Potres u AFD-u

Raskol nakon uspjeha: Petry naprasno napustila konferenciju...

Foto: Reuters/PIXSELL
Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
Frauke Petry
Foto: Reuters/PIXSELL
Frauke Petry
25.09.2017.
u 12:25
"Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a", rekla je supredsjednica AfD-a Frauke Petry.
Pogledaj originalni članak

Duboki unutarstranački sukobi potresli su Alternativu za Njemačku, dan pošto je ta stranka krajnje desnice izabrana u parlament te je supredsjednica Frauke Petry najavila da u novom sazivu Bundestaga neće ući u zastupnički klub AfD-a.

"Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a", rekla je supredsjednica AfD-a Frauke Petry pošto je naprasno napustila konferenciju za tisak čelništva stranke. Objasnila je da se želi zauzimati za "konzervativnu i realnu politiku".

Sukob traje već mjesecima

Petry je prije toga u jutarnjem programu javnog servisa ZDF žestoko kritizirala neke istupe stranačkih tvrdolinijaša poput Alexandra Gaulanda koji je odmah nakon izbora najavio da će Angeli Merkel "biti za petama". Petry može samostalno djelovati kao zastupnica jer je u Bundestag izabrana izravno, a ne preko stranačke liste.

Sukob između Petry i nekih čelnika stranke oko političkih smjernica traje već mjesecima. Petry zastupa umjerenije krilo koje AfD-a želi izgraditi kao građansku konzervativnu stranku. Drugo krilo, na čijem čelu stoji Gauland, stranku diskreditira relativiziranjem prošlosti, a posebice razdoblja nacionalsocijalizma, smatra Petry.

 

Gauland je nedavno izjavio da Njemačka može biti ponosna na "učinke" vojnika Wehrmachta. Na izborima za 19. saziv Bundestaga AfD je osvojio 13 posto glasova i postao treća po snazi politička stranka u zemlji i prva desno populistička stranka koja će nakon Drugog svjetskog rata ući u njemački parlament.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar southman
southman
13:14 25.09.2017.

LGTB pripadnica, ubačena kao kukavičje jaje u AfD !

DU
Deleted user
13:29 25.09.2017.

Glavno da si ti svoj dio obavila kad je trebalo.

DU
Deleted user
13:46 25.09.2017.

Neka se učlani kod Merkelice i tamo glumata "desni centar" iliti drveno željezo...