'DUGO SU VEĆ ZAKINUTI'

Štromar: Osigurat ćemo novac za povećanje plaća u obrazovanju

Foto: Marko Prpić/Pixsell
inistar Štromar uvjerio se u uspješnost predaje zahtjeva za subvencionirane kredite
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Ministrica Divjak
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Ministrica Divjak
03.10.2019.
u 21:03
- Siguran sam da će se naći rješenje i nastavnici će moći jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu - poručio je Štromar.
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u četvrtak je izrazio uvjerenje da će se pronaći rješenje i osigurati novčana sredstva za povećanje plaća u obrazovanju.

"Djelatnici u obrazovanju su zakinuti već dugo u koeficijentima. Imali smo više od 20 uredbi i oni stvarno sad zaslužuju da dobiju sredstva. Reforma je u svim školama, napravili smo nešto što se nije vjerovalo da će se napraviti, sada stvarno zaslužuju da dobiju sredstva", rekao je Štromar u Dnevniku Nove TV.

"Bilo koji problem da je bio, mi smo se na kraju sve dogovorili i našli smo rješenje. Siguran sam da će se naći rješenje i nastavnici će moći jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu. Naći ćemo rješenje kao što smo i do sada rješavali. Osigurat ćemo novac", rekao je Štromar na upit hoće li resorna ministrica Blaženka Divjak odstupiti ili će odraditi mandat do kraja ukoliko ne dođe to povećanja plaća u obrazovnom sektoru.

700 više zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita nego lani

Štromar je izvijestio i da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja danas do 16 sati zaprimilo 3706 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, istaknuvši da je to 700 više nego lani. Ocijenio je da je to pogođen model i prava demografska mjera jer su mladi zainteresirani za to, a oni koji su riješili stambeno pitanje zadnje dvije godine, ostali su u Hrvatskoj i tu doprinose gospodarstvu i rađaju djecu.

Kaže i da je sve više mladih zainteresirano za najam te da se po prvi put u Hrvatskoj radi strategija o stanovanju.

"Moramo pronaći rješenje za najam stanova i omogućiti mladima da biraju. Krediti su dobri i subvencije, ali najam stanova je slijedeći model kojeg moramo kvalitetno osmisliti i realizirati", naglasio je Štromar.

Upitan može li država limitirati stanarinu, po uzoru na Njemačku, odgovorio je da o tome odlučuju jedinice lokalne samouprave. "Morat ćemo u strategiji dogovoriti način kako zajedno s jedinicama lokalne samouprave, konkretno s gradovima i državom rješavati stambeno pitanje", istaknuo je.

Gradit će se stanovi za deficitarna zanimanja

Najavio je da će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja. "Izmijenili smo zakon o POS-u, gdje smo omogućili i najam za deficitarna zanimanja. Poslali smo upute svim jedinicama lokalne samouprave, svim bolnicama, obrazovnim institucijama da nam kažu svoje potrebe i prema njima ćemo graditi stanove", rekao je Štromar. Povratne informacije trebali bismo, kaže, dobiti do kraja godine.

Komentirao je i postupak oko zagrebačkog GUP-a koji, prije nego bude izglasan u Skupštini, treba dobiti potvrdu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, istaknuvši da će struka provjeriti je li usklađen sa zakonom.

"Politika će na kraju odlučiti, ali ako je sve zakonski, onda tek politika odlučuje u Skupštini. Skupštinari će reći žele li takav razvoj prostora. Ministarstvo će odraditi sve po zakonu i stručno", kazao je.

Uvjeren je da političkog pritiska od strane premijera neće biti i da neće od ministarstva zahtijevati da "pusti GUP" jer mu je na državnoj razini bitna koalicija s gradonačelnikom Bandićem. "Premijer to neće reći", ustvrdio je Štromar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

NE
NervozniPoštar
09:10 04.10.2019.

HNS nema osobite prihode da bi subvencionirao plaće učiteljima, ali onaj drugi HNS (nogometni savez) bi to lako mogao.

IV
IvoDivo
22:00 03.10.2019.

Ovo parazitsko kriminalno smeće koje misli da će ovkvim poliikantstvom i obmanom naroda spasiti hrpu jadnika uhljebljenih na grbači naroda i mafijaša koji se nazivaju HNS treba izbaciti iz vlade

DH
dalibor.hren
10:33 06.10.2019.

Kad će, kako i gdje "iznaći" sredstva?