Ljute ih inspektori

Ribari: Dosta nam je samovolje, stižemo u Zagreb čamcima

Ribari: Dosta nam je samovolje, stižemo u Zagreb čamcima
29.06.2010.
u 16:31
Glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić kaže da u zakonu nije točno razjašnjeno što je plavno, što poplavno područje, a što korito rijeke i zato ima nejasnoća i različitih tumačenja inspektora.
Pogledaj originalni članak

Dunavski ribari danas će, nezadovoljni načinom kako ribolovni inspektori tumače zakon te im zabranjuju loviti ribu u plavnim područjima, prosvjedovati pred Ministarstvom poljoprivrede.

– Nas petnaestak povest ćemo u Zagreb i čamce i tražiti da nam netko objasni jesmo li u pravu koji od lova ribe živimo ili inspektori ribarstva koji nas kažnjavaju te nam opet oduzimaju opremu i sredstva za rad – kaže Denis Francuzović, predsjednik  Ceha ribara pri Obrtničkoj komori Vukovar.

Sporni rukavci i bare

Spor između dunavskih ribara i inspektora ribarstva dugo traje, a osnova je različito tumačenje Zakona o slatkovodnom ribarstvu koji, tvrdi Francuzović, navodi da je ribolovno područje zapravo područje određenog vodotoka sa svim njegovim pritocima i plavnim područjima.

– U tim područjima, rukavcima i barama, inspekcija uz potporu policije kupi mreže ribarima jer su inspektori donijeli naputak po kojem se, čim Dunav prijeđe vodostaj od 300 cm, i plavno područje smatra poplavljenim te nam se zabranjuje ribolov na cijelom području Dunava, osim u koritu rijeke – objašnjava Francuzović, dodajući da unatoč traženju vukovarskih ribara, Uprava za ribarstvo ne želi izdati naputak da smiju loviti ribu i u vodotoku, a ne samo u koritu rijeke. 

Uništavaju mlađ

Glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić kaže da u zakonu nije točno razjašnjeno što je plavno, što poplavno područje, a što korito rijeke i zato ima nejasnoća i različitih tumačenja inspektora. Iz vukovarske Zajednice sportsko-ribolovnih udruga kažu da nisu protiv ribara, ali im zamjeraju što ulaze u poplavljena područja i rukavce gdje se riba mrijesti jer tako uništavaju mlađ.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.