UHIĆENO 30-AK OSOBA

Predstavljaju se kao policajci i bankari, a nude razne usluge: Policija savjetuje kako spriječiti prevare

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Predstavljaju se kao policajci i bankari, a nude razne usluge: Policija savjetuje kako spriječiti prevare
23.11.2022.
u 10:53
Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.
Pogledaj originalni članak

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare, upozorava već duže vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova. Razlozi su, dodaju, vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u odvojenim je akcijama uhićeno 30-ak osoba na području Koprivnice i Zagreba, a neke od njih veže se uz lažno predstavljanje i prevare.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

- Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara - navode u policiji. Zabilježeni su razni oblici prijevare kad se prevaranti lažno predstavljaju kao policajci, bankari, djelatnici centra socijalne skrbi, nude medicinsku masaže, pomoć u kući i drugo.

S ciljem sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijima), policija savjetuje:

•    Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ! 
•    Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! 
•    Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima! 
•    Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku! 
•    Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih! 
•    Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži! 
•    Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila! 
•    Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)! 
•    Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta 

>> VIDEO Planirate zamijeniti kovanice uoči uvođenja eura? Morate napraviti jednu stvar prije odlaska u banku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.