''Korupcija ubija''

Puljak o smrti Vladimira Matijanića: 'Možemo već sada pretpostaviti da će komisija utvrditi da je sve bilo u redu'

Foto: Igor Jaksic/PIXSELL
Puljak o smrti Vladimira Matijanića: 'Možemo već sada pretpostaviti da će komisija utvrditi da je sve bilo u redu'
08.08.2022.
u 13:03
''Takav zdravstveni sustav će sada istraživati jesu li njihove stranačke kolege napravile propust'', piše splitski gradonačelnik Ivica Puljak.
Pogledaj originalni članak

Smrt, točnije način na koji je preminuo, kolega Vladimir Matijanić izazvao je golemu buru u javnosti. Reakcije se ne stišavaju, a brojni traže da se kazne odgovorni. U splitsku bolnicu poslana je inspekcija ministarstva zdravstva, slučaj istražuje DORH, a mnogi se građani po društvenim mrežama pitaju kako može biti normalno trebati vezu da bi te hitna odvela u bolnicu. 

Na sve je reagirao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, statusom na društvenoj mreži Fracebook, a koji prenosimo u cijelosti. 

''Već treći dan pokušavam napisati barem nekoliko rečenica o smrti našeg sugrađanina Vladimira Matijanića koje bi pokušale dočarati što osjećam, a da pri tome ne kažem možda koju rečenicu previše.

S obzirom na funkciju koju obnašam, svjestan sam kolika je odgovornost za izgovorenu riječ, stoga ću se fokusirati na stvari koje su u ovom slučaju najjasnije jer ja nisam liječnik i ne mogu procjenjivati što je sporno u medicinskom postupanju niti želim ulaziti u sfere koje su izvan moje stručne kompetencije. No, jedno moram kazati.

Korupcija ubija.

Na primjeru tragične smrti građanina grada Splita Vladimira Matijanića slomio se model upravljanja državom kojeg je instalirala stranka koja je u sve pore društva postavila svoje kadrove, pa ih tako ne možete izbjeći ni kad nazovete hitnu jer je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, zastupnica HDZ-a, jednako kao što je ravnatelj istog zavoda u Splitsko-dalmatinskoj županiji Leo Luetić provjereni kadar stranke osuđene za korupciju.

Na čelu zdravstvenog sustava koji će sada istraživati jesu li HDZ-ovi šefovi hitne i bolnice napravili neki propust nalazi se Vili Beroš, HDZ-ovac poznat po tome da na konferencijama za novinare javno poručuje pacijentici da nazove njega ako misli efikasnije riješiti problem. Da ne nabrajam dalje afere Vilija Beroša.

Na čelu tog modela upravljanja je, naravno, šef parade i čovjek koji odlučuje o svemu.

Takav zdravstveni sustav će sada istraživati jesu li njihove stranačke kolege napravile propust. Poznavajući rad državnih institucija, možemo već sada pretpostaviti da će komisija utvrditi da je sve bilo u redu, osim manjih propusta za koje će krivnju snositi neki službenik, tehničar ili medicinska sestra. Najviše što se može dogoditi jest smjena nekog HDZ-ovog šefa u sustavu, i to samo ako druga struja unutar stranke iskoristi ovaj slučaj da jednog HDZ-ovca zamijeni drugim.

Nama je jasno koji je lijek za ovo. HDZ-ov model upravljanja treba zgaziti u cijeloj zemlji. Njihove stranačke iskaznice ne smiju vrijediti ni pišljiva boba. Nigdje. Ni u bolnici. Ni u katastru, ni u lovačkom društvu.

Ili HDZ ili Hrvatska.'', napisao je splitski gradonačelnik. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

SA
sanikol
13:47 08.08.2022.

To što je izjavio Puljak u vezi sa smrti novinara je izvan same pameti. Po njemu svi zaposleni liječnici su HDZovci jer se drugi, na pr njegovi ili SDPovi ne mogu zaposliti s obzirom da nemaju HDZovu iskaznicu. Budalo jedna, koliko liječnika koji nisu simpatizeri HDZa, ima na burzi. Da Bog dao da ti zatreba, nakon ovakve izjave, nešto u bolnicama u kojoj su samo HDZovi liječnici (nažalost to nije istina pa ćeš biti primljen kao i svi ostali bolesnici). Isto tako bez obzira što bi premjer trebo voditi jednako računa o svim djelovanjem Hrvatske nakon ovakve izjave u kojoj se vidi mržnja prema njemu (spomenut je i on u toj izjavi) i HDZu, da dođe na koljenima na Markov trg, moglo bi mu se dogoditi da se vrati u Spli neobavljena posla jer je to svojim izjavama i zaslužio. On je predsjednik stranke koja ima 1% birača.

DU
Deleted user
14:43 08.08.2022.

Njegova opčinjenost HDZ-om već polako prelazi u patologiju. Može li se on u takvom stanju posvetiti gradu i problemima koje u posljednjih godinu dana nije ni taknuo?

DU
Deleted user
13:37 08.08.2022.

da da puljak bezgrešni... da se radi o joži iz pušće bistre, nekome potpuno "nevažnom", nitko se ne bi dizao na zadnje noge i bjesnio.