marko rakar

Informatički stručnjak otkriva što stoji iza rata SAD-a i Huaweija

Foto: Reuters/PIXSELL, Jurica Galoić/PIXSELL
Marko Rakar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Marko Rakar
Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
20.05.2019.
u 14:32
Službena priča je da je razlog špijunaža, ali ne postoji nijedan dokumentiran slučaj da je dokazano da se Huaweijeva oprema koristila u tu svrhu, kaže informatički stručnjak
Pogledaj originalni članak

Najviše će izgubiti korisnici jer Huawei je jedan od najvećih proizvođača smartphonea na svijetu, komentar je informatičkog stručnjaka Marka Rakara na vijest da Google prekida suradnju s Huaweijem, prema čemu korisnici novih uređaja kineskog tehnološkog diva više ne bi imali pristup Googleovim aplikacijama i uslugama. 

Iz Googlea su naglasili kako će vlasnici sadašnjih Huaweijevih smartphonea s Googleovim aplikacijama i dalje moći koristiti i skidati nadogradnje aplikacija.

Vijest dolazi nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Huawei stavi na crnu listu kompanija s kojima američke tvrtke ne smiju surađivati. 

Rakar naglašava kako ovaj potez sasvim sigurno nije bio Googleova želja, već su morali postupiti u skladu sa zakonom.

- Trump je prošli tjedan potpisao executive order o zabrani poslovanja s onim tvrtkama za koje se misli da predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost, a onda je ovo logična konsekvenca te naredbe i Google je to morao napraviti - kaže Rakar.

- Google je išao na najblažu i najjednostavniju moguću varijantu koju su mogli proizvesti, ali to je i dalje to - dodao je.

Rakar kaže da je ovaj potez velika eskalacija odnosa, ali nitko ne može predvidjeti što će se dalje dogoditi. Kina će vjerojatno prvo izraziti žaljenje i reći da to nije normalno po svjetskom trgovinskom pravu te da će to dalje eskalirati, smatra.

O razlozima za ovaj rad SAD-a i Kine Rakar kaže:

- Službena priča je da je razlog špijunaža, ali ne postoji nijedan dokumentiran slučaj da je dokazano da se Huaweijeva oprema koristila u tu svrhu. Vjerojatnije da Amerikanci pokušavaju uloviti korak s kineskom tehnologijom - kaže Rakar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

Avatar Musashi
Musashi
15:47 20.05.2019.

Lakše je proizvesti nego prodati, s toga oni koji pričaju pričice o nečijoj tehnološkoj prednosti ili sirovinskom bogatstvu, na razini su „čiji tata ima većeg pišu“, ako svoje sirovine i tehnološki napredne proizvode ne prodaje. Dakle kineski gospodarski uzlet počiva na prodaji svojih proizvoda najvećim kupcima po povlaštenim uvjetima. Kako Kina, gospodarski i financijski ojačana, i dalje ne želi ravnopravnu utakmicu, odnosno i dalje želi za sebe povlaštene uvjete, a za najvećeg kupca svojih proizvoda i njegove robe želi zadržati protekcionističke mjere u svojoj zemlji, SAD su reagirale.

KO
Kopreinitz
16:30 20.05.2019.

Nek netko upita informacijskog strucnjaka Rakara, sto zna o informacijskom curenju tajnih informacija i laznih SMSova, sigurno je dobro upoznat u taj slucaj, ako ne vjerujete pitajte Jelinica iz Nacionala.

CV
CENZURIRANO_VL
15:42 20.05.2019.

Ne znam jel je vrli ovaj vaš "informatički stručnjak" ili su još vrliji komentari... :D Očito Baukar nije sposoban ni prepričati informacije... Svaki stručni medij spominje 5G i AI., ali vi zapeli na nekim prizemnim kavanskim lupetanjima.