Sindikat državnih i lokalnih službenika:

'Žene u Hrvatskoj još su uvijek institucionalno diskriminirane'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
'Žene u Hrvatskoj još su uvijek institucionalno diskriminirane'
06.03.2016.
u 11:26
Sindikat u povodu Međunarodnog dana žena, predlaže da se 2016. godina proglasi godinom borbe protiv institucionalne diskriminacije u Republici Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Pred obilježavanje Međunarodnog dana žena Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske obratio se javnosti s informacijom kako su žene u Hrvatskoj još uvijek institucionalno diskriminirane. Kako navodi tajnik sindikata Siniša Kuhar institucionalna diskriminacija žena kod nas proizlazi iz zakonskih akata, politike ili prakse državnih tijela i institucija.

-Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske s institucionalnom diskriminacijom žena susreo se u Ministarstvu obrane i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji u provedbi naizgled spolno neutralnih zakona i propisa, provode institucionalnu diskriminaciju žena, pripadnica sustava obrane, odnosno skupine nezaposlenih osoba, a o svemu je obavijestio i Pučku pravobraniteljicu te Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, koja je praksu MORH-a već osudila kao diskriminacijsku u svojem upozorenju i preporuci iz siječnja 2013. godine, navodi Kuhar.

Pojašnjava i kako se radi o tome da se ženama koje, sukladno prijelaznom režimu odlaska u starosnu mirovinu do 2030. godine mogu, ako to žele, otići u starosnu mirovinu i prije navršene 65. godine života, onemogućava konzumiranje prava koje imaju muškarci do 65 godine života, zbog čega se pozitivna diskriminacija žena u pogledu mogućnosti ranijeg odlaska u starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju pretvorila u institucionalnu diskriminaciju. Kaže i kako jednako tako muškarac koji se na Zavodu za zapošljavanje prijavi kao nezaposlena osoba sa 64 godine života može ostvarivati prava po osnovi nezaposlenosti, ali će se žena koja ima 61 godinu i 6 mjeseci života i pravo na rad do 65. godine života, brisati iz evidencije nezaposlenih osoba jer ostvaruje pravo na starosnu mirovinu po prijelaznom režimu.

-Sindikat stoga, u povodu Međunarodnog dana žena, predlaže da se 2016. godina proglasi godinom borbe protiv institucionalne diskriminacije u Republici Hrvatskoj, a kao prvi korak predlaže detektiranje, popisivanje i reviziju diskriminacijskih politika, zakona i propisa te prakse državnih tijela i institucija koje ograničavaju ravnopravnost žena i muškaraca.

>>Više od 60 posto žena smatra da su žene u Hrvatskoj diskriminirane

>>Zoran Milanović čestitao Dan žena

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

NE
Neo001
12:03 06.03.2016.

prave žene i majke nemjaju kompleks da su diskriminairane, to imaju samo razne muškobanjaste partijke. Prave žene ne vjeruju takvim muškobanjastim ženama, te radije daju glas muškarcima i više podržavaju muškarce u rukovođenju. Zar nisu žene zu većini i zar nemaju prvo glasa ?

Avatar comparator
comparator
15:11 06.03.2016.

Težak izraz ! mislim kako je diskriminacija alibi za kritiku ali ondje gdje je ima ispada kako jednako ispašta cijela obitelj . Stvar je pogleda pojedinca i kuta gledanja pa tako treba definirati što je to diskriminacija . Ako je neravnopravnost u primjeni zakona onda to jest ali ako je to samo subjektivan stav pojedinca onda nije.

SO
srecko.orsulic123
14:41 06.03.2016.

Zene imaju vise prava od muskih !