dr. Diana Nonković

Prenosi li se korona u moru? Splitska epidemiologinja otkrila može li se zaraziti kupajući u moru i bazenu

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Prenosi li se korona u moru? Splitska epidemiologinja otkrila može li se zaraziti kupajući u moru i bazenu
26.07.2020.
u 15:42
Epidemiologinja objašnjava da je minimalna šansa da se zarazimo u moru, a zbog klora nema opasnosti od zaraze u bazenu
Pogledaj originalni članak

Splitska epidemiologinja dr. Diana Nonković odgovorila je na pitanje koje zanima mnoge zabrinute građane - može li se zaraziti kupajući u moru ili na bazenu? Prema riječima dr. Nonković, šanse za to su minimalne.

- Epidemiolozi ne misle da je to posebna opasnost, ukoliko se pridržavamo osnovne mjere, a to je fizička distanca, da svatko ima svoj prostor. Naravno to ne važi za obitelji, oni su svaki dan ionako na okupu. Preporučen je odlazak na more, može biti i izvrsna fizikalna terapija - kazala je za RTL.hr dr. Nonković dodajući da je u moru eventualno moguća zaraza od virusa i bakterija koji se prenose feko-oralnim putem.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

- Djeca koja sjede u plićaku gutaju morsku vodu i mogu se inficirati crijevnim zaraznim bolestima. Virus je potpuno nov, istraživanja se još provode. Prema svemu do sada zaista je minimalna šansa da se zarazimo u moru - tvrdi epidemiologinja.

Ponovila je još jednom kako se virus prenosi kapljičnim putem te ako smo u zatvorenom sa zaraženom osobom i u bliskom kontaktu mala je šansa da se nećemo zaraziti. Kazala je i kako nema opasnosti od zaraze virusom u bazenu.

- Bazeni se tretiraju klorom, a covid-19 je osjetljiv na sve klorne preparate, tako da bazenska dezinficirana voda štiti od covida-19 - objašnjava dr. Nonković.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar nekineki
nekineki
18:42 26.07.2020.

Prenosi se sa TV-a na ovce...

ZA
zagi101
18:46 26.07.2020.

ma sve je to od 5 g mreže prava svijetska urota 😆😆😆😆

KI
kiseli
17:24 26.07.2020.

Može li riba prenijeti zarazu drugoj ribi?