STUDENTSKI RAD

Nema više zloporabe studentskih ugovora

Foto: Damir Špehar/Pixsell
Nema više zloporabe studentskih ugovora
10.11.2017.
u 20:24
Prema prijedlogu Zakona, minimalna satnica za studente izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH podijeli sa 160
Pogledaj originalni članak

Osim redovitih studenata, koji nerijetko traže i obavljaju poslove preko studentskog servisa, nacrtom prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji je jučer dan na javnu raspravu, takva će se mogućnost, bude li usvojen prijedlog zakona, osigurati i izvanrednim studentima. I to onima nezaposlenima. Veliki je to iskorak u odnosu na dosadašnju praksu zapošljavanja i obavljanja studentskih poslova koja je dosad bila regulirana Pravilnikom o posredovanju, a sada se napokon zakonskim okvirom uređuju pravila za rad učenika i studenata.

Štiti se studente

Tako je jasno propisano da svi oni koji će zapošljavati studente moraju voditi evidenciju o njihovu radu i na zahtjev je poslati inspektoratu. Ugovor o radu sklapaju prije početka rada studenta, a minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

Nacrtom zakona štiti se student jer mu sada naručitelj posla teže može otkazati ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga.

Studentski servisi, točnije posrednici u zapošljavanju, sada imaju obvezu studentima objaviti opće uvjete poslovanja, ali i osigurati ih za slučaj ozljede na radu/profesionalne bolesti, kao i osigurati im i pravnu pomoć i zaštitu pri potraživanju naknade za obavljeni posao.

– Nacrtom prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova pokušavamo jasnije regulirati rad, ali i ono najvažnije, bolje zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena prava i naknada za rad. Mogućnost rada proširuje se na sve studente koji nisu u radnom odnosu. Također, uređuje se i sustav prikupljanja informacija i transparentnost, čime se onemogućava zloporaba tog statusa, odnosno rada preko studentskog ugovora i studentskog servisa. U sustavu obrazovanja imamo puno prostora za iskorake, a Zakon o obavljanju studentskih poslova novi je iskorak – istaknula je prednosti novog zakonskog okvira ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Visoke kazne

Zakonskim su okvirom propisane i kazne. Tako će 100.000 kuna kazne platiti tvrtke ili naručitelji posla koji zlorabe studentski ugovor tako da omoguće obavljanje posla osobama koje nisu potpisnici ugovora, a isti je iznos kazne i za sve one koji studentima tijekom rada ne omoguće stanku.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KL
klaustrofobičar
06:41 11.11.2017.

Poslijednji odlomak je super debilizam. A koja je kazna za poslodavca koji svoje zaposlenike plaća minimalcem a ostatak preko fiktivnog sc uhovors?

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:26 11.11.2017.

nema više ?,,,,hahahahahaha,,,,ma koja je to budala izjavila,,,,u Hrvatskoj će biti dok je i jedan Hrvat živ