VLASNICI NE SPUŠTAJU CIJENE

Prodaja stanova upola manja, ali cijene tek neznatno pale

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prodaja stanova upola manja, ali cijene tek neznatno pale
27.07.2020.
u 09:02
Glavni ton opet je dala država - subvenciju za kupnju stana zatražilo je više od 3600 građana
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je do koronakrize bila među nekoliko europskih država u kojima su se cijene nekretnina godišnje povećavale desetak posto - najveći je rast bio u Zagrebu i uz more, a kontinentalni su dijelovi zemlje bili preplavljeni neprodanim jeftinim kućama i imanjima. S koronom je rast cijena zaustavljen, a Zagreb je uzdrmao i potres koji je s tržišta izbacio desetke tisuća stanova i kuća u središtu grada i naseljima u blizini epicentra potresa. Stručnjaci koji prate tržište nekretnina kažu da je na pojedinim lokacijama došlo i do laganog pada cijena, ali jedno je sigurno - prodaja stanova znatno je pala! Prema podacima lokalnih vlasti, naplata poreza na promet nekretninama smanjena je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani 25 posto. Budući da su prva tri mjeseca gotovo bila izuzeta od karantene, glavnina pada dogodila se u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Udio stranaca pao na 5%

Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov tvrdi čak da je prodaja nekretnina prepolovljena. - Manje je turista pa je manje i kupaca - kaže Biliškov. Udio stranaca među kupcima pao je na svega pet posto. Kad je riječ o domaćim kupcima, glavni ton zbivanjima opet je dala država, od koje je u proljetnom natječaju više od 3600 građana zatražilo subvencije za kupnju stana ili gradnju kuće. Podaci za te nekretnine još nisu obrađeni, no u bankama kažu da je većina novih stambenih kredita išla upravo prema toj skupini kupaca, koji su svoje nekretnine pronašli uoči koronakrize. Na jesen bi trebao biti raspisan novi natječaj, a Plenkovićeva Vlada u svom je programu navela da će u sljedeće četiri godine subvencionirati 20 tisuća novih kredita. To bi bilo oko pet tisuća novih subvencija godišnje. Zagrebački agent Peđa Kovačević kaže da potencijalni kupci i tražitelji subvencija sada obilaze stanove, skupljaju papire i čekaju detaljnije informacije.

Podstanarstvo - 9 eura/m?

- Interes za nekretnine jako je velik bez obzira na situaciju, posebno za stanovima u novijim kvartovima - tvrdi Kovačević.

Trenutačno se uglavnom kupuje za gotovinu. Biliškov hvali državni program subvencija, pogotovo stoga što su banke postrožile uvjete kreditiranja i traže veće udjele, a zbog otkaza i nesigurne ekonomske situacije predomišljaju se i kupci. Ekonomski institut objavio je u lipnju podatke o nekretninama prodanim 2019. i prema njima Dubrovnik je bio jedini grad u kojemu je medijalna cijena prodanog stana/apartmana bila viša od 15.000 kuna po četvornom metru.

Medijalna cijena znači da je polovica svih prodanih stanova u nekom mjestu išla ispod te svote, a druga polovica preko. Medijalna cijena u rasponu od 10.001 do 15.000 kuna zabilježena je u 38 jedinica lokalne samouprave te se tu, s iznimkom Zagreba, isključivo radilo o priobalnim i otočnim sredinama. Od 95 jedinica lokalne samouprave u kojima su postignute medijalne cijene stana između 5001 i 10.000 kuna po m2, njih 66 nalazi se u priobalju i na otocima, dok preostalih 29 jedinica najvećim dijelom čine veći gradovi u kontinentalnom dijelu zemlje, navode analitičari Ekonomskog instituta. Inače, pet posto najskupljih stanova u Zagrebu prodano je prema medijalnoj cijeni od približno 17 tisuća kuna po kvadratu, u Dubrovačkoj županiji najskuplji kvadrati išli su za oko 27 tisuća kuna, Splitsko-dalmatinskoj županiji za više od 21 tisuću, a u Primorsko-goranskoj za više od 18 tisuća kuna.

- Tražene cijene u pravilu su znatno veće od prodajnih - kaže Kovačević. Kad je riječ o najmu stanova, posebno u Zagrebu, država je i tu na neki način utjecala na visinu najamnine odlukom da stanarima kojima su u potresu srušeni stanovi plaća najam 70 kuna po kvadratu. Cijena najma podstanarskog stana u Zagrebu kreće se oko devet eura po kvadratu.

 

>> VIDEO Postignut dogovor: Hrvatska od Europske Unije dobiva 22 milijarde eura

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

VE
vecernji55
11:06 27.07.2020.

Još jedna promašena mjera u nizu. Cijena stanova je previsoka za naš standard. Investitori podigli cijene, narod misli da je nešto dobio od države. Sve u svemu, jako loše.

DU
Deleted user
10:51 27.07.2020.

Vrlo rado bi uveli porez na nekretnine samo bi tada razbili svoje homogeno biračko tijelo. U sukobu su interesa sami sa sobom.

DU
Deleted user
10:42 27.07.2020.

U Slavoniju se moramo seliti tamo 1m² kuće od 200 do 500€