500 GODINA TISKANJA JUDITE

Sabor odlučio: 2021. godina je godina Marka Marulića

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora
09.04.2021.
u 13:55
Na taj način i šira će javnost imati priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina tiskanja Marulićeve Judite
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak donio Odluku o proglašenju ove, 2021., Godinom Marka Marulića.

Ta će se Godina obilježavati od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Na taj način i šira će javnost imati priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina tiskanja Marulićeve Judite, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, zbog koje je Marulić nazvan Ocem hrvatske književnosti.

Judita je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na narodnom jeziku, a objavljen u Veneciji 1521. godine.

Judita je bila europski bestseller svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike te je za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.

Definirana prava članova DKOM-a

Sabor je izmijenio Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) i time definirao statusna prava članova Komisije, kao što su naknada plaće nakon prestanka mandata, pravo da biraju hoće li po prestanku mandata primati naknadu plaće ili se vratiti na rad.

Kao način odabira kandidata za članove Komisije uveden je javni poziv, definirane okolnosti kada Vlada može predložiti imenovanje vršitelja dužnosti člana DKMO-a.

DKOM ima devet članova od kojih je jedan predsjednik, a dva njegovi zamjenici, imenuje ih Sabor na prijedlog Vlade na mandat od pet godina.

Izmijenio je i zakone o energetskoj učinkovitosti i o zaštiti tržišnog natjecanja, što je oporba iskoristila da upozori da tržište lijekovima ne funkcionira.

Ozbiljan je poremećaj tržišta lijekova, zbog toga je ugrožena njihova distribucija, ljudi se ne mogu liječiti, taj problem je stvaran i sistemski, kazao je Peđa Grbin (SDP). Naveo je i kako izostanak reforme zdravstva dovodi do toga da se u sustav „upumpavaju“ milijarde, a on ne funkcionira, lijekovi ne dolaze do građana.

Nevjerojatno je da premijer izjavljuje da taj problem ne postoji, a bolnica u Zaboku je dva dana u blokadi dostave lijekova, splitska nema lijekove za onkološke bolesnike, upozorila je Sandra Benčić (ZLB).

Problem postoji, negiranjem ga nećemo riješiti, a ovim zakonom nećemo riješiti problem koji se nije rješavao godinama, rekla je Benčić.

Sabor je prihvatio Godišnje izvješće Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) za 2018. i 2019.

Frankoviću ostao imunitet

Uskratio je odobrenje za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Mate Frankovića (HDZ) pred Općinskim sudom u Dubrovniku. Frankovića je, naime, tužila privatna tužiteljica zbog kaznenog djela klevete, pa je Sabor, slijedeći raniju praksu odbio mu skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za nastavak postupka, dok mu traje mandat.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković niječno je odgovorio na upit Nikole Grmoje (Most) je li prijedlog o razrješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji je potpisalo 23 oporbenih zastupnika uvršten u saborski dnevni red.

 „Prijedlog akta Kluba Mosta nije podnesen u skladu sa Ustavom, Zakonom o sudovima i Poslovnikom, te ga ne mogu uvrstiti u dnevni red“, rekao je Jandroković i objasnio kako je Ustavom i Zakonom o sudovima izrijekom propisano da prijedlog za razrješenje predsjednika Vrhovnog suda podnosi predsjednik Republike.

 

Primorsko-goranska županija ide u strogu karantenu: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, škole prelaze na online nastavu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

FM
fmica
18:21 09.04.2021.

meni se nekak čini da je 2021. godina zdravka mamića....

RA
radijatori
15:43 09.04.2021.

Marulić je možda najvećih i najvažniji Splićanin u povijesti. Inače, kad je Slobodna Dalmacija 2000. godine radila anketu tko je najveći Dalmatinac u proteklih 2000 godina, u konkurenciji Batona, Dioklecijana, Sv. Jeronima, kralja Tomislava, Marulića, Ruđera Boškovića, Supila, Trumbića, Tijardovića, Gotovca, Miljenka Smoje itd., pobijedio je - Miljenko Smoje.

RA
radijatori
15:32 09.04.2021.

"Judita je bila europski bestseller svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike (...)". Ovo je krivo, taj "europski bestseler preveden na mnoge svjetske jezike" je Marulićevo latinsko djelo "Institucije", odnosno De institutione bene vivendi per exempla sanctorum (Pouke za čestit život po primjerima svetaca). Judita pak jest bila "hrvatski bestseler", jer je u svega nekoliko godina, izgleda još za Marulićeva života, izišla u tri izdanja. I još je po mnogočemu, a što ništa nije spomenuto u članku, Marulić važan, kako za hrvatsku, tako i za europsku kulturu. Njegov latinski ep "Davidijada" je možda najveće djelo kasnoga latinizma, zatim, skovao je pojam "psihologija" odgovarajući današnjem značenju, itd., itd...