PRIKUPLJANJE POTPISA

SDP pokreće opoziv Kuščevića, moguća izvanredna sjednica Sabora na ljeto

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Ministri se sastali na 163. sjednici Vlade RH- Lovro Kuščević
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Peđa Grbin
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Ministri se sastali na 163. sjednici Vlade RH- Lovro Kuščević
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Ministri se sastali na 163. sjednici Vlade RH- Lovro Kuščević
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Ministri se sastali na 163. sjednici Vlade RH- Lovro Kuščević
27.06.2019.
u 12:24
Svaki dan u kojem Kuščević obnaša dužnost ministra je previše, zaključuje Grbin.
Pogledaj originalni članak

SDP pokreće opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića zbog svih afera s nekretninama, a nakon što pripreme tekst opoziva krenut će u prikupljanje potpisa potrebnih da bi se opoziv uputio u proceduru.

Zbog rokova vezanih uz opoziv, to znači da bi se mogla sazvati izvanredna sjednica Sabora, budući da ustavna ljetna stanka u zasjedanju nastupa 15. srpnja, a opoziv bi se trebao raspraviti u roku od 30 dana od predaje zahtjeva u proceduru.

- Javno smo pozvali ministra Kuščevića, HDZ i premijera Plenkovića da rijše ovaj problem i osobu koja nije dostojna funkcije ministra maknu iz Vlade. Oni su se o to oglušili, a danas smo još imali prilike čuti tiradu ministra Kuščevića po kojoj se krivi svi, samo ne on. Dapače, otišao je korak dalje i prijetio da oni koji iznose činjenice i istinu zbog toga moraju odgovarati. Zato će Klub SDP-a ići u postupak opoziva ministra Kuščevića, a prije nego što prikupimo potpise i predamo zahtjeve u proceduru, konzultirat ćemo se s drugim opozicijskim strankama i vidjet ćemo tko smatra, kao i mi, da ovo što Kuščević radi nije u skladu s propisima RH, nije zakonito, nije dobro i da Kuščević zbog toga treba otići - objasnio je Peđa Grbin.

Niz je razloga, podsjeća, za opoziv ministra - od upisa u katastar preko činjenice da je izvlačio nekretnine iz trgovačkog društva, oštetivši ga pritom za više od milijun kuna koje su završile u njegovom džepu te situacije koje se odnose na nekretnine koje su kupljene kao negrađevinsko zemljište, a onda urbanizirane za vrijeme Kuščevićeva mandata.

- Imamo i situaciju da je Kuščević gradio POS-ove stanove, od kojih su mnogi završili u rukama ili njegovih članova obitelji ili bliskih stranačkih kolega, od kojih jedan od njih taj stan i iznajmljuje, što znači da su građani investirali da bi jedan HDZ-ovac mogao zarađivati. Ono što se stavlja na teret ima toliko da sve to ne mogu ni popamtiti. Moramo prvo sve to napisati, ne znamo ni koliko će nam papira za to trebati. Ako je Plenkoviću to ništa i nešto na što se samo odmahuje rukom, onda taj čovjek ne razumije što znači biti na čelu Vlade i zbog tih stavova može se samo sramiti – rekao je Grbin.

Za napisati sve ono što je Kuščević radio proteklih deset godina treba vremena, dodaje Grbin te najavljuje kako se u sljedećih nekoliko dana pripremiti zahtjev, obrazložiti kolegama iz opozicije i prikupiti potpise i predati zahtjev.

- O zahtjevu za opoziv ne može se raspravljati ni glasati u roku od sedam dana od kada je predan niti u roku od 30 dana nakon što je predan. Bude li potrebno zbog toga doći na izvanrednu sjdnicu, doista oko toga nemam problema ako će to biti jedan korak u čišćenju Hrvatske od korupcije, nepotizma i sukoba interesa. Svaki dan u kojem Kuščević obnaša dužnost ministra je previše – zaključuje Grbin.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar Optimyst
Optimyst
14:10 27.06.2019.

Izgraditi novo zatvorsko krilo u Remetincu samo za HDZ elitu.

DU
Deleted user
12:59 27.06.2019.

Bero i Beljak će mu staviti soli na rep.

Avatar nekakav
nekakav
12:53 27.06.2019.

dal se u zakonskom roku podnesla kakva žalba na rješenje suda? nije. tko je mogao biti stranka u tim postupcima sa nekretninama? političke stranke ne. u čemu uopće pričamo? da je neki grad, općina, zabranila držati domaće životinje u nekom području, radi turizma? kakve veze ima što je načelnik općine bio baš ovaj ministar, odluku donosi vijeće, a obvezna je za sve ma određenom području! što sad stvarate dojam nekog kriminala? zar se ljudima kojima je najednom zabranjeno držati krave, svinje, zečeve i kokoši, ne smije omogućiti da objekte koje više ne mogu koristiti za prvobitnu namjenu. nevažno jel imao kušćević štalu ili nije, pa je sad to velebna zgrada koju iznajmljuje! ako ljudima uzmeš jednu stvar, moraš im dati neku zadovoljštinu. što su mogli drugo nego prenamijeniti u nešto što će im biti korisno? očito novinarima to je jako sumnjivo, jer je tu kušćević nešto ušičario, a on je sad zgodna meta...