Za većinu nedostaje jedan glas

Puljak bi s Mostom i SDP-om imao većinu od 19 vijećnika

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Atmosfera u stožeru Ivice Puljaka nakon prvih neslužbenih rezultata, po kojima je osvojio najviše glasova
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Atmosfera u stožeru Ivice Puljaka nakon prvih neslužbenih rezultata, po kojima je osvojio najviše glasova
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Atmosfera u stožeru Ivice Puljaka nakon prvih neslužbenih rezultata, po kojima je osvojio najviše glasova
28.06.2022.
u 07:29
SDP-u izbor hoće li biti na vlasti s Puljkom ili u oporbi s HDZ-om nije težak, ali Most će vagati što izabrati
Pogledaj originalni članak

Ivici Puljku ovi su se izbori itekako isplatili. U Gradskom vijeću osvojio je 15 od ukupno 31 mandat te mu samo jedan vijećnik nedostaje za apsolutnu većinu, što mu je znatno popravilo situaciju u odnosu na prošle izbore kada je imao 7 vijećnika i ovisio o nestabilnoj, programskoj koaliciji u kojoj su bili svi osim HDZ-a i HGS-a Željka Keruma.

Sada mu većinu neće biti teško uspostaviti. Očekuje podršku SDP-a i Mosta, s kojima je i dosad surađivao, što bi mu dalo komotnu većinu od 19 glasova.

SDP tješi loš rezultat HDZ-a

U novom mandatu, kako je najavio, zatražit će podršku svih vijećnika, a pritom je mislio na dvojicu SDP-ovaca i isto toliko Mostovaca koji su i do sada s njim bili u koaliciji jer je u svom prvom obraćanju nakon objave rezultata u istoj rečenici odlučno odbio mogućnost koalicije s HDZ-om i HGS-om Željka Keruma. HDZ je osvojio osam mandata, koliko je i do sada imao, ali s obzirom na malu izlaznost, daleko manje birača nego lani dalo mu je glas. HGS pak spao je na dva mandata. U Gradsko su vijeće na desnom političkom spektru ušla još dvojica vijećnika iz DP-a, koji također najavljuju da će biti oporba Ivici Puljku.

Prema mišljenju političkog analitičara Jerka Trogrlića, Puljku bi formiranje većine u Gradskom vijeću prije drugog kruga izbora dalo snažan vjetar u leđa jer bi izbor suprotne strane, odnosno Zorana Đogaša, značio daljnju nestabilnost za Grad Split.

VIDEO: Ivica Puljak u stožeru Centra

Davor Matijević (SDP) u prvim izjavama nakon objave rezultata izbora, kojima je iznimno nezadovoljan jer nisu uspjeli potvrditi prošlogodišnja tri mandata, istaknuo je kako je SDP uvijek bio konstruktivan te voljan raditi u interesu Grada Splita.

– Mala mi je satisfakcija loš rezultat HDZ-a – iskreno je rekao Matijević. Kao prioritet je naveo upravo konstituiranje Gradskog vijeća.

Programsku ili neku čvršću suradnju očito neće biti problem uspostaviti. SDP se u Splitu, kao i u državi, suočava s dugogodišnjim trendom pada, koji nisu uspjeli zaustaviti ni na ovim izborima pa sada mogu otići u oporbu s HDZ-om ili unatoč mršavim rezultatima biti na vlasti s Puljkom. Nije teško pogoditi za što će se opredijeliti.

Drugo je pitanje kako će se postaviti Most. Njihov Josip Markotić također je razočaran što su s tri vijećnika pali na dva, a u svojim prvim izjavama nije potvrdio da namjerava ponovno surađivati s Centrom.

– Što ćemo im mi, Puljku je dovoljan SDP – rekao je još uvijek pod dojmom loših rezultata Markotić. Prije odluke hoće li ili neće ponovno podržati Ivicu Puljka, u Mostu će zasigurno detaljno analizirati je li im dosadašnja programska suradnja, u kojoj ih je Puljak više puta isticao kao najboljeg i najkonstruktivnijeg partnera, donijela korist ili im je politički naštetila.

Kerum krivi Vicu Mihanovića

Željko Kerum je u Rogoznici održao konferenciju za novinare, a onamo je otišao prije objave izbornih rezultata. Prvo se ispričao što nije bio u svom Stožeru, u kojem su ga čekali, a onda je za vlastiti i poraz HDZ-a okrivio Vicu Mihanovića, predsjednika splitske organizacije koji je ostavkama HDZ-ovaca u Gradskom vijeću prihvatio Puljkovu igru i pristao na izbore za koje nitko nije bio spreman, osim Centra.

– Nadam se da će budući gradonačelnik složiti većinu i da će pokrenuti Split. Sada neće moći izmišljati prepreke jer nema većinu u vijeću. Njegov marketinški tim sve je isplanirao, u startu su znali da mogu računati na glatku pobjedu. Tu je naivan ispao Vice Mihanović koji je olako dao ostavke gradskih vijećnika, a na kraju polučio jako loš rezultat s obzirom na to da HDZ ima najveći broj glasača u Splitu. Mislim da je Vice veliki gubitnik. Moja stranka ima loš rezultat, očekivali smo tri vijećnika, a dobili smo dva. U Gradskom vijeću bit ćemo oporba i korektiv, kritičari koji će kontrolirati javne natječaje, projekte, provedbu – rekao je Kerum i na kraju ipak priznao da dva vijećnika i nisu tako loš rezultat jer ostaju u politici. To nije pošlo za rukom lijevim opcijama u Gradskom vijeću (izuzev SDP-a) koje je Centar na nedjeljnim izborima jednostavno “usisao”. Pametno za Split i Dalmaciju te koalicija Možemo! i Nova ljevica, koji su u prošlom mandatu imali tri vijećnika, ovog su puta izašli na izbore s odvojenim listama i nisu prošli prag.

Aris Zlodre iz DP-a najavljuje da će biti u oporbi.

– S Ivicom Puljkom ne možemo razgovarati jer smo dijametralno suprotni. Bit ćemo konstruktivna oporba koja će predlagati realna rješenja i svaki projekt za koji ocijenimo da je dobar za građane Splita, bez obzira na to s koje strane došao, imat će našu podršku – izjavio nam je Aris Zlodre.

Pred Splitom su politički zanimljiva vremena, a jedna od najvažnijih odluka bit će sklapanje većine u Gradskom vijeću.

SDP-ov kandidat predložit će stranci da podrže Puljka

- Na tijelima stranke iznio sam stav da SDP ne bi trebao sudjelovati u ikakvom kadroviranju niti preuzimanju nekakvih funkcija, ali bismo trebali biti apsolutna podrška da gradska vlast ima stabilnost. Inzistirat ćemo na mjerama koje se tiču umirovljenika, osoba s invaliditetom, fondom za medicinski potpomognutu oplodnju, uvođenje građnskog odgoja, a za ove velike projekte poput Žnjana, POS-a ćemo prepustiti pobjednicima izbora da daju konkretne prijedloge, a mi ćemo ih podržati – rekao je Davor Matijević.

Predložit će SDP-u da podrže Centrovog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, s obzirom na broj mandata koji su osvojili.

VIDEO:Stožer stranke Centar nakon objave prvih rezultata

EKSKLUZIVNO ZA VEČERNJI

Prvi Ivoševićev intervju nakon izbora: 'Ovo su najveći luzeri, baš mi je drago što smo ih porazili'

Moj prijatelj, Luka Baričić me tijekom dva ili tri tjedna više puta zamolio da se javim nekoj njegovoj prijateljici koja dolazi u Split. U tom trenutku sam vjerovao da se radi o stvarnoj Lukinoj prijateljici kojoj sam se i javio, nakon njegovih puno puta ponovljenih zamolbi, samo da mu na neki način pomognem. Kasnije saznajem da se oni uopće ne poznaju, a nakon što dobivam informaciju da je "djevojka" zapravo maloljetna, ubrzo korespondencija završava na moju inicijativu.

ANALIZA IZBORA

Jedna stvar oko buduće koalicije odredit će karijeru Ivice Puljka: 'On više nema alibija, Splićani žele pomak'

Puljak je sada u poziciji u kojoj će složiti glatku većinu u Gradskom vijeću. Praktički može što hoće. Više ne postoje izgovori. Doslovno je udvostručio broj vijećnika i za većinu mu nedostaje samo jedna ruka, a upravo će ona odrediti njegovu buduću karijeru na nacionalnoj razini. Dakle, birači više neće htjeti čuti da se nešto ne može ili da netko nešto blokira. Puljak će sada biti pod povećalom i svi očekuju da izvuče grad iz desetljeća urbanističke i projektne stagnacije – bez obzira na nisku izlaznost, izostanak ozbiljnog izazivača i činjenicu što je izbore dobio na uglavnom protestnim glasovima.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

KO
koraknaprijed
09:11 28.06.2022.

Odlično,sad više nema isprike za svoju nesposobnost.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:05 28.06.2022.

Puljku trebaju buduci krivci za nerad i nesposobnost.

KO
koraknaprijed
09:27 28.06.2022.

MOST je najveća prevara u povijesti Hrvatske,sad k tome se slobodno može dodati i najveća prostituka Hrvatske politike.