Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'krasio ju je ponos'

Jovanku ispratili uz taktove pjesme 'Bella ciao'

Jovanka Broz (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/37
26.10.2013.
u 12:38

Jovanka do pred smrt kao da nije postojala, a upoznala je više lidera država nego bilo koji političar poslije. Vrijeme je da danas priznamo da smo počinili grijeh prema njoj i svojoj povijesti, kazao je Ivica Dačić

Lijes Jovanke Broz spušten je u grob u Kući cvijeća uz Josipa Broza, uz taktove pjesme "Bella ciao", popularne pjesme talijanskih partizana, što je bila njena posljednja želja.

- Jovanka do pred smrt kao da nije postojala, a upoznala je više lidera država nego bilo koji političar poslije. Vrijeme je da danas priznamo da smo počinili grijeh prema njoj i svojoj povijesti. Zaboravivši nju, zaboravili smo sebe - poručio je Ivica Dačić, srbijanski premijer istaknuvši više puta kako se opraštamo od prve dame Jugoslavije. Spočitnuo je i što na pokopu nije bilo predstavnika Vlada drugih država bivše Jugoslavije.

Govor je održao i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević. - Tvoj život kraj historijske gromade nije bio nimalo lak i jednostavan. Bila si hrabar ratnik, borac vojske i pokreta - rekao je Zečević.

''Bila je dostojanstvena''

- U mladosti i starosti, u imanju i nemanju krasili su je ponos poštenje i dostojanstvo - rekao je Goran Aleksić, predstavnik obitelji Jovanke Broz i Jovankin nećak u oproštajnom govoru. Počast Jovanki Broz odali su zajedno njene sestre Nada Budisavljević i Zora Aleksić, Zorini sinovi Goran i Zoran Aleksić te Titov unuk Joška Broz, javljaju mediji u Srbiji.

Jovanke Broz preminula je u nedjelju umrla u 89. godini života nakon što je više od mjesec dana provela u bolnici, uglavnom u nesvjesnom stanju. Iz srpske vlade, koja je na sebe preuzela organizaciju pokopa, kazali su kako će pokop Jovanke Broz biti skoman, ali dostojanstven i uz sve vojne počasti jer pokojnica ima čin potpukovnika i partizanskih spomenicu. 

Prije početka ceremonije, lijes Jovanke Broz bio je izložen pred Kućom cvijeća. Oko 1500 antifašista, štovatelja i građana iz Srbije, ali i regije oprašta se od udovice predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Neki od njih ustali su i u dva u noći kako bi stigli na ispraćaj. Pokop je pratilo čak 180 novinara, od kojih je 55 stranih.

- Vječna slava Jovanki, prvoborcu, šikaniranoj do smrti od Srba, Slovenaca i Hrvata - pisalo je na jednom transparentu.

Bez vjerskih obilježja

Straže kraj lijesa držle su gardijska postrojba i njeni suborci iz Ličke udarne. Lijes s tijelom Jovanke položen je uz posljednje počivalište Josipa Broza u Kući cvijeća što je i bila njena želja. Bivše bračne partnere sada dijeli samo lijeha svježeg cvijeća koje je posađena za ovu prigodu. Mediji također podsjećaju da je Jovanka prije smrti rodbini izrazila želju da pokop protekne bez vjerskih obilježja i obreda. Lijes nije bio pokriven ni jugoslavenskom ni srpskom trobojnicom. Na njeno grobnu mjesto u Kući cvijeća, lijevo od Titova počivališta, bit će postavljena bijela ploča od mramora kao na Titovom grobu, i na njoj će biti istim zlatnim slovima kao i na Titovom grobu, ispisano "Jovanka Broz 1924-2013". 

Izaslanstvo i iz Hrvatske

Dolazak na Jovankin pokop ranije je najavilo 20-tak udruga i organizacija koje njeguju uspomenu na lik i djelo Josipa Broza. Prisutni su bili i članovi  izaslanstva Jugoslavenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Europe iz Jajca, nedavno osnovana Komunistička partija Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije, Narodne komunističke partije BiH i Saveza antifašista i boraca NOR kantona Sarajevo. Izaslanstvo iz Hrvatske na Jovankinom pokopu bio je brojno jer je uz Komunističku partiju, u Beograd došlo i izaslanstvo Srba iz Hrvatske, a predvodio ih je saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Crnogorsko izaslanstvo predvodio je veleposlanik u Beogradu, Igor Jovović a u njemu su, osim članova tamošnjeg SUBNOR-a, bili i Jovo Kapičić, visoki dužnosnik UDB-e kojemu se na teret stavlja da je osmislio i vodio logor na Golom otoku 50-tih prošlog stoljeća , a Srbi mu zamjeraju što je sudjelovao u akciji hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića pa ga je prije godinu-dvije usred Beograda neki veliki Srbin namlatio. No, 90-tih je bio veliki protivnik Miloševićeve velikosrpske politike, pa je i potpisnik Apela intelektualaca protiv opsade i bombardiranja Dubrovnika, u drugoj polovici 1991. Kapičić je pet godina stariji od Jovanke Broz. 

>>Jovanka će u memoarima otkriti pet velikih tajni o Titu i Draži

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije