KRIZA – U posljednja 4 mjeseca 470 radnika 'KIO' keramike u Orahovici više od 50 dana bez posla

Prezaduženi 'KIO' od države traži pomoć za plin i sirovine

Foto: Dragutin Šantoši
Prezaduženi 'KIO' od države traži pomoć za plin i sirovine
23.10.2009.
u 19:03
Prezaduženu tvrtku, s potraživanjima od oko 260 milijuna kuna, kako je upravi obećao Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, trebala bi dokapitalizirati država.
Pogledaj originalni članak

VIROVITICA - Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije, koje čine predstavnici gospodarstva, sindikata i lokalne samouprave, u raspravi je ukazano na daljnje zaoštravanje gospodarskih teškoća koje sve teže pogađaju radnike.

Istaknuta je apsurdna situacija u kojoj se poticajne mjere za skraćivanje radnog vremena dodjeljuju tvrtkama koje ostvaruju gubitke. Razgovaralo se i o teškoćama u orahovačkom poduzeću 'Kio' keramika čijih je 470 radnika prošlog ljeta, zbog prekida proizvodnje u opskrbi plinom, 50 dana provelo na čekanju.

Prezaduženu tvrtku, s potraživanjima od oko 260 milijuna kuna, kako je upravi obećao Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, trebala bi dokapitalizirati država koja će u ponedjeljak u tvrtku poslati svoje revizore kako bi utvrdili jesu li stvarni dugovi 'KIO-a' tristotinjak milijuna kuna ili su veći.

- Prosječna plaća županije manja je za 1274 kuna od hrvatskog prosjeka, radnicima je na plaću sjeo i krizni porez, a uprava im je, pored svega toga, smanjila plaće za 10 posto. Radnici plaću za kolovoz nisu primili, a sada su ponovno poslani na čekanje. Sindikat i radnici traže da država osigura novac za energente i sirovine kako bi se što prije vratili na svoja radna mjesta. Ne dogodi li se to vrlo brzo, sindikat i radnici poduzet će i oštrije mjere kako bi sačuvali svoja radna mjesta - izjavio je Zdravko Čačinović, županijski povjerenik SSSH i predsjednik GSS-a županije.

Gospodarsko-socijalno vijeće županije podržalo je njihove stavove i od Gospodarsko-socijalnog vijeća RH, lokalne i državne vlasti traže punu potporu u provođenju mjera opstanka tvrtke 'KIO' keramika Orahovica. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
16:36 24.10.2009.

Ma s kojim pravom novce poreznih obveznika država daje za saniranje privatnih firmi koje su dovedene do stečaja pljačkom i nesposobnošću... Koji bezobrazluk... 300 miliona kuna su oteli građanima s kriznim porezom za tu sanaciju...

UD
udrimuski
17:26 24.10.2009.

zašto revizori nisu odmah došli u firmu, zašto se gospodi iz kia dalo tjedan dana vremena do revizije... kako ta revizija nije prije ništa našla, pa gdje mi živimo?

KO
kompa
19:24 23.10.2009.

sad ce precednik srediti sto se brinete,on ima rjesenje za sve ipak je to njegov grad