Ekopoklon uz Večernji

Spasi planet: ovom malom promjenom možete učiniti puno

Foto: VL
Ekopoklon uz Večernji
Foto: Shutterstock
plastrične vrećice
Foto: Shutterstock
plastrične vrećice
Foto: Shutterstock
plastrične vrećice
02.05.2019.
u 15:37
U subotu 4. svibnja čitateljima koji kupe paket Living i Večernji list darujemo platnenu ekovrećicu
Pogledaj originalni članak

Jeste li znali da se manje od 5% proizvedene plastike reciklira? Gotovo svaki komad plastike dosad proizveden u svijetu još uvijek postoji.

Brojne zemlje diljem svijeta shvatile su opasnost koju predstavljaju plastične vrećice pa ih sve veći broj njih zabranjuje ili uvodi poreze na njihovu upotrebu, a ove je godine naplata uvedena i u Hrvatskoj.

Potpunom zabranom distribucije plastičnih vrećica smanjila bi se proizvodnja i nagomilavanje takvog otpada u prirodi, spasili bi se milijuni životinja te sačuvale velike količine sirovina koje se koriste u njihovoj proizvodnji, ponajprije nafta i voda. U borbu za bolji planet uključio se i Večernji list.

Kako bi se smanjilo korištenje plastičnih vrećica, svojim čitateljima poklanjamo platnenu, i to s natpisom "Breaking news! – Ova torba čuva okoliš". Dobit će je svatko tko u subotu kupi paket Living i Večernji list. Jer naizgled malom promjenom svatko od nas može učiniti puno za naš planet. Osim što čuvamo okoliš, korištenjem platnene vrećice štedimo i novac. Platnena vrećica može zamijeniti šest plastičnih tjedno, 288 godišnje, a čak 22.176 plastičnih vrećica tijekom prosječnog ljudskog života. Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi ih generacija u prirodi zatekla gotovo 200 milijuna manje.

Požurite se u subotu na kioske jer je vrećica na DAR dostupna isključivo u paketu Living i Večernji list, a količine su ograničene!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr