raste napetost

Ruska nuklearna podmornica krišom ušla u Mediteran: 'Djeluje u blizini Italije, vrlo je moćna'

Foto: Yelena Vereshchaka/Newscom/Ilustracija
Russian Navy Day celebrations
Foto: Reuters
Vladimir Putin
Foto: Reuters
Vladimir Putin
05.09.2022.
u 10:02
U međuvremenu je talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji
Pogledaj originalni članak

Pojavila se informacija da se ruska nuklearna podmornica navodno nalazi na Mediteranu. Prema obrambenom analitičaru H.I. Suttonu, obavještajni podaci otvorenog izvora sugeriraju da ruska nuklearna podmornica djeluje u blizini Italije

Naručena 2013., Severodvinsk se smatra najboljom jurišnom podmornicom u ruskoj mornarici koju odlikuje nevidljivosti i prigušen zvuk pri kretanju. Rečeno je da je to najmoćnija i najnaprednija ruska podmornica, koja ima neusporedivu stealth tehnologiju, aktivnu protutorpednu obranu i protuzračnu sposobnost. Severodvinsk može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1600 milja – a svaka od njih mogla bi imati nuklearnu glavu. Vjeruje se da je ovo raspoređivanje povezano s rastućim napetostima u odnosima sa Zapadom oko rata u Ukrajini, piše International Business Times.

Prema izvješćima, nije jasno koliko dugo podmornica djeluje u regiji. Vjerojatno je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila regiju 24. kolovoza i primijećena je kako plovi prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema Suttonu, kretanje Ustinova prema Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno je bio manevar kako bi druga podmornica ušla u Mediteran.

U međuvremenu je talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji. Odgovarajući na prijavu o prisutnosti podmornice u Sredozemnom moru, Italija je rekla da su "kretanja ruskih jedinica u Sredozemnom moru poznata", napominjući da "podmornica o kojoj je riječ vrši tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja". 

RAT U EUROPI

Analitičar: Ukrajinska ofenziva? Ništa od toga. Putinov opaki plan za EU bit će ključan za ishod rata

Ugledni vojni analitičar i geopolitički strateg, dr.sc. Robert Barić, analizirao je početak najavljene ukrajinske protuofenzive. On tvrdi da je riječ samo o oblikujućoj akciji koja, ako prođe po planu, tek može biti uvertira za dugotrajnu ofenzivu. Naglasio je da takva akcija ni na koji način nije usporediva s hrvatskom Olujom. Ukrajina, tvrdi analitičar, trenutno ne može izvršiti protunapad zbog dva razloga, a ključan bi mogao biti i Putinov zimski plan o razjedinjavanju Europe.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

TA
Tarantula
10:07 05.09.2022.

Kakve sam sreće umjesto liginji ja bih prije upecao ovu podmornicu....

Avatar Hazl113
Hazl113
10:28 05.09.2022.

Krišim ušla u Mediteran!? Prati se nju od prvog dana i nije jedina. Samo neka i dalje budu takvi naslovi.

SI
Sinatra
10:35 05.09.2022.

Sveukupna prisutnost ruske flote u mediteranu u slučaju eskalacije sukoba sa NATO, mjerit će se u minutama.