Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI MEDIJI:

'Jovankinom smrću završena je jugoslavenska epoha'

jovanka
Reuters/PIXSELL
21.10.2013.
u 22:19

Vijest o smrti Jovanke Broz izazvala je i pozornost medija na njemačkom jeziku. U brojnim komentarima se podsjeća na njezinu ulogu u bivšoj Jugoslaviji, ali se i špekulira o razlozima njezinog povlačenja iz javnosti

\"Udovica jugoslavenskog komunista i osnivača države Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, preminula je u nedjelju u 89. godini života od posljedica raka kože na odjelu za intenzivnu njegu u jednoj beogradskoj bolnici. Kratko prije smrti u javnost je izašla njezina ispovijest. Beogradski publicist Žarko Jokanović objavio je knjigu ‚Moj život, moja istina\'\", piše austrijski list \"Die Presse\" i nastavlja: \"Jovanka Broz je od 1952. godine bila u braku s partizanskim vođom u Drugom svjetskom ratu i kasnijim političkim ocem nacije. A u državnim i partijskim pitanjima imala je veliki utjecaj\", piše \"Die Presse\", prenosi Deutsche Welle.

Glamurozni život najmoćnijeg jugoslavenskog para

\"Vjenčanje s 32 godine starijim Titom držano je u strogoj tajnosti. Ona se prvi put u javnosti pojavila 1952. godine za vrijeme posjeta britanskog ministra vanjskih poslova. Partizanka i prvoborac u Drugom svjetskom ratu više desetljeća je bila na strani svog supruga u središtu pažnje javnosti. 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća susretala se s carevima, kraljevima, holivudskim zvijezdama i vodećim političarima. Glamurozni život najmoćnijeg jugoslavenskog para punio je naslovne stranice svjetskih medija\", piše još \"Die Presse\" i naglašava kako od 1977. pa sve do Titove smrti par nije živio zajedno. Također napominje kako je Jovanka Broz kratko nakon Titove smrti usred noći izbačena iz predsjedničke rezidencije: \"Od tada je Jovanka živjela u kućnom pritvoru, često bez grijanja.\"

I internetsko izdanje njemačkog tjednika \"Der Spiegel\" piše o smrti Titove udovice te također napominje kako je izbačena iz predsjedničke rezidencije te kako su joj oduzeti osobni dokumenti. \"Oni su se htjeli obračunati s Titom i onda su meni napakirali da sam ja radila protiv njega. I tako im je pošlo za rukom da nas rastave i izoliraju\", prenosi \"Der Spiegel\" izjavu Jovanke Broz datu ove godine beogradskim \"Večernjim novostima\" te dodaje da je Jovanka Broz tek 2009. dobila putovnicu i osobnu kartu. \"Der Spiegel\" piše kako je ideja njenog supruga da ujedini sve Slavene u jednu državu ratovima devedestih godina već odavno razbijena. \"No, mnogi i danas žale za zlatnim razdobljem 60-ih i 70-ih godina. Tada je Jugoslavija zbog velikodušnih kredita Istoka i Zapada proživljavala nedostižan procvat. Ljudi su uživali u relativnom prosperitetu, a s jugoslavenskom putovnicom mogli su bez vize putovati širom svijeta. Danas je veliki dio stanovništva osiromašio, a države su prezadužene\", zaključuje \"Spiegel Online\".

>> Jovanka će biti pokopana u Kući cvijeća, ali u sobi kraj Titova odra

>> Jovanki sam sašila bijelu haljinu. Tito je uzviknuo: A gdje je špek?

>> \'Šest mjeseci nije dobila ni dinara, Jovanka je gladovala!\'

Nejasni razlozi udaljavanja od Tita

Berlinski list \"tageszeitung\" piše kako je Jovanka Broz tek početkom ove godine \"otvorila dušu\" o navodnim političkim intrigama koje su ju udaljile od Tita. Ona je govorila o unutarnjim borbama za Titovo političko nasljeđe i kako mu je navodno šef tajne službe pištoljem prislonjenim na čelo prijetio te kako je ona htjela zaštititi svog muža pa su ju zbog toga prinudno iselili u drugu kuću.

\"Mnogi listovi su Jovankino \'priznanje\' opisali kao \'nevjerojatno\', čak i \'paranoidno\'. Postoje i druga mišljenja da je ona navodno živcirala Tita jer se pokušavala miješati u sve i da se on zbog toga rastao od nje\", piše \"tageszeitung\" i dodaje kako je \"jednako kao i njezine izjave\" u regiji burne rasprave izazvalo i \"senzacionalno zlostavljanje\" jedne stare i bolesne žene nekoliko mjeseci prije njezine smrti.

List \"tageszeitung\" napominje da je Jovanka Broz zbog svog šarma na međunarodnoj sceni nazivana \"Jugo-osmijehom\". \"Njezina tridesetogodišnja, dijelom i samoizabrana samoća nakon Titove smrti u Beogradu je obavijena velom tajne. No sigurno je jedno: nakon smrti \'drugarice Jovanke\' i službeno je završena jugoslavenska epoha\", zaključuje \"tageszeitung\".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije