ANTE ĆORUŠIĆ

Ravnatelj Rebra: 'Ljudi, nemojte zaboraviti na preglede, pandemija će dovesti do povećanja malignih bolesti'

Foto: HRT
Ravnatelj Rebra: 'Ljudi, nemojte zaboraviti na preglede, pandemija će dovesti do povećanja malignih bolesti'
08.09.2020.
u 11:13
Pogledaj originalni članak

U posljednjih 15 dana preko 100 posto je skočio broj bolesnika koji su zbog koronavirusa morali biti hospitalizirani. Brojevi i postoci ne čude kad se zna da Hrvatska danima bilježi negativne trendove. U Splitu je u tijeku reorganizacija KBC-a kako bi se mogli primiti svi bolesnici zaraženi koronavirusom, a neke nove mjere poduzimaju se i u KBC-u Zagreb.

"U zadnja dva tjedna imamo porast gotovo 100 posto, dakle situacija nije dobra. U KBC-u Zagreb, nemamo COVID bolesnika, samo trijažne postupke, imamo odgovarajuću zaštitu kako nam se virus ne bi probio u bolnicu", izjavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

I u Splitu se pripremaju za najgore scenarije, kaže prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med., ravnatelj KBC-a Split.

"Moramo zbrinjavati sve bolesnike, one zaražene koronavirusom i sve ostale. Postavili smo šatore ispred bolnice koji služe za opservaciju onih bolesnika za koje primarno ne postoji sumnja na bolest COVID-19", objasnio je Meštrović.

Prof. Ćorušić naglasio je kako se osoblje u bolnici maksimalno trudi da ljudima s drugim dijagnozama koji dolaze na neki kontrolni ili drugi pregled maksimalno skrate vrijeme čekanja i boravka u bolnici. U tome su donekle i uspjeli, kaže, ali pacijenti zbog svoje sigurnosti, ako nešto nije hitno, izbjegavaju odlazak liječniku. Nije to hrvatski specifikum, napominje, tako je po svijetu, no očekuje se da će nakon kraja pandemije porasti broj malignih bolesti. Ljudi jednostavno ne obavljaju što bi trebali. 

"Upravo kako bi potaknuli ljude da obavljaju svoje preglede, mi smo uveli dodatne smjene, radi se popodne, po potrebi i vikendom pa smo liste čekanja uspjeli smanjiti na najmanji mogući broj. Moramo raditi i pružati uslugu svim bolesnicima", kazao je ravnatelj KBC-a Split u emisiji i napomenuo da broj zaraženih u županiji pada, većinom su blaže slike kliničke bolesti, a i dalje je sve više oboljelih mlađe životne dobi.

Pacijenti koji dolaze u KBC Zagreb na kontrolne pregleda moraju imati test da nisu pozitivni na COVID, test ne smije biti stariji od 48 sati, to je preporuka HZJZ-a.

"Imamo mogućnost i za brzi test, rezultat je gotov sat i pol kasnije, nitko zbog toga nije ostao zakinut. Kod nas dnevno prođe oko 350-400 ljudi, uveli smo posebnu jedinicu koja je izolirana i ljude koji dolaze zbog drugih tegoba također testiramo na COVID-19. Tako smo otkrili 51 pozitivnog pacijenta na koronavirus koji nisu došli u bolnicu iz tog razloga. Moramo imati takve procedure, moramo štiti bolnicu, osoblje a i ostale posjetitelje", rekao je Ćorušić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Ledeni
Ledeni
11:52 08.09.2020.

Kako da bolestan čovjek čeka u redu dugačkom 500 metara da bi ušao u bolnicu?

DU
Deleted user
11:32 08.09.2020.

Sad će se vidjeti koliko će stvarnih bolesnika stradati zbog takozvane pandemije virusom prehlade.

SV
sveznam1
11:33 08.09.2020.

zalosno je to sve..