Život

Struje ima za velike privatne investitore, ali nema za građane

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Struje ima za velike privatne investitore, ali nema za građane
14.07.2010.
u 14:45
– Mi već desetak godina tražimo da nam se dopusti priključenje na električnu mrežu, no ne možemo to učiniti – kaže Ivan Dušak iz Tuhovca
Pogledaj originalni članak

Gradnja VIPnetove bazne stanice na području Tuhovca, kod Varaždinskih Toplica, uzbunila je vlasnike imanja i vikendica u Pustičnjaku, Topolovcu, Starom Vrhu, Gaju i Vanjkovcu, koji tvrde da privatni investitor narušava stoljetni mir njihova brijega.

"Nalazimo se na ucrtanom i označenom hodočasničkom putu, planinarskoj stazi, rekreacijskoj pješačkoj stazi i vinskoj stazi, a grad Varaždinske Toplice ulaže napore da se predstavi kao turističko odredište, pa će ovakva gradnja ozbiljno izmijeniti vizualni identitet našeg kraja", tvrde mještani u pismu koje su uputili topličkom gradonačelniku Dragutinu Kranjčecu i varaždinskom županu Predragu Štromaru.

Ističu građani da uopće nisu upoznati s namjerom investitora da gradi, a ni s mogućim štetnim posljedicama za njihovo zdravlje zbog zračenja. Sva njihova imanja u krugu su otprilike tisuću metara od bazne stanice. Gradnjom se, tvrde mještani, ozbiljno uništavaju prometnice, koje se održavajaju njihovim novcem i dobrovoljnim radom. Smeta im i što je VIPnetu dopušten priključak na električnu energiju.

- Mi već desetak godina tražimo da nam se dopusti priključenje na električnu mrežu, no ne možemo to učiniti jer nas je, vele, premalo, odnosno "ne postoji dovoljni potencijal postojeće električne mreže" - kaže Ivan Dušak iz Tuhovca.

- VIPnetu smo poslali dopis jer su uništeni putovi, a oni su na sebe preuzeli da će to popraviti. Drugo nije u našoj nadležnosti, nitko nas nije ništa pitao, niti je tražio suglasnost za gradnju. Dok se nije počelo graditi, nismo bili ni s čim upoznati - kaže toplički gradonačelnik Dragutin Kranjčec.

U VIPnetu ističu kako za sve imaju potrebne dokumente i dozvole.

"Za antenski stup elektroničke komunikacijske mreže Vipnet ima sve potrebne dozvole za gradnju te smo postupili u skladu s propisima koji uređuju područje gradnje. Vipnet, kao društveno odgovorna tvrtka, vodi brigu o okolišu te stoga prilikom planiranja svoje elektroničke komunikacijske mreže veliku pozornost skreće na zaštitu i očuvanje prirode", pišu iz VIPneta.

U VIPnetu ističu kako uvijek poprave ošteti li se nešto tijekom gradnje. - Vipnet prije puštanja baznih stanica u rad provede sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, na temelju kojih Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdaje suglasnost o puštanju u rad bazne stanice. Vipnet stalno provodi mjerenja u vezi s utjecajem mreže na zdravlje i okoliš, a podaci dobiveni mjerenjem pokazuju da je jakost polja daleko ispod zadane. U Hrvatskoj se primjenjuju standardi koji su 2,5 do 5 puta stroži od onih prihvaćenih u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju odjela korporativnih komunikacija VIPneta. (mza/VLM)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.