Verbalni okršaj ratnika i diplomata

'Pravi' i 'proamerički' talibani na rubu su sukoba u Kabulu

Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Amusement park in Kabul
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Amusement park in Kabul
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Amusement park in Kabul
16.09.2021.
u 22:50
Al-Qa’ida bi mogla ponovno zaprijetiti SAD-u iz Afganistana u roku od godinu-dvije
Pogledaj originalni članak

U predsjedničkoj palači u Kabulu izbila je žestoka rasprava, a zamalo i tučnjava između militantne radikalne frakcije i umjerene političke frakcije unutar pokreta talibana. Sukob je izbio između suosnivača pokreta mule Abdula Ghanija Baradara koji se od osnivanja privremene vlade sve manje pojavljuje u javnosti, te Khalila Abdula Haqqanija, ministra za izbjeglička pitanja i istaknute osoba u tvrdolinijaškoj mreži Haqqani.

Osim što Baradar, novi potpredsjednik vlade, nije zadovoljan sastavom privremene vlade, izrazio je i svoje neslaganje o tome kome treba pripisati pobjedu talibana u Afganistanu i povlačenje američkih i NATO-ovih snaga. I dok Baradar tvrdi da su ljudi poput njega diplomatskim putem ishodili pobjedu, Haqqani tvrdi da je to postignuto borbama koje su oni predvodili te su prisilili okupatorske snage na povlačenje jer “Amerikanci razumiju samo jezik sile, a ne diplomaciju” jer da su vodili samo “diplomatske pregovore s njima američke i NATO-ovih snage još bi danas šetale ulicama Kabula i ostalim gradovima Afganistana”.

Propaganda neprijatelja

Nakon što se Baradar već dulje vrijeme nije pojavio u javnosti, počela su nagađanja koja su talibani demantirali. Proširile su se glasine da je Baradar ozlijeđen ili da je poginuo u nesreći koja se dogodila nakon eskalacije unutarnjih sporova između čelnika pokreta.

Talibani tvrde kako nema sukoba među njima te da su nagađanja o Baradarovu ubojstvu samo “propaganda neprijatelja”.

Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Talibani se u Kabulu i dalje zabavljaju u luna parkovima

Da sukobi i nesporazumi među talibanima postoje, dokazuje i to kako je Afganistan, koji je prošli tjedan dobio privremenu vladu koja će, kako tvrde talibani, vladati do “izbora koji mogu biti za šest mjeseci, ali i za deset godina”, nije na čelu vlade postavio suosnivača Abdula Baradara, glavnog pregovarača sa SADom, već Mohammada Hassana Akhunda, jednog od utemeljitelja talibanskog pokreta unatoč tome što je bilo najavljeno kako će načelu vlade biti suosnivač Baradar. Međutim, zbog protivljenja vojnog krila talibana, na čelu s budućim ministrom unutarnjih poslova Sirajuddinom Haqqanijem, čelnikom zloglasne mreže Haqqani, Baradar će biti samo drugi čovjek nove izvršne vlasti s obzirom na to da ga vojno krilo smatra previše liberalnim i naklonjenim SAD-u i Zapadu. Poznato je da je 2018. Baradar, na zahtjev bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, pušten iz zatvora u Pakistanu. Baradar koji, osim vojnog krila, uživa ugled i poštovanje različitih talibanskih struja, vodio je pregovore s Amerikancima u Dohi koji su se završili povlačenjem stranih snaga iz zemlje.

Među drugim imenovanjima su Mula Yaqoub, sin Mule Omara, bivšeg lidera pokreta talibana, koji će biti ministar obrane, a Sirajuddin Haqqani ministar unutarnjih poslova. Amir Khan Muttaqi, talibanski pregovarač u Dohi, imenovan je ministrom vanjskih poslova, dok će Hedayatullah Badri biti na čelu ministarstva financija. Svi su imenovani ministri iz mreže Haqqani.

Glavni problem je Haqqani

Zbog dominacije Haqqanijeve mreže u novoj vladi Afganistana, šef američke 0brambene obavještajne agencije Scott Berrier kazao je da bi mreža AlQa’ida mogla ponovno zaprijetiti SAD-u iz Afganistana u roku od godinu-dvije. Na sastanku obavještajne i nacionalne sigurnosti ponovio je upozorenje koje su obavještajne službe izdale prije povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) David Cohen rekao je da je SAD, otkad su talibani preuzeli vlast, otkrio “neke od naznaka potencijalnog prelaska Al-Qa’ide u Afganistan”. Stručnjaci već dugo govore da talibani i dalje održavaju veze s AlQa’idom, koja je imala utočište u Afganistanu prije napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MX
Mister X
00:19 17.09.2021.

'Pravi' i 'proamerički' talibani na rubu su sukoba u Kabulu, zar su oni pametniji od Balkanaca ili bilo kojih drugih zavađenih nasamarenih naoružanih skupina na svijetu ? Još nepismnei zbunjeni zavađeni i podplačeni ! Gle ovo Al-Qa’ida bi mogla ponovno zaprijetiti SAD-u iz Afganistana u roku od godinu-dvije , Kako sa čime zbog čega i zašto ? Nema jednoga da se pita -razlog = Pa znamo svi da su Rusi bili napali Afganistan i znamo da su im ameri pomogli pomagali u obrani od Ruske agresije koja je trajala 10 godina . No potome nije se nitko na svijetu zapitao jer niko u slobodi ne koristi svoj mozak i da se pita smo ovo naj jednostavnije . Kako to da Afganistanci nisu rasturili napali neprijatelja Moskvu ? Nego prijatelje saveznike spasitelje od Ruskih okupatora ! Kako to a Rusi ih napali rasturili ? Kako to da sada nakon 20 godina demokratiziranja i školovanja tamo odjednom glad kad Ameri i NATO ti dobroočiniteljmi odoše i kako rekoše uništiše sve što vrijedi smo da nebi novi stari Vladari i borci branitelji svoje domovine Afgan istana mogli da krenu u normalan slobodan život. Napadnu te Rusi rasturaju a ti se svetiš Amerima razlog ? Može i minus meni ali imaj muda da napišeš i razlog !!! Koliko nas je stajalo to ratovanje, I šta je narod Iraka Sirije Afganistana dobio osim smrti kameno doba od demoktacije ! U napadu na te nebodere znamo svi niti jedan jedini terorista nije bio Afganistanc ...