ISKUSTVO IZ HRVATSKE

Prije skoka s ruba svemira Felix je skakao u jamu Mamet na Velebitu

Foto: Privatni album
Prije skoka s ruba svemira Felix je skakao u jamu Mamet na Velebitu
16.10.2012.
u 12:00
Felix Baumgartner “skinuo” je još jedan rekord, i to u Hrvatskoj! Prvi je i zasad jedini skakač koji je s padobranom skočio u 200 metara duboku jamu Mamet na Velebitu.
Pogledaj originalni članak

Godinama prije nego što je skočio s ruba svemira i postao poznat diljem svijeta, Felix Baumgartner “skinuo” je još jedan rekord, i to u Hrvatskoj! Prvi je i zasad jedini skakač koji je s padobranom skočio u 200 metara duboku jamu Mamet na Velebitu. Za ovaj je pothvat izveden 2004. Baumgartner surađivao s hrvatskim GSS-om i hrvatskim planinarima i speleolozima, među njima i s dr. Darkom Bakšićem.

– Pripreme su trajale više od godinu dana, a Felix je više puta posjetio Velebit kako bi se upoznao s onim što ga očekuje. Kada je vidio kakvi su uvjeti u jami, kada je vidio da ima samo desetak kvadratnih metara prostora za doskok jer je dno Mameta zapravo kosina, počeo je trenirati skačući iz balona sa 200 metara visine – kaže Bakšić. Veliki problem predstavljalo je i oštro kamenje te specifičan oblik jame, zbog čega Felix nije mogao skočiti “ravno u dno”, već je morao manevrirati u zraku i mijenjati putanju skoka. Na hrvatskom je dijelu tima bila priprema cijele logistike.

– Pronašli smo najpogodnije mjesto za doskok, označili ga bakljama. U blizini je stajao i helikopter da ga preveze u bolnicu u slučaju da strada. Kada smo ga pitali što mu je prihvatljiva ozljeda, rekao je da nema problema ako slomi nogu, na tako nešto računa kao sasvim prihvatljivu ozljedu – kaže Bakšić.

Skok je izveden 29. rujna 2004., a trajao je ukupno 10 sekundi. Baumgartner je imao 7,5 sekundi slobodnog pada te je na 140 metara dubine otvorio padobran, a u procjeni pravog vremena pomogao mu je i MP3 player koji je imao sa sobom.

>>Novi rekord: Felixa na YouTubeu gledalo više od 8 mil. ljudi

>>Neustrašivi Felix: Najviše sam se bojao da će mi ispasti oči

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

JU
junik
12:29 16.10.2012.

a jeste brzi!

LP
Lebron Petrovic
13:22 16.10.2012.

Ajme meni koja budala je kopala tako dubok bunar, a vode nigdje !

AU
autoritet
13:18 16.10.2012.

Lud čo'ek