ISTRAŽIVANJE

Građani ne vjeruju hrvatskom pravosuđu

Foto: Dnevnik Nove TV
Foto: Dnevnik Nove TV
Foto: Dnevnik Nove TV
Foto: Dnevnik Nove TV
Foto: Dnevnik Nove TV
Foto: Dnevnik Nove TV
17.07.2017.
u 20:24
Čak 93 posto ispitanika misli kako su neki građani pred zakonom povlašteni, a da su svi jednaki misli samo 4 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto.
Pogledaj originalni članak

Koliko građani vjeruju pravosuđu, je li ono neovisno te što mogu očekivati ako budu stranka u sudskom postupku, objavljeno je u Dnevniku Nove TV.

Građani nemaju povjerenja u pravosuđe

Većina, točnije 70 posto ispitanika, nema povjerenja u pravosuđe, a njih tek 26 posto ima. Njih 4 posto ne zna. 

Kako funkcionira pravosuđe posljednjih godina?

O funkcioniranju pravosuđa većina ima negativno mišljenje, točnije 73 posto ispitanika, a njih 24 posto misli suprotno. Ne zna, 3 posto ispitanika.

Pravosuđe nije neovisno od politike

Iako bi trebalo biti, većina građana misli da pravosuđe nije neovisno od politike, odnosno njih 64 posto. Da je pak neovisno od političkih utjecaja misli 27 posto ispitanika, ne zna njih 9 posto. 

Građani ne mogu očekivati pošteno suđenje

57 posto ispitanika misli kako, ako jedna stranka u sporu bude građanin, on ne može očekivati pošteno suđenje. Da može očekivati pošteno suđenje misli 37 posto ispitanika, a ne zna njih 6 posto. 

Postoje povlašteni pred zakonom

Čak 93 posto ispitanika misli kako su neki građani pred zakonom povlašteni, a da su svi jednaki misli samo 4 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto. 

Imovinske kartice sudaca trebaju biti javne

Sada je imovinske kartice sudaca moguće dobiti na uvid samo ako se traže od Državnog sudbenog vijeća. No većina građana misli da one moraju biti javne. Tako razmišlja 77 posto ispitanika, a da treba sve funkcionirati kao i dosad, misli 18 ispitanika. Ne zna njih 5 posto. 

Sigurnosna provjera

Sada sigurnosnu provjeru prolaze samo suci koji rade na predmetima USKOK-a. 86 posto građana misli kako svi suci trebaju proći sigurnosnu provjeru, a tek 9 posto protivi se tome. Ne zna 5 posto ispitanika. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
22:21 17.07.2017.

cijeli pravosudni sustav postoji radi sirotinje, kokosara i stoke sitnog zuba......

PU
Pukovnik
21:56 17.07.2017.

Vjerovati hrvatskom pravosudu jer isto kao vjerovati da je svijet tabla. Sessa nije ni izabran a "zna se" da je ga Todoric kupio. Davorin Mlakar uzeo mito od Hypo banke a Ingrid pobjegla sa mjesta sudara kojeg je i skrivila (oboje suci!). A takvih kao navedeno u Hrvstskoj ima na tisuce.

KA
Kaubojdzimi
21:04 17.07.2017.

ljudi moji dodjite u sloveniju paar Cete vidjeti Kakao se Timo sudi obicnom gradzaninu se odma dokaze krivica a lopovima Koje sieden u politici i u Industrie, nemogu nikako dokazati krivicu! kam recimo Jankovicu, Bavaria, Zigaretten, i komplette Vlada Na celu Sa Cerarom.