UKRAJINSKI VELEPOSLANIK

Što Kijev očekuje od Austrije i Nehammerovog posjeta Ukrajini

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Austrian Chancellor Nehammer attends a news conference in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Austrian Chancellor Nehammer addresses the Parliament in Vienna
Foto: Snježana Herek
Karl Nehammer
09.04.2022.
u 12:55
Vezano uz današnji posjet Ukrajini u kojoj vlada rat i ratne strahote, Nehammer je ustvrdio kako je to nešto najupečatljivije u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri
Pogledaj originalni članak

Kako je ukrajinski veleposlanik u Austriji, Vasil Čiminez, rekao za Austrijsku novinsku agenciju APA - Kijev od neutralne Austrije i današnjeg posjeta austrijskog saveznog kancelara Karla Nehammera Ukrajini očekuje “konstruktivnu ulogu”, kako kod aktualnog sankcioniranja Rusije, tako i pri obnovi Ukrajine nakon rata, istaknuo je za APA-u.

- Važno je da je savezni kancelar na licu mjesta u Kijevu, i da jasno dade na znanje da stoji na strani Ukrajine - poručio je Čiminez.

- Savezna vlada i austrijsko gospodarstvo se ovdje mogu na mnogim područjima jako angažirati - dodao je ukrajinski veleposlanik pojasnivši kako su “mnoge bolnice razrušene, mostovi i ceste se moraju ponovno graditi ili obnoviti, ratne se štete moraju otkloniti i ljudima pomoći oko povratka u normalan život”.

Veleposlanik Čiminez je naglasio kako dosadašnje EU sankcije Rusiji “nisu adekvatne njenim aktualno počinjem ratnim zločinima” u Ukrajini.

- Tražimo od EU i njenih članica donošenje strožih sankcija. Najmanje po pitanju nafte očekujem da austrijska strana ima konstruktivnu ulogu - dodao je, ukazavši pritom i na odgovornost europskih i austrijskih tvrtki, koje, kako je rekao, i dalje posluju na ruskom tržištu.

Ukrajinski veleposlanik je također istakao kako nakon Nehammerovog posjeta Ukrajini očekuje odluku austrijske strane o ponovnom otvaranju veleposlanstva Austrije u Kijevu. Od petka je simbolično otvorena samo vanjska ispostava u gradu Užhorodu na zapadnom dijelu Ukrajine. Ostale zemlje članice EU-a kao i predstavništvo EU-a u Ukrajini već su poduzele takove korake, napomenuo je Čiminez.

Što je od toga realno da Austrija može ispuniti, čuti će se danas od Nehammera u Kijevu na konferenciji za medije, nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Poslije toga Nehammer će razgovor nastaviti i sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom. Najavljen je i Nehammerov susret s kijevskim gradonačelnikom Vitalijem Kličkom.

U sklopu posjete Ukrajini najavljeno je da će austrijski kancelar posjetiti i Buču, grad strave i užasa u kijevskoj regiji, gdje je prošli tjedan nakon povlačenje ruske otkriveno više od 300 trupla zvjerski ubijenih civila. Uoči svog puta u Kijev Nehammer je rekao kako je to “znak solidarnosti Austrije s Ukrajinom”.

- Važno je da u sklopu naše neutralnosti kako humanitarno tako i politički pomognemo Ukrajini - istaknuo je.

Austrija, koja je neutralna zemlja i ne pripada niti jednom vojnom savezu, već je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i izrazila solidarnost s Kijevom. Vezano uz današnji posjet Ukrajini u kojoj vlada rat i ratne strahote, Nehammer je ustvrdio kako je “to nešto najupečatljivije u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri”.

VIDEO Stanovnici Donbasa bježe na sigurno dok se ruska raketiranja nastavljaju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MV
mvlj
14:44 09.04.2022.

To je ovaj mason koji je nametnuo obavezno cijepljenje svom narodu? I pretvorio većinu Austrijanaca u digitalno roblje?