SLUČAJ MAJORA ŠIŠIĆA

Sud pilotu JNA obustavio izdržavanje kazne zbog zastare, tužiteljstvo se žalilo

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL, ilustracija
Sud pilotu JNA obustavio izdržavanje kazne zbog zastare, tužiteljstvo se žalilo
23.01.2018.
u 14:11
Tužiteljstvo smatra da je sud pogriješio, odnosno da djelo za koje jer Šišić bio optužen i osuđen - ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom - ne zastarijeva
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Županijski sud u Varaždinu nedavno zbog zastare obustavio izdržavanje kazne od 20 godina zatvora Emiru Šišiću, bivšem majoru i pilotu JNA, osuđenom jer je 7. siječnja 1992. projektilom iz MIG-a 21 srušio helikopter tadašnje Europske ekonomske zajednice, pri čemu je poginulo petero europskih promatrača, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je na to uložilo žalbu. Tužiteljstvo smatra da je sud pogriješio, odnosno da djelo za koje jer Šišić bio optužen i osuđen - ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom - ne zastarijeva.

U žalbi se navodi da Kazneni zakon RH za to djelo propisuje “nezastarivost izvršenja kazne, što znači da zastara izvršenja kazne osuđeniku nije nastupila niti će ikad nastupiti”. Županijski sud u Varaždinu 15. siječnja zbog zastare obustavio je izdržavanje te Šišićeve kazne. On je 30. rujna 1992. u Varaždinu u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Na tu se presudu žalio, a Vrhovni je sud žalbu odbio pa je 12. siječnja 1993. presuda postala pravomoćna. No kako je Šišić bio nedostupan, kaznu nikada nije izdržao. A da bi se kazna mogla izdržati, od pravomoćne presude ne smije proći više od 25 godina.

U Šišićevu slučaju tih 25 godina prošlo je 12. siječnja 2018., kada je nastupila zastara, pa je sud obustavio izdržavanje kazne. Šišić je zbog toga ipak bio u zatvoru, ali u Italiji. Tamo se našao na optuženičkoj klupi nakon što je po tjeralici 2001. uhićen u Mađarskoj. Mađari su ga izručili Talijanima koji su ga potom osudili na 15 godina zatvora. Srbija je od Italije tražila da joj ga izruči radi izdržavanja kazne, a Talijani su na to pristali u studenom 2006., nakon što su dobili garanciju srpskih vlasti da Šišiću neće biti umanjena kazna niti će biti pušten na slobodu.

Premješten je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici, iz kojeg je dvije godine kasnije pušten na uvjetnu slobodu, što je izazvalo burnu reakciju Talijana koji su se smatrali izigranima. Prema srpskom zakonu, Šišić je imao pravo na uvjetni otpust, a sud je smatrao da domaće zakonodavstvo ima prednost pred garancijama danim Talijanima.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar rubinet
rubinet
15:06 23.01.2018.

zašto je nastupila zastara? jer su ga pokrivali njegovi istomišljenici kojih ,na žalost, i danas,28 godina od razdružbe ,ima poprilično u strukturama vlasti...

HR
hr76
16:18 23.01.2018.

Major je vjerojatno imao sinkopu. Ma što može jadan sudac kad se pojavi sirotan sa sinkopom...

DU
Deleted user
15:03 23.01.2018.

Znači svi koji su osuđeni u odsutnosti kad nastupi zastara oni su slobodni ljudi.Ma prekrasno.Znači ovi što su ubijali još par godina i slobodni.