Stazić u Saboru:

'Spomenik Tesli bio je srušen samo zato što je bio Srbin. Svjetlo HDZ-u ne paše'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Spomenik Tesli bio je srušen samo zato što je bio Srbin. Svjetlo HDZ-u ne paše'
10.07.2018.
u 10:49
Dinamit pod taj spomenik može staviti samo idiot, idiota je uvijek bilo i bit će, ali što reći o onima koji ni nakon 26 godina od rušenja ne dopuštaju da se vrati gdje je bio, upitao se Stazić
Pogledaj originalni članak

Posljednji radni tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke u zasjedanju saborski zastupnici započeli su slobodnim raspravama o poljoprivrednom zemljištu, Nikoli Tesli, umirovljeničkim emisijama na HRT-u te o dugovima u zdravstvu. Na dnevnom redu danas je rasprava o Zakonu o mirovinskom osiguranju budući da su izmjene potrebne nakon odluke Ustavnog suda iz siječnja ove godine da ukinu tri članka tog zakona.

SDSS-ov Boris Milošević podsjetio je da je Nikola Tesla rođen na današnji dan prije 162 godine te nastavio s pričom o uzurpaciji privatnog poljoprivrednog zemljišta na Krbavskom polju, najčešće Srba koji žive na tom području. Čeka da vidi primjenu u praksi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji je ministar ustvrdio kako je riječ o povijesnom zakonu koji sve zemljište daje OPG-ovima i malim mikropoduzećima. U tom kontekstu dao je primjer napada na stanovnike Krbavskog polja i općine Udbine.

– To rade pojedinci, vlasnici stoke čiji konji, krave i ovce idu na tuđu imovinu. Ti vlasnici stoke ne poštuju ni tuđu imovinu, vlasništvo ni posjed. Znaju samo zakon sile i jačeg te sad uzeto silom nastoje legalizirati, uz poticaje bez pedlja vlastite zemlje. Upisom privatnog poljoprivrednog zemljišta u registar na osnovi kojeg se isplaćuju poticaji na privatno zemljište ponajviše Srba koji žive na području općine Udbine, oni žele ostvariti vlastitu korist – objašnjava Milošević. Općina je, reagirala, obavijestila sve nadležne, a na zastupnicima je, poručuje, da reagiraju i zapitaju se kome je to u interesu.

– Tražim prekid te prakse upisa u registar bez pravnog temelja i da se izbriše sve što je upisano ondje gdje nema vlasničkih papira – zaključuje.

SDP-ov Nenad Stazić zabrinut je odnosom prema geniju Nikoli Tesli kojeg, kako je primijetio, slavi cijeli svijet osim Hrvata u doba HDZ-a. Podsjeća na spomenik Tesli u Gospiću koji je miniran 16. veljače 1992. godine i nikada nije vraćen iako je ponovno izliven. U Akademiji likovne umjetnosti. Samo čekaju odluku da ga se vrati na staro mjesto.

– Dinamit pod taj spomenik može staviti samo idiot, idiota je uvijek bilo i bit će, ali što reći o onima koji ni nakon 26 godina od rušenja ne dopuštaju da se vrati gdje je bio? Tko to ne dopušta? Pa gospićki HDZ koji je na tom mjestu napravio neku fontanu. Spomenik je srušen zato što je Tesla bio Srbin i taj primitivni razlog još uvijek ostaje, i dalje je bitan element gospićkom HDZ-u. Taj spomenik čeka, što čeka, čeka svjetlo. Tesla je osvijetlio svijet, ali svjetlo HDZ-u ne odgovara, HDZ voli gusti neprozirni mrak – komentira Stazić.

HSU-ov Silvano Hrelja prigovorio je HRT-u da je u ljetnoj programskoj shemi zaboravio na svoje najurednije platiše – umirovljenike. Iako Ugovor HRT-a i Vlade svim skupinama, pa tako i umirovljenicima, jamči primjereno vrijeme da bi se na HRT-u govorilo o njihovim problemima, stvaralaštvu, rekreativnim aktivnostima, to se ne poštuje, kao ni članak prema kojem oni trebaju i proizvoditi određene emisije doživljavajući svoju životnu dob na svoj način, prigovara.

– Tamo postoji tzv ljetna shema, prema njoj umirovljenici preko ljeta ne postoje jer nema ni jednog termina rezerviranog za emisije za umirovljenike – upozorio je Hrelja i apelirao da se ta situacija promjeni, posebice sada kada se najavljuje mirovinska reforma, a nema emisija u kojima bi se o njoj debatiralo.

Mostov Tomislav Panenić upozorio je na lošu situaciju u zdravstvu i dugove prema veledrogerijama unatoč vječnim najavama reforme zdravstva kojim bi se ti problemi koji se ponavljaju svake godine konačno riješili.

– Lani je to riješeno ad hoc, pa opet zaboravljeno. Nama dug raste, narastao je na 8 milijardi kuna dug u zdravstvu, prema veledrogerijama 3 milijarde kuna. Ima li naznaka kako to zaustaviti? Neplaćanje HZZO-a izaziva financijsku nedisciplinu, niz dugovanja koja se prenose prema nizu poduzeća koja isporučuju svoju robu bolnicama. Zamislite koliko to stoji bolnice – naglasio je Panenić.

Nezavisni Vlaho Orepić kaže da je situacija u poljoprivredni alarmantna iako iz tog sektora najbrže možemo doći do dodane vrijednosti. Podsjeća kako se poljoprivrednici godinama uništavaju, dijelom zahvaljujući i lošim zakonima, uvoz je sve veći, a domaća proizvodnja sve slabija.

I njega zanima primjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji se odavno, tvrdi, ne primjenjuje u Neretvi (gdje se tuđa zemlja reketarenjem iznajmljuje trećim osobama) ili u Slavoniji, gdje se odbija provesti raspodjela zemljišta pa stočari neće moći zadovoljiti uvjete da ostvare pravo na zemljište.

– Predlažem, a to je prijedlog ljudi s terena, s obzirom na to da imamo samo 143.241 kravu, da se raspodijeli zemlja od ukupnih milijun hektara tako da svaka krava ima hektar i tako omogući opstanak te proizvodnje, da se sačuva postojeća proizvodnja mlijeka i uzgoj mlade teladi. Apeliram na ministra, premijera i sve nas da damo doprinos da se u tom malom segmentu omogući takva raspodjela zemlje. Krajnje je vrijeme da pristupimo s tom nekom novom, životnom realnom politikom – objasnio je Orepić.

U Saboru održana 23. godišnjica genocida u Srebrenici:

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 304

KO
koraknaprijed
11:02 10.07.2018.

Zar ovaj krivokljuni sup nije na Brionima na ljetovanje za 7 kuna dnevno?

SO
sokodnaranče
10:58 10.07.2018.

Kada cemo više ovog parazita izbacit iz sabora..

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
11:05 10.07.2018.

Lustracija gospodo, lustracija!