Izborna matematika

SDP i HNS vabe Laburiste i Bajsa, HDZ u rezervi ima Čačića i R. Tomašić

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
SPECIJAL OBZOR 05.08.2014., Zagreb - Radimir Cacic, politicar, bivsi prvi podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2013., Zagreb - Raspravom o uredbi broj 2201/2003 Vijeca Ez nastavljena je sjednica Sabora RH.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
01.10.2014., Varazdin - Zupan Bjelovarsko-bilogorske zupanije Damir Bajs prosetao je centrom grada.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.05.2014., Sibenik - U okviru predizborne kampanje za izbore za Europski parlament 2014., u posjet Sibensko-kninskoj zupaniji dosla je EU parlamentarka i predsjednica HSP AS Ruza Tomasic. Ona je u okviru predizborne kampanje upoznala predstavnike medija
28.04.2015.
u 19:00
Zoran Milanović želi proširiti koaliciju novim partnerima
Pogledaj originalni članak

Premijeru Zoranu Milanoviću gori pod petama jer relevantna istraživanja pokazuju da i SDP i Kukuriku koalicija zaostaju za HDZ-om, odnosno HDZ-ovom koalicijom oko deset posto.

Dogovor nije postignut

SDP mora proširiti koaliciju ako želi uopće doći u ozbiljnu šansu da se na parlamentarnim izborima ravnopravno potuče sa HDZ-om. Između ostalih, žele pridobiti Laburiste.

– Poznato je da želimo proširiti koaliciju. Prošli smo put u osmoj izbornoj jedinici osvojili 11 mandata, a Laburisti jedan. Vjerujemo da bismo na idućim izborima s njima mogli osvojiti deset mandata. Naravno da bismo im ponudili mjesto na listi koje se smatra "ulaznim" za Sabor – rekao nam je Željko Jovanović, koordinator SDP-a za 8. jedinicu (Istra i Rijeka s okolicom).

– Nikakav dogovor nije postignut, nitko me nije zvao i ništa se nismo dogovorili – poručila je predsjednica Laburista Nansi Tireli na komentare da se i njena stranka priključuje Kukuriku koaliciji i da je već i poznato kako joj je ponuđeno četvrto mjesto na listi u 8. jedinici. Ne krije da bi voljela da i Laburisti na izbore idu sa SDP-om, međutim o tome će, kaže, odlučiti Nacionalno vijeće stranke. Ipak, kako doznajemo, većina Laburista radije bi na izbore s ORaH-om, a nije tajna i da su neki saborski zastupnici Laburista prijetili odlaskom iz stranke u slučaju dogovora sa SDP-om. Iako je HDZ u puno komfornijoj situaciji jer su već okupili osam stranaka u "Domoljubnu koaliciju", otvoreni su za poslijeizbornu suradnju. Naravno, ako im budu potrebne dodatne ruke u Saboru. Na desnom centru je i inicijativa "U ime obitelji" koja je potvrdila izlazak na parlamentarne izbore. Iako je HDZ s njima raskrstio kada su htjeli pokrenuti referendum o izmjenama izbornog zakona, nakon informacije o njihovu izlasku na izbore poručili su da će promatrati kako će se inicijativa politički predstaviti te da su svjetonazorski bliski. Kada je riječ o svjetonazoru, MOST koji predvodi metkovski gradonačelnik Božo Petrov također je bliži HDZ-u nego SDP-u, što ne znači da će s najvećom oporbenom strankom i surađivati. Pitanje je koji će uspjeh s Hrvatskim konzervativcima ostvariti Ruža Tomašić, ali i ona je prirodni saveznik HDZ-a. Iz izjava Radimira Čačića, u kojima je hvalio HDZ, jasno je da je nakon izbora moguća suradnja s Reformistima.

Lov na jake igrače

S druge strane, i SDP i HNS krenuli su u lov na jake lokalne igrače, poput župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa koji bi im mogao donijeti jedan mandat više u II. izbornoj jedinici. Bajs kaže kako je fokusiran na svoj posao župana, ali i da "nekih razgovora uvijek ima". Šef SDSS-a Vojislav Stanimirović rekao nam je kako iz Kukuriku koalicije dolaze prijedlozi da skupa izađu u 9. jedinici, ali i kako "na terenu za to nema puno interesa".

>> Bauk: 3. siječnja glup je datum za izbore. To je mogla smisliti samo HDZ-ova Vlada

>> Izbori 2016.? Samo još jedan probni balon. Milanović čeka svoju priliku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar mili99
mili99
22:35 28.04.2015.

HDZ daleko najjača hrvatska stranka!

Avatar mili99
mili99
22:34 28.04.2015.

HDZ pobjednik svih izbora do sada, tako će biti i na parlamentarima. Partija može lagano pakirati kofere...

DR
drugPlenky
19:18 28.04.2015.

Kukuriku je puknuo