novo rješenje

Psi vraćeni udomiteljici, inspekcija kaže da ne može komentirati aktivnosti Grada Koprivnice

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
25.03.2021.
u 14:31
Iako su iz Državnog inspektorata najavili da će tražiti raskid ugovora i vraćanje pasa u sklonište, predomislili su se i naložili da se psi hitno zbrinu u sklonište dok se ne osiguraju uvjeti koji udovoljavaju potrebama pasa
Pogledaj originalni članak

Tjedan dana proveli su u skloništu psi koji su po nalogu veterinarske inspekcije odvedeni iz dvorišta udomiteljice iz Koprivnice zbog zanemarivanja i držanja u uvjetima koji nisu odgovarajući. Nakon toga vraćeni su udomiteljici, iako je Državna inspekcija najavila kako će veterinarski inspektor izdati rješenje u kojem će tražiti raskid ugovora o udomljenju i vraćanje pasa u sklonište Ottova kućica.

Bilo je to jedno od udomljenja napuštenih pasa iz skloništa koje Grad Koprivnica novčano nagrađuje, a udomiteljica je za dva psa dobila 2000 kuna. Prvotno rješenje inspekcija je najavila nakon provedenog nadzora u kojem je utvrđeno da uvjeti ipak nisu zadovoljavajući, kao što su tvrdile gradske službe koje su prethodno bile u nadzoru. U međuvremenu, do povratka u dvorište udomiteljice, uređen je prostor u kojem su psi i prije boravili, a kako doznajemo betoniran je pod i stavljena kućica.

Kako je došlo do promjene i je li Grad utjecao na odluku veterinarske inspekcije?

– Grad Koprivnica postupit će sukladno rješenju državnog inspektora. Naime, Grad je u petak 12. ožujka zaprimio rješenje Državnog inspektorata kojim je navedeno kako je potrebno osigurati uvjete za dva psa, na koje je vlasnica pristala potpisivanjem ugovora s gradom Koprivnica. Predloženo je privremeno zbrinjavanje dva psa u sklonište za životinje Ottova kućica dok vlasnik ne osigura dodatne uvjete koji udovoljavaju njihovim potrebama. Prema rješenju trebalo je i kastrirati jednog od pasa. Psi su vraćeni u sklonište i obavljena je kastracija. Čeka se da državni inspektorat izađe na teren te utvrdi trenutno stanje kod vlasnika. Grad će postupiti sukladno rješenju tog izvida – odgovorila nam je Ivana Ledinski Cvetković, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnostima.

Iz Grada nisu odgovorili kako je došlo do promjene, tko je uredio i platio uređenje prostora u dvorištu udomiteljice i tko će podmiriti trošak boravka pasa u skloništu do povratka udomiteljici. Jednako tako, nismo dobili odgovore na pitanje hoće li Grad tražiti odgovornost komunalnog redara koji je donio odluku da udomiteljica ima odgovarajuće uvjete za pse, kao i svih koji su to naknadno provjeravali, a inspekcija je nakon toga rekla da su psi ipak zanemareni. Nismo doznali ni hoće li Grad provesti dodatnu kontrolu uvjeta u kojima žive i ostali psi udomljeni iz skloništa uz subvencije Grada.

Iako smo Veterinarskoj inspekciji novi upit poslali odmah po saznanju da se u dvorištu udomiteljice uređuje prostor u koji će se vratiti psi te da se čeka novi nadzor i da je prvo rješenje inspekcije doneseno samo kao privremena mjera, odgovorili su nam tek na ponovljeni upit i kad su psi već vraćeni udomiteljici.

– Veterinarska inspekcija obavlja inspekcijske nadzore temeljem službene dužnosti i zaprimljenih predstavki. Rješenjem je zatraženo da se psi hitno zbrinu u sklonište koje navodite, sve dok se ne osiguraju uvjeti koji udovoljavaju potrebama pasa. Državni inspektorat nije u mogućnosti komentirati aktivnosti jedinica lokalne samouprave, stoga vas upućujemo da se obratite Gradu Koprivnici – stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Ni riječi o promjeni odluke, zašto je i kako nastala, je li promijenjena i zbog dogovora s Gradom. Jednako tako, nema odgovara na pitanje hoće li inspekcija nakon ovakve odluke i dalje kontrolirati u kakvim uvjetima žive ti psi, s obzirom na to da je sama vlasnica, kažu svjedoci, izjavila da ih hrani ostacima obroka, grahom i kruhom.

– Tijekom inspekcijskog nadzora inspektoru je predočena hrana za pse kojom se spomenuti psi hrane – odgovaraju nam.

Foto: Privatni album

I dok su nam iz Državnog inspektorata prije nešto više od dva tjedna rekli kako će inspekcija tražiti raskid ugovora i povratak pasa u sklonište, sada tvrde da je rješenjem naloženo da se psi hitno zbrinu u sklonište dok se ne osiguraju uvjeti koji udovoljavaju potrebama pasa. Ne spominju se više 'rješenje u kojem će tražiti poništavanje ugovora između Grada Koprivnice i udomiteljice ta vraćanje pasa u sklonište'. Gdje je nestalo? Odjednom inspekcija ne može komentirati aktivnosti Grada, a iste aktivnosti već je ne samo komentirala, već i promijenila odluku Grada da su svi uvjeti u kojima psi žive zadovoljavajući.

Kako doznajemo, psi su sve češće zatvoreni, iako je jedan od uvjeta bio da se slobodno šeću dvorištem. U jednom od zapuštenih prostora u istom dvorištu žive i mačke. Za neke od njih volonteri su vlasnicima osigurali kastracije, a neke ranije kastrirane u međuvremenu su nestale. I to su prijavili inspekciji, ali odgovor nisu dobili. Ni njima, izgleda, ne žele komentirati aktivnosti Grada.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.