenti o ekonomičnosti postupka. Ako se za oba slučaja bude sudilo odjednom, to znači angažiranje manjeg broja sudaca i tužitelja, znači da se neki svjedoci koji bi se eventualno saslušavali u oba predmeta neće dva puta pozivati, pa samim tim proces mora biti jeftiniji i brži. Optužnicu protiv Sanadera za primanje mita od MOL-a USKOK je, podsjetimo, podignuo potkraj rujna. U njoj ga se tereti da je kao predsjednik Vlade početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovorio da će za mito od 10 milijuna eura poduzeti sve da se upravljanje Inom prepusti Mađarima.

USKOK tvrdi da je Sanader iskoristio čelnu poziciju u Vladi kako bi utjecao na to da se izmijeni dioničarski ugovor, i to tako da se Hrvatska obvezala prepustiti MOL-u prevladavajući utjecaj u Ini, a usto se još i išlo na izdvajanje plinskog biznisa. Tužitelji u optužnici tvrde da je Sanader bio svjestan da se time šteti interesima Hrvatske, ali je svejedno utjecao na to da se dogovor s Hernadijem provede, pa su ugovori zaključeni 30. siječnja 2009.

Pokriće za isplatu

Istraga je u ovome slučaju krenula od Sanadera, Hernadija, ali i vlasnika Diokija i prijatelja bivšeg premijera Roberta Ježića. No, za kraće vrijeme Ježić se pretvorio u svjedoka i upravo je on ključna karika za podizanje optužnice. Ježić je, naime, ispričao da je Sanader od njega tražio da mu pomogne u preuzimanju novca od MOL-a. Iznio je detalje o tome kako je angažirao tvrtku u Švicarskoj kojoj je suvlasnik i sklopio ugovore s MOL-ovim firmama o fiktivnim uslugama. Ugovori su bili pokriće za isplatu pola ugovorenog iznosa mita. Na Ježićeve firme u dva navrata uplaćeno je 5 milijuna eura. Kada je Sanader otišao s vlasti, Ježić nije želio preuzeti preostalih 5 milijuna.

USKOK je zatražio da sud odredi Sanaderu oduzimanje 10 milijuna eura, kolika mu je imovinska korist od ovog djela.

Bez šefa MOL-aUSKOK je protiv San

Bez šefa MOL-a
USKOK je protiv Sanadera podignuo optužnicu za uzimanje mita, ali šefa MOL-a nije optužio za davanje mita

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • deus ex machina:

  TREBA I \"NJU\" PRIUPITATI! Ako je ovo iole \"ozbiljna\" optužnica, a ne \"predstava\" za stoku sitnog zuba, onda definitivno treba u postupak oko MOL-a uključiti i Jadranku Kosor. Ne zaboravimo, Ona je vodila završne pregovore sa MOL-om, a Ona je ... prikaži još!je potpisala i ugovor koji je više nego štetan za Hrvatsku. Dakle, ako i Ona nije učestvovala u \"mitologiji\" u najmanju ruku je nestručnošću i neznanjem prouzročila ogromnu i dugoročnu štetu Hrvatskoj. U svakoj civiliziranoj i demokratskoj zemlji za takvo što se i .....KAZNENO ODGOVARA !

 • Avatar Mater
  Mater:

  U intervjuu tjedna na ***, ovog tjedna je gost bio Branko Smerdel. Postavio je sljedeće pitanje; Kako važni slučajevi uvijek dolaze u ruke Turudića, kada bi slučajeve trebao dodijeljivati elektronski sustav...

 • dkatica2:

  Za ništa nemaju dokaza , to je sve izvučeno iz novina i rekla kazala ! ----------------------------------------------------------------------------------------------