VELIKA BRITANIJA U NEVOLJAMA

Stručnjaci daju ostavke, a Brexit će voditi neznalice

Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Premijerka Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
06.01.2017.
u 06:30
Velike banke već najavljuju da će uskoro donijeti odluke o premještanju dijela poslovanja iz Londona u Pariz ili Frankfurt
Pogledaj originalni članak

 Samo nekoliko tjedana uoči datuma koji je britanska premijerka Theresa May odredila za početak procesa razdruživanja od Europske unije, ključna osoba, koja je trebala obaviti većinu toga posla, dala je ostavku.

Riječ je o veleposlaniku Velike Britanije u EU Sir Ivanu Rogersu koji je time premijerku doveo u nezavidan položaj.

A da bi nevolja bila još veća, Rogers je uz ostavku na funkciju napisao i pismo koje je mnoge šokiralo. Vjerojatno najviše Theresu May koja sada u vrlo kratkom roku mora naći novog predstavnika u Bruxellesu kako bi mogla započeti proces razdruživanja.

Iz Rogersova je pisma vidljivo da je njemu potpuno jasno da ni premijerka a ni ostali u vladi zapravo još nemaju jasnu sliku o tome kako će izgledati proces razdruživanja i na čemu će se inzistirati u pregovorima o novim odnosima između Velike Britanije i EU 27.

Čini se da mu je posebno zasmetalo to što se nitko nije potrudio da točno utvrdi kakva će biti uloga u tom procesu britanskoga veleposlanika pri EU.

Također je naglasio da hitno treba razraditi strukturu tima za pregovore s Bruxellesom i u najkraćem vremenu konkretnim osobama dodijeliti uloge u tom procesu i pripadajuće odgovornosti u pregovaračkom timu.

Kako je Sir Ivan Rogers već treći veleposlanik na tome mjestu koji u relativno kratkom vremenu daje ostavku, brojni britanski političari strahuju da je vlada krenula u potpuno krivom smjeru koji bi najviše moglo karakterizirati to da se zapravo rastjeruje one koji su stručni za obavljanje teškog i zahtjevnog procesa razdruživanja.

Sve to kao da je u potpunom skladu s izjavom bivšega ministra obrazovanja Michaela Grovea koji je za vrijeme kampanje za referendum o Brexitu kazao kako smatra da je britanskom narodu dosta kojekakvih stručnjaka.

Zbog svega toga, nekolicina bivših visokih diplomata upozorila je May da joj ne padne na pamet da na mjesto veleposlanika pri EU postavi osobu koja ne misli svojom glavom, koja je povodljiva i kojom se lako može manipulirati.

Tvrde da bi takva osoba na tome mjestu mogla Veliku Britaniju odvesti izravno u katastrofu. U javnost je putem jednih krajnje konzervativnih novina iscurio podatak da će mjesto Sir Ivana Rogersa zauzeti osoba koja vjeruje u Brexit i smatra da će izlazak iz Europske unije Velikoj Britaniji donijeti samo pozitivne učinke.

Takvu nadu izrazio je i ministar vanjskih poslova Boris Johnson koji ovih dana neprestano naglašava da je Rogers protivnik Brexita i da je vlada u njega odavno izgubila povjerenje.

Visokopozicionirane euroskeptike najviše je razbjesnila Rogersova izjava da će proteći najmanje desetljeće prije nego što Britanija s Europskom unijom postigne sporazum o trgovini. To mu je pribavilo titulu “mračnog pesimista”.

Bivši član vlade i liberalni demokrat, lord William Wallace of Saltaire za britanski list Independent kazao je kako je cijeli Foreign Office na rubu očaja zbog odnosa koji Boris Johnson ima prema Brexitu.

On navodno uopće ne čita bilješke koje dobiva od veleposlanika i analitičara iz ministarstva, niti svojim službenicima i suradnicma daje ikakve smislene upute. Uz to, on iritantno djeluje na ministre vanjskih poslova zemalja članica EU, od kojih će neki biti ključni za proces razdruživanja.

Lord Wallace također tvrdi da on uopće ne radi na vanjskoj politici prema EU nakon što Velika Britanija iz nje izađe.

No sve to samo je jedan u nizu dosta teških političkih i gospodarskih udaraca. Jedan od takvih udaraca mogle bi Velikoj Britaniji zadati i velike banke koje su već počele najavljivati da će u sljedećih nekoliko mjeseci donijeti odluke o premještanju dijela poslovanja iz Londona u Pariz ili Frankfurt, a glavni im je cilj zadržati kontakt i mogućnost poslovanja na teritoriju EU 27.

Američka banka JP Morgan već je najavila da bi mogla otpustiti najmanje 4000 od 19 tisuća zaposlenika u Velikoj Britaniji, a HSBC, najveća britanska banka, priopćila je da će oko tisuću radnih mjesta premjestiti u svoju podružnicu u Pariz.

Neki čak procjenjuju da bi Velika Britanija do 2020. godine mogla samo u bankarskom sektoru izgubiti oko 100 tisuća radnih mjesta.

Theresa May najavila ke da će do kraja ožujka aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora čime počinje proces razdruživanja s EU.     

>> Brexit, migranti i slabi rast ne daju tvrtkama da se razmašu ulaganjima

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

DU
Deleted user
08:58 06.01.2017.

Njih vode neznalice a EU vodi Junkers tj .utajivač poreze kojeg su izabrale banke i korporacije po demokrskoj proceduri .

Avatar lvan12
lvan12
09:23 06.01.2017.

Da, baš bi eurofil trebao voditi pregovore oko brexita na strani VB...

DU
Deleted user
11:41 06.01.2017.

Svakome po zaslugama ili, drugim riječima, svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Uskoro se u Engleskoj može očekivati da na vlast dođe netko koji će tvrditi da su "se oni samo šalili a svi drugi nisu razumjeli tu šalu".