Bespovratna sredstva

Postavljen kamen temeljac za vatrogasni dom u Trilju vrijedan 7,8 milijuna kuna

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Trilj: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na polaganju kamena temeljac za vatrogasni dom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Trilj: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na polaganju kamena temeljac za vatrogasni dom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Trilj: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na polaganju kamena temeljac za vatrogasni dom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Trilj: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na polaganju kamena temeljac za vatrogasni dom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Trilj: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na polaganju kamena temeljac za vatrogasni dom
10.07.2020.
u 15:26
Temeljem potpisanog ugovora izgradnju i opremanje vatrogasnog doma financira Agencija za plaćanja u ribarstvu i poljoprivredi i ruralnom razvoju, i to u stopostotnom iznosu od 7,8 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Trilj će dobiti novi vatrogasni dom, kojega će koristiti pripadnici DVD-a Trilj i DVD-a Dicmo. Kamen temeljac položila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zajedno s triljskim gradonačelnikom Ivanom Šipićem, zapovjednikom HVZ-a Antom Sanaderom i županom Blaženkom Bobanom.

Naime, temeljem potpisanog ugovora izgradnju i opremanje vatrogasnog doma financira Agencija za plaćanja u ribarstvu i poljoprivredi i ruralnom razvoju, i to u stopostotnom iznosu od 7,8 milijuna kuna.

- Dugo se poznajem s gradonačelnikom Šipićem, zajedno smo radili na projektima i inicijativama koje se financiraju iz EU fondova. Znate izreku da je nogomet igra u kojoj trče 22 čovjeka, a pobjednik je uvijek Njemačka, a u ovom slučaju možemo reći EU fondovi su igra u kojoj uvijek pobjeđuje Trilj. To se i danas vidi kada gledamo infrastrukturu koja se gradi: vatrogasnu, poduzetničku, društvenu, centre izvrsnosti, inkubatore... - rekla je ministrica Vučković. Uz vatrogasni dom i vrtić, Ministarstvo je putem programa ruralnog razvoja u Trilju ugovorilo projekata u vrijednosti 40 milijuna kn, od kojih su 22 milijuna kn već isplaćena. Vrijednost svih ulaganja iz Ministarstva poljoprivrede u posljednje tri godine iznosi 67 milijuna kn, uključujući potpore.

- Prije tri godine smo u Cetinskoj krajini imali 1800 krava, danas ih imamo 2600, ne znam gdje još imamo takav rast govedarstva i to ohrabruje – rekla je Vučković. Obrazložila je da Ministarstvo poljoprivrede vodi brigu i za održavanje života u ruralnim zajednicama. Izradili su Strategiju razvoja poljoprivrede i financirat će i dalje infrastrukturu na selima i otocima.

Ante Sanader je rekao kako mu je iznimno drago što je DVD Trilj, koje je osnovano 1952. godine riješilo svoje stambeno pitanje.

Napomenuo je kako Splitsko-dalmatinska županija daje 20% za kupnju novih vatrogasnih vozila, a za Vučković je rekao da je u svom mandatu napravila čudo za vatrogasce.

- Donijeli smo novi Zakon o vatrogastvu, HVZ je postalo malo ministarstvo. Ministrica Vučković povećala nam je sredstva sa 7 na 40 milijuna, kupila nam je 60 kombija i 30 pick-upova i sad je potpisala ugovor s HVZ-om idemo u nabavku još 100 novih vozila – rekao je Sanader.

- "Vatru gasi, brata spasi!" Ovo je povijestan dan za sve nas, a osobito za naše vatrogasce koji pokrivaju 267 kvadratnih kilometara u 22 naselja, a rade u jako lošim materijalnim uvjetima. Grad je kupio prije desetak godina teren na kojemu je napravljena postaja za pograničnu policiju i u kojoj boravi 200 policajaca, jednodnevni prihvat za azilante, a sada će niknuti i Vatrogasni dom – rekao je Šipić i napomenuo kako Trilj zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, odnosno ulaganjima u ruralni sektor kroz mjeru 7.4.1. trenutno ima dva velika gradilišta, vatrogasni dom te vrtić i jaslice koje će završiti do Dana Grada, Sv. Mihovila.

Vatrogasni dom trebao bi biti gotov za šest mjeseci. Na primjedbu kako to da kamen temeljac postavlja nakon izbora, a ne prije, Šipić odgovara da se radi kao da su izbori svaki dan.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SA
sani1
17:01 10.07.2020.

Čekaj, kako, pa izbori su prošli. Ovima to, očito, još nisu rekli.

ST
Stipan
16:54 10.07.2020.

Ja mislio da se gradi neka tvornica koja će nešto proizvoditi.