domovinska sigurnost

Sastaje se prvo 'vanjsko' vijeće Kolinde Grabar-Kitarović

Foto: Tino Jurić/Pixsell
Kolinda i Krstičević
Foto: Marko Prpić/Pixsell
23.10.2011., Trg Kresimira Cosica 11, Zagreb - Sabor Hrvatske demokratske zajednice I. izborne jedinice u Maloj dvorani Doma sportova. Umirovljeni generali Damir Krsticevic, Pavao Miljavac, Kresimir Cosic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
21.05.2015.
u 15:45
Pomagat će u izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti
Pogledaj originalni članak

U petak će proraditi prvo "vanjsko" savjetodavno tijelo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Vijeće za domovinsku sigurnost. Osnivačka sjednica održava se (izgledno u vili na Gornjem Prekrižju) u netipično vrijeme, u 17 sati, na kraju radnog tjedna. Ta "prilagodba" simbolično pokazuje da je savjetodavno tijelo sastavljeno od stručnjaka koji će taj posao obavljati za interes države na volonterskoj osnovi.

Četiri zadatka za 2015.

Umirovljeni general Damir Krstičević, sada poslovnjak koji uspješno gradi tzv. drugu karijeru, očekuje da će se u petak odazvati više od 20 pozvanih, a dolazak su potvrdili gotovo svi, među njima i Ante Gotovina, Mladen Markač, Željka Antunović i Zlatko Gareljić te profesor Vlatko Cvrtila. Tu su i vojni eksperti, nekolicina bivših načelnika Glavnog stožera OSRH, nekolicina šefova HRZ-a i HRM-a (Marijan Mareković, Krešimir Ćosić, Miljenko Filipović, Josip Štimac, Davor Domazet, Pavao Miljavac, Josip Čuletić, Zdenko Simičić, Ivica Tolić) te bivši ministri obrane, bivši čelnici sigurnosno-obavještajnih službi (Miroslav Tuđman, Ivan Baketa, Ivan Pokaz), ali i – ljudi iz tzv. realnog sektora, poput Gordana Kolaka, predsjednika uprave DOK-ING-a, te znanstvenici Nikola Brzica i Filip Dragović. Pažnju privlači i poznati alpinist Stipe Božić.

Predsjednik Vijeća general Krstičević očekuje da će se Vijeće brzo uključiti u poslove nacionalne sigurnosti, kao pomoć i savjetodavno tijelo. Plan rada Vijeća za ovu godinu, koji bi trebali potvrditi članovi, zamišljen je kao četiri radionice i četiri zadatka; pomoć pri izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti za idućih 10-ak godina; objektivna analiza učinkovitosti i stanja sadašnjeg sustava nacionalne sigurnosti i svih sastavnica (sigurnosno-obavještajne službe, Oružane snage, javna sigurnost, vatrogastvo, uzbunjivanje i ostali); stanje i modernizacija hrvatskih Oružanih snaga, s posebnim naglaskom na stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu; krizno upravljanje, što je posebno važan segment rada Vijeća, s obzirom na to da su neke aktualne situacije pokazale manjkavosti u koordiniranju sustava (poplave).

Ovakva tijela, vanjska, u demokratskim državama imaju veliko značenje. Nadstranačka su tijela i time izvučena iz dnevne politike, okupljaju i ljude iz realnog sektora te izrazito stručne i dokazane ljude. Državu to tijelo ne stoji ništa jer je riječ o volonterskom radu.

Vijeće je otvoreno

Jedan od organizatora Vijeća kaže da ovakav sastav nije zatvoren za ostale stručnjake.

– Neki će članovi dolaziti, neki odlaziti, a prema potrebi, ovisno o temi, bit će pozivani da pridonesu i drugi eksperti – kaže. Vijeće ima ambiciozne zadaće, a nastojat će se, prvi put u Hrvatskoj, da ono bude spoj civilnog, gospodarskog, vojnog i obavještajnog tijela koje će pratiti sve ugroze RH i nuditi brze i stručne prijedloge i odgovore za poduzimanje konkretnih akcija u nadležnosti državnih lidera.

>> Predsjednica imenovala članove Vijeća za domovinsku sigurnost

>> Uz Gotovinu i Markača i Željka Antunović u Vijeću za domovinsku sigurnost

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:19 21.05.2015.

Nadam se da ovo nije zbog druzenja, lijepih rijeci, tepanja jedni drugima i malo "kurtoazije"?

NI
nibunika
16:22 21.05.2015.

Nažalost dio generala , nakon što je bio uspješno uključen u obranu Hrvatske, nakon rata „uspješno“ se uključio u pljačku Hrvatske države. Tako je general Krstičević, koji je imenovan u Vijeće za domovinsku sigurnost angažirani suradnik M SAN Grupe koja je upravo zbog brojnih poslova s državom bila predmetom istrage USKOK-a zbog sumnje za izvlačenje novca iz državnog proračuna.. Zbog sumnji na mogući privilegirani status u vrijeme Vlade bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i ranije i nakon njegova odlaska, USKOK i policija zatražili su temeljitu provjeru svih M SAN-ovih ugovora sklopljenih putem javne nabave. M SAN Grupa (putem svoje tvrtke KING ICT) je stvorila financijsko carstvo kroz izvlačenje novca iz državnog proračuna. Interesira me kada će biti objavljeni rezultati istrage.

AG
ag1001
19:59 21.05.2015.

Svaka čast generalu Krstičeviću za ratni put,a sada je u M SAN Grupi sa Stipom Matićem ,Vladom Čondićem i ekipom dio zločke bande koja hara Slavonijim preko PP ORAHOVICE d.d. u kojoj je Krstičević predsjednik NO ,a Čondić predsjednk uprave!Raspitajte se malo o tome predsjednice!!