SOVJETSKI ZAVODNIK

Šljivovicom opijeni Hruščov pokušao je poljubiti Jovanku

Foto: Reuters/PIXSELL
Šljivovicom opijeni Hruščov pokušao je poljubiti Jovanku
28.10.2013.
u 09:00
Dogodilo se to 1955. godine kada je Hruščov, tada predsjednik sovjetske Komunističke partije, prvi put posjetio Jugoslaviju
Pogledaj originalni članak

Pokojna jugoslavenska prva dama Jovanka Broz šarmirala je brojne strane državnike. Bila je "umjetnica na diplomatskom parketu", a posebno je dobar dojam ostavila na Nikitu Hruščova, koji ju je pokušao poljubiti, piše Die Welt.

Dogodilo se to 1955. godine kada je Hruščov, tada predsjednik sovjetske Komunističke partije, prvi put posjetio Jugoslaviju. Kako je pisao Spiegel još 1977. godine, Hruščov je na Brijunima, nakon nekoliko čaša šljivovice previše, pokušao poljubiti Jovanku u usta.

Nakon neuspjelog pothvata pozvao je svog stručnjaka za trgovinu Mikojana i u šaljivu mu tonu iznio naredbu: "Inzistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini s Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: 'Ugovor je ništavan ako maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zamjeni za suprugu Nikite Hruščova, člana predsjedništva Vrhovnog sovjeta Sovjetskog Saveza.'" Nije poznato kako je Tito reagirao.

>> 'Jovankinom smrću završena je jugoslavenska epoha'

>> Jovanka će u memoarima otkriti pet velikih tajni o Titu i Draži

>> Jovanku ispratili uz taktove pjesme 'Bella ciao'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.