Ovisnici o internetu i igrama

Slučaj iz Vrapča: Pet godina nije izašao iz sobe zbog igrica

Foto: Getty Images
Ovisnost o internetu
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Ante Bagarić
11.03.2019.
u 20:29
Ovisnost o internetu posebno je problematična jer je računalo danas u svakom domu, sredstvo je za rad i komunikaciju. Internet je dio svakodnevice
Pogledaj originalni članak

Dolazi mama i dovodi mi svog 22-godišnjeg sina. On je lica punog bubuljica iz kojih doslovno teče gnoj, kosa mu je rijetka, slušam je i čujem priču koja djeluje zastrašujuće. On igra strategijske igrice i iz sobe nije izišao pet godina. Ona mu tri puta dnevno doslovno nosi hranu u sobu i to je to – opisao je svoj prvi susret s ovisnikom o videoigricama doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Bilo je to 2008. godine i ovaj je pacijent nakon nekoliko mjeseci bio dobro, ali otada ovisnici o videoigricama i internetu više nisu tek sporadična pojava nego su takve dijagnoze sve češće. Upravo je ovisnost o internetu bila tema konferencije o ovisnostima ponašanja održane u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir, gdje se moglo čuti i kako je ta ovisnost u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje (DSM-V) još uvijek uvjetna kategorija.

Dakle, formalno je i “na papiru” ovisnost o internetu i dalje nešto što tek treba točno definirati i istražiti. U stručnim krugovima raspravlja se tako, primjerice, treba li ovu ovisnost raščlaniti jer na internetu je netko ovisan o igricama, netko o internetskom šopingu, cyber-seksu i tako dalje. Za doc. Bagarića, međutim, dvojbe nema jer mu je praksa u Vrapču pokazala da je, kako je rekao na spomenutom događanju, uz alkohol, drogu i kocku, ovisnost o internetu ozbiljan psihički poremećaj.

– Da bismo neku bolest liječili, moramo početi od imena. Mi u psihijatriji skloni smo ovaj poremećaj, koji još uvijek nema punopravno ime, nazvati ovisnost o internetu, što nije sasvim točno ni najpreciznije, ali danas nemamo bolje rješenje. Neki tvrde da ova ovisnost ne postoji nego da je simptom nekog drugog psihičkog poremećaja. Ja mislim da ovisnost o internetu postoji kao poseban entitet i poseban psihički poremećaj – rekao je psihijatar Bagarić dodajući kako će o internetskoj ovisnosti biti još mnogo istraživanja, no siguran je da će kao dijagnoza steći punopravno članstvo u navedenoj klasifikaciji psihičkih poremećaja DSM-V-a.

Kao i kod drugih ponašajnih ovisnosti, o drogi, alkoholu i kockanju, tako su i za ovisnost o internetu “kandidati” mladi anksiozni ljudi podložni sredstvu ovisnosti. Ovisnost o internetu, međutim, posebno je problematična jer je računalo danas u svakom domu i što je sredstvo za rad i komunikaciju. Internet je dio svakodnevice.

>> Pogledajte video: Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

Avatar Apsalar
Apsalar
21:01 11.03.2019.

Donosila mu hranu u sobu? 3 puta dnevno? Luđa od njega.

5S
505.scrtom
20:54 11.03.2019.

Blago nama ako je on naš ponos i budućnost Hrvatske a što je sa curama, jer ih dovodila njemu u sobu ili još nezna..

DU
Deleted user
00:56 12.03.2019.

stara mu je, očito, luđa od njega.