Kolumna

Pravu oporbu Plenković ima jedino u HDZ-u

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pravu oporbu Plenković ima jedino u HDZ-u
12.09.2018.
u 08:14
Penavin Bunt iz Vukovara predstavlja veliku krizu za Plenkovića.
Pogledaj originalni članak

Slučaj Penava iznova dokazuje da Andrej Plenković jedinu pravu oporbu ima u svojim redovima. Dok SDP izmrcvaren unutarstranačkim borbama ne može predstavljati pravu opoziciju, u hladovini političkog života HDZ-ovci se međusobno glođu. Plenkovića u HDZ-u ionako nikada nisu prihvatili kao autentičnog predstavnika te stranke i kao posebno željenog predsjednika.

On je doveden kao projekt dečka blistave karijere i umjerenih stavova koji će HDZ nakon rušenja vlastite Vlade opet dovesti na vlast. Daleko više od klanova u HDZ-u Plenkovića su kao zlatnog momka prihvatili njegovi koalicijski partneri, posebno manjinci, a zatim i ostali. HNS se čak raskolio ne bi li s njim uskočio u vlast. Voljeli ga ili ne, ali HDZ trenutačno boljeg izbora od Plenkovića nema, i to je najjače ljepilo koje ga drži na vlasti i u HDZ-u i u državi. Ipak, idilu mu kvare neposlušni u HDZ-u. Nakon Darka Milinovića, kojeg je Plenković ekspresno izbacio iz stranke, pobunio se i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Gradonačelnik grada heroja malo je kompliciraniji i teži slučaj za Plenkovića.

Vukovar mu je, kao svakom političaru, posebno osjetljiva zona. Kako sankcionirati Penavu, a čovjek se zalaže za kažnjavanje ratnih zločina, ili kako ga ne sankcionirati, a ne dovesti autoritet predsjednika stranke u pitanje. Naravno da je bunt protiv inertnih institucija udarac i Vladi, a posebno je opasno za Plenkovića s tim prosvjedom, koji bi trebao biti 13. listopada, to što bi on mogao biti mamac i platforma nezadovoljnoj desnici. Osim toga, on je najavljen mjesec dana uoči obljetnice pada Vukovara 18. studenog, što Vladi predstavlja dodatan problem.

Ne tako davno, za vrijeme SDP-ove Vlade, u Vukovaru su prilično sramotno na obljetnici pada grada bile dvije kolone. Penava je dosad pokazao da je spreman govoriti ono što zaista misli, pa bila to i kritika Vlade i HDZ-a. Ne boji se izgleda ni sankcija ni stranačke stege. A zašto i bi, on je antipod stranačkom, poslušnom vojniku. Plenkoviću s Penavom slijedi jedna od težih stranačkih kriza. Iz bunta u Vukovaru mogao bi se zakotrljati širi stranački problem...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

CM
carlo.maldini.96
09:15 12.09.2018.

Totalno je promašeno uspoređivat "slučajeve" Milinović i Penava. Milinović je izveo autobus-cirkus ljut jer mu više ne prolazi šerifovanje i uhljebljivanje po Lici (sjetimo se Plitvica), a Penava je digao glas protiv DORH-a za nestale Vukovarce.

LB
lorena.benko2
09:26 12.09.2018.

kad je mir i zajednistvo onda je to jednoumlje i autoritativnost. kad netko istupi i kaze nesto, odma je raskol

MO
Morany
09:46 12.09.2018.

opet ista autorica