udruga Potrošač:

Revizije nisu prepreka za tužbe u predmetu Franak

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Revizije nisu prepreka za tužbe u predmetu Franak
12.09.2018.
u 14:12
Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović najavio je da će Potrošač i dalje pružati savjetodavnu pomoć potrošačima kako bi zaštitu svojih prava mogli ostvariti u pojedinačnim parnicama.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" u srijedu je izvijestio kako je u predmetu Franak zaprimio revizije osam banaka tuženih u kolektivnom sporu pred zagrebačkim Trgovačkim sudom, ali da podnošenje revizija na sudsku presudu iz lipnja nije zapreka potrošačima za podnošenje pojedinačnih tužbi za isplatu preplaćenih iznosa.

Punomoćnik Saveza Potrošač, odvjetnik Mladen Dragičević, istaknuo je na konferenciji za novinare kako su banke ustrajne u naumu osporavanja kolektivne tužbe u tom dijelu iako je Vrhovni sud zauzeo stav po pitanju postupanja banaka prilikom ugovaranja valutne klauzule u švicarskim francima ( CHF) i koji je u lipnju rezultirao pozitivnim ishodom toga spora pred Visokim trgovačkim sudom i po pitanju tužbenog zahtjeva vezanog za ništetnost valutne klauzule u CHF.

Najavio je odgovor na revizije svih osam banaka u zakonskom roku. Smatra da banke nemaju puno izgleda.

"Banke mogu kao svaka stranka u postupku uložiti reviziju. No, smatramo da s pravne strane banke tu ne mogu puno toga napraviti. Vrhovni sud je već dao uputu i ne bi trebao ići protiv svoje odluke. Odluka je pravomoćna i građani mogu krenuti u postupke. Svaki građanin može sam procijeniti isplati mu li se to, no što prije krenu prije će i završiti svoju priču", rekao je Dragičević.

Predsjednik Saveza Potrošač Ilija Rkman rekao je kako je dobivena u bitka protiv banaka nakon koje je, kako je dodao, u najvećoj kolektivnoj tužbi u Europskoj uniji uspostavljen fer odnos između banaka i građana.

"Naša kolektivna tužba postala je priča Europske unije. Hrvatsko pravosuđe može puno naučiti iz toga i dati nešto pravnoj stečevini EU-a", rekao je Rkman.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i Denis Smajo, bivši aktivist Udruge Franak, koji je kao novi suradnik Potrošača rekao kako smatra da je minimalna vjerojatnost da će banke uspjeti u reviziji, te pozvao sve oštećene korisnike na podnošenje pojedinačnih tužbi za isplatu preplaćenih iznosa i to, kako je naglasio, sada i na temelju ništetnih odredaba kojima je glavnica vezana uz CHF.

Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović najavio je da će Potrošač i dalje pružati savjetodavnu pomoć potrošačima kako bi zaštitu svojih prava mogli ostvariti u pojedinačnim parnicama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.